Naar een eigen 'Sportakkoord' voor VHL

regio • Medio 2018 heeft sportminister Bruno Bruins het 'Nationaal Sportakkoord: Sport Verenigt Nederland' gesloten met de sport, gemeenten en maatschappelijke organisaties en bedrijven. In 2019 gaan zo'n 160 Nederlandse gemeenten aan de slag met een eigen 'Lokaal Sportakkoord'. Vanaf september 2019 is dit ook het geval in de gemeente Vijfheerenlanden.

Vijfheerenlanden werkt aan een eenduidige manier om te kijken naar het sporten en bewegen. Het sportakkoord geeft alle maatschappelijke organisaties de mogelijkheid met elkaar in gesprek te gaan over wat men belangrijk vindt ten aanzien van sporten en bewegen in de gemeente. Dit zijn alle organisaties die betrokken zijn bij sporten en bewegen: sportverenigingen, fitnessbedrijven en sportondernemers maar ook scholen, ouderenorganisaties, fysiotherapeuten en meer.

Het proces om te komen tot een Sportakkoord loopt grofweg van september 2019 tot aan maart 2020. In die tijd worden diverse bijeenkomsten georganiseerd om met elkaar in gesprek te gaan. Doel hierbij is om aan de hand van een aantal globale thema's tot 'akkoorden' te komen. De akkoorden kunnen simpele praktische afspraken voor samenwerking zijn. Maar er kunnen ook geheel nieuwe projecten of maatschappelijke ambities uit voort komen.

De thema's zijn: 'Inclusief sporten en bewegen', 'Vaardig bewegen', 'Duurzame Sportinfrastructuur', 'Vitale Sportaanbieders' en 'Positieve Sportcultuur'. De gemeente Vijfheerenlanden doet als één van de partijen mee en kan waar mogelijk aansluiten en versterken. De akkoorden zijn niet per se afhankelijk van een gemeentelijke bijdrage.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport helpt de gemeenten om zelf een Sportakkoord te vormen door een 'Sportformateur' beschikbaar te stellen. De formateur is een onafhankelijke procesbegeleider. Bas van der Heijden is aangesteld als formateur voor Vijfheerenlanden. Bas is een ervaren adviseur binnen zowel NOC*NSF/ sportbonden en gemeenten.