• V.l.n.r. Monique Sentjens, Mirjam Gosselink en Marie Louise o'Herne.
• V.l.n.r. Monique Sentjens, Mirjam Gosselink en Marie Louise o'Herne. Foto: Dick Aanen

Creativiteit botvieren bij La Troupe

'Kom uit je comfortzone'

leerdam • Ook dit jaar worden de lessen weer gegeven door de professionele theaterdocenten Monique Sentjens (jongeren en teksttoneel volwassenen), Mirjam Gosselink (improvisatie volwassenen) en Marie Louise O'Herne (kinderen). Monique Sentjens is al 22 jaar aan de Leerdamse theatergroep verbonden. Maar ook Mirjam en Marie Louise hebben hun sporen in de Glasstad meer dan verdiend.

De jongste groep is maandag al van start gegaan. Kinderen van vijf, zes en zeven jaar gaan dit jaar aan de slag met een bewerking van Mozart's beroemde opera Die Zauberflöte (De Toverfluit).

Marie Louise heeft er veel zin in. "Die kinderen hebben misschien helemaal niet door dat ze bezig zijn met zo'n wereldberoemde opera. Daar zijn ze helemaal niet mee bezig. Het gaat op die leeftijd vooral om speelplezier, samenwerking en dat ze uiteindelijk door krijgen wat het betekent om een voorstelling te spelen." Het verhaal van De Toverfluit is heel geschikt voor deze leeftijdsgroep, vindt Marie Louise: "Het stuk is sprookjesachtig, met tovenarij, vogelmensen, monsters, vreemde wezentjes, maar ook met prinsessen. Het gaat ook over liefde en over het feit dat uiteindelijk alles weer goed komt."

Tovenaar van Oz

De oudere kinderen mogen zich stukbijten op een bewerking van de bekende musical De Tovenaar van Oz en Wicket. Marie Louise "Ik ben gek op sprookjesachtige verhalen, bijvoorbeeld Alice in Wonderland, Mathilde. Of een mengelmoesje van Shakespeare en sprookjes. Ik houd van verhalen waar kinderen verdwijnen in een stripboek. De Tovenaar van Oz is een avontuurlijk verhaal, waarin van alles valt te beleven; ook dit is een stuk met vreemde wezentjes. Maar bovenal is het een stuk met gave karakters."

Improvisatie

Mirjam Gosselink start in november met improvisatielessen voor volwassenen. "Het zijn losse lessen, met veel afwisseling. En zonder dat we toewerken naar een voorstelling. Het is een cursus voor ervaren spelers én mensen die wel iets willen met toneel, maar nog niet weten of het iets voor hen is. Het worden avondjes om uit je comfortzone te komen.

En wat is er dan leuker als je dat op een speelse wijze kunt doen, vindt Mirjam. " Zou het niet fijn zijn af en toe los te gaan op frustraties, verlangens, onvermogens, verveling, irritaties, mislukkelingen en successen. Groot en meeslepend of juist klein en kneuterig zullen we deze onderwerpen al spelend de revue laten passeren. Niets moet, alles kan. Soms denken mensen: hoe zal ik het doen? Dan zeg ik: doe het maar. En wees niet bang om fouten te maken. Fouten maken hoort erbij. Soms speel je iets, maar komt er er niet uit wat je van tevoren hebt gedacht. Een andere keer is het niet net andersom."

Jongeren

Monique Sentjens gaat in november weer van start met de jongerengroep. De groep, ongeveer in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar, heeft elk seizoen min of meer een vaste kern. Elk jaar komen er wat jongeren bij en vallen er wat ook jongeren af. "In de eerste lessen gaan we kijken welke theatervormen aanspreken. Wat we uiteindelijk kiezen wordt bepaald door de jongeren zelf. Al weer een paar jaar gaan de stukken over het schoolse leven. Dit jaar wordt het waarschijnlijk wat anders, waarschijnlijk een wat serieuzer stuk."

Het is zalig om te werken met jongeren in deze leeftijdsgroep, vindt Monique. Vooral omdat de creativiteit er in die leeftijdsfase vanaf spat. "Er komen altijd veel ideeën uit. Die probeer ik te verwerken in de voorstelling. We houden elkaar scherp, onder andere door elkaar te informeren via een speciale app-groep."

Teksttoneel

Na de kerstvakantie wordt het echt serieus met teksttoneel voor volwassenen. Monique: "Je hoeft niet per se gelijk te denken aan een stuk van Tsjechov. Maar wel een stuk waarbij de karakters een ontwikkeling doormaken of waarbij sprake is van een dubbelheid in de karakters."