• Tareq Ibrahim (Asperen) in duel met Youssef Boudou. Beiden scoorden uit een penalty. Foto: Jeroen de Bruin/ DBRN Fotografie

Benauwde 2-1 overwinning in matige derby

Asperen nipt langs Leerdam Sport

asperen • In een erg matige derby pakte Asperen tegen Leerdam Sport dankzij een 2-1 overwinning de drie eerste punten.

Na afloop waren de meningen over de wedstrijd enigszins verdeeld, maar de punten bleven verdiend in Asperen. Leerdam Sport had tot de 1-0 weliswaar het meeste balbezit, maar de thuisploeg was in uitvallen vaker dreigend. En toen die openingstreffer ietwat gelukkig voor Asperen eenmaal viel, had het ook zomaar een makkelijke middag kunnen worden.

Die 1-0 viel uit een strafschop na een wel erg ongelukkige handsbal van Mark Steenbeek. Na een actie van Dick Schaaij (vorig seizoen nog Leerdam Sporter) kreeg Steenbeek de bal van dichtbij tegen zijn handen, terwijl hij ze voor zijn borst hield. "Ik vind dat geen strafschop", zei Steenbeek. "Hij tikt hem van heel dichtbij tegen mijn handen. Daar kan ik weinig aan doen. Maar goed, hij geeft hem, dus daar moeten we het dan mee doen." Tareq Ibrahim scoorde heel beheerst de 1-0. Daarna waren de gasten het een behoorlijke fase kwijt. Al voor rust profiteerde Asperen van slecht uitverdedigen. Michiel den Hartog kwam helemaal vrij voor keeper Dawid Palicki, maar hij had oog voor Robbin Boon die de 2-0 in een leeg doel kon binnenschuiven.

Na rust kreeg Asperen drie opgelegde kansen om de wedstrijd helemaal op slot te gooien. Den Hartog schoot op de lat, waarna Gerard Breider de rebound verprutste. Ruben Boet raakte een vrije schietkans volledig verkeerd en Breider miste bij een kopkans voor open doel de bal zelfs helemaal. Iets later schoot ook Dick Schaaij op de lat. Breider was sowieso een plaag voor de defensie van de gasten. Ook voor rust zorgde hij met zijn snelheid voor veel dreiging in de tegenstoot. Hij miste echter de finesse om daar optimaal gebruik van te maken. Breider kreeg maar moeilijk controle over de bal. "Het veld was ontzettend stroef", zei de spits, een week eerder tegen Hardinxveld nog goed voor twee doelpunten." Het was ontzettend droog en dat voelde je ook aan de lucht. Maar zeker die kopbal had ik natuurlijk gewoon moeten maken. Het was allemaal niet best. Het leek een beetje een luie wedstrijd." Aan de andere kant leek het af en toe op een wedstrijd latjetrappen. Eloys Tapirima knalde namelijk ook vol op het aluminium boven doelman Dennis Rooijacker. Voor rust had Tapirima al een net zo prima schot uit de kruising geranseld zien worden door Asperens betrouwbare doelman.

Omdat Asperen verzuimde de wedstrijd op slot te gooien, bleef het tot het eind spannend, zeker toen ook de gasten een strafschop kregen toen Ray Kant neergelegd werd. Rooijackers zat er nog aan, maar de inzet van Youssef Boudou was hard genoeg om toch in het dak van het doel binnen te vliegen. Echte kansen op de gelijkmaker kregen de gasten daarna echter niet meer.

En dus was vooral de winnende trainer Jaap van Hattem tevreden. "Erg makkelijk ging het allemaal niet, maar ik vind wel dat we verdiend hebben gewonnen. Onze strafschop was misschien wat makkelijk gegeven, maar we kwamen daarna wel een stuk beter in ons spel. In die fase hadden we het moeten beslissen."

Collega Yoni Sahertian was ondanks de nederlaag niet ontevreden. "We hadden hier best een puntje verdiend. Ik heb positieve dingen gezien. Tot de 1-0 domineerden we de wedstrijd en in de tweede helft ook. Als we met deze instelling blijven spelen, kunnen we om de prijzen meedoen." Ook Steenbeek heeft er best vertrouwen in dat zijn ploeg nog voldoende punten kan pakken. "We misten vandaag al twee aanvallers en dan vallen er vandaag ook nog twee uit. We misten vandaag stootkracht om echt door te kunnen drukken in de fases dat we beter waren."

Breider kon er niet écht mee zitten dat het niveau wat tegenviel. "We hebben gewonnen en dan ook nog van Leerdam Sport. Dat is altijd een lastige tegenstander. En het is altijd lekker om van ze te winnen."

Leerdam Sport speelt zaterdag thuis tegen Beesd. Asperen gaat op bezoek bij Noordeloos en speelt daar zijn enige uitwedstrijd in de eerste zes speelrondes.