• Een deelneemster schrijft een suggestie op een groot vel papier
• Een deelneemster schrijft een suggestie op een groot vel papier Foto: Dick Aanen

Nuttige suggesties bij veiligheidsavond

beesd • 'Investeer in zelfredzaamheid', 'zorg voor meer openbare verlichting', 'benoem vuurwerkvrije zones', 'breng het geluidsniveau omlaag', 'zie meer om naar elkaar', 'heb wederzijds begrip'.

Het is zomaar een greep uit de ideeën en suggesties die vorige week dinsdagavond op grote vellen papier werden geschreven tijdens een zeer druk bezochte veiligheidsavond in Beesd; een initiatief van de gemeente West Betuwe. Die gaat de inbreng gaat gebruiken bij de voorbereiding van een integraal veiligheidsbeleid.

Thema's

Burgers, boa's, jongerenwerkers, gebiedsmakelaars, vertegenwoordigers van de WhatsApp-buurtpreventiegroepen en raadsleden gingen met elkaar aan vijf grote tafels in gesprek over thema's als veilige woon- en leefomgeving, bedrijvigheid en veiligheid, jeugd en veiligheid, fysieke veiligheid en integriteit en veiligheid. Het leidde in korte sessies al snel tot verhitte discussies. Elke tafel had een gespreksleider, maar bij de aanwezigen waren ook veel (ervarings-)deskundigen.

Verder waren er korte praatjes (pitches) door burgemeester Harry Keereweer, politieteamchef Lars de Jong, directeur crisisbeheersing Johan van Kastel van de Veiligheidsregio en Officier van Justitie Sandra Wiarda.

Ondermijning

De gemeente West Betuwe gaat de komende jaren in elk geval meer aandacht besteden aan de bestrijding van ondermijnende criminaliteit en handhaving in het buitengebied. Volgens burgemeester Harry Keereweer moet het probleem van de ondermijning uiterst serieus worden genomen. "Toen ik nauwelijks burgemeester was werd ik geconfronteerd met ondermijningsbeeld van de nieuwe gemeente West Betuwe. Daar werd ik niet echt vrolijk van."

Uit een rapportage kwamen maar liefst 66 namen uit de bus van inwoners en ondernemers die bij de gemeente als een risico stonden aangemerkt." Het waren niet altijd harde bewijzen, maar het voelde toch niet goed. Keereweer: "Er zat van alles bij: ondernemers in de zorg, arbeidsmigranten, illegale bewoning, arbeidsuitbuiting. Daaronder ook inwoners waarvan je het niet gelijk zou verwachten." Van de 66 signalen blijken er in elk geval 16 serieus.

Veiligheidsplan

Op het gebied van integrale veiligheid en rampenbestrijding heeft de gemeente West Betuwe voor 2019 voor een jaarplan gekozen. Het is een voorloper op het uiteindelijke veiligheidsplan. Vanaf 2020 zal met een driejarig integraal veiligheidsplan worden gewerkt. Dit is nodig om synchroon te blijven lopen met het beleid van de politie-eenheid Oost-Nederland, het samenwerkingsverband Veiligheidsnetwerk Oost-Nederland, de andere gemeenten in de regio en het district Gelderland-Zuid.