donderdag 19 september

Creatief met bladeren
13:30-15:00, Steunpunt Wittenbergzorg, De Vergt 4, Waardenburg. Deze middag maken de bezoekers kennis met materialen uit de herfst. Dat gebeurt onder het genot van koffie/thee met een lekkere traktatie. De eigen bijdrage is 5 euro per persoon. Uiterlijk dinsdag 17 september opgeven bij Wittenbergzorg, 0418-594900. Wie geen eigen vervoer heeft, kan dit doorgeven bij de Wittenberg.

The English Patient
19:30, Neerijnen, Stroomhuis. Het Filmhuis van Stroomhuis Neerijnen en Bibliotheek Rivierenland brengen samen weer 'Superleesclub'. Vertoond wordt dan de film 'The English patient'. 'Superleesclub' is een jaarlijks initiatief van Stroomhuis en Bibliotheek Rivierenland. Aan de leden van de talrijke leesclubs rond de Bieb wordt dan een bijzondere literaire boekverfilming gepresenteerd. Uiteraard zijn ook alle andere liefhebbers van dit genre welkom. De bekroonde auteur Ondaatje en diens verfilmde boek worden toegelicht door Marc Westermann, de filmexpert van Stroomhuis. Aanvang inleiding 19:30 uur; daarna begint de film. Entree 5 euro, leden Bibliotheek Rivierenland: 4 euro. Cultureel centrum Stroomhuis is gelegen aan Van Pallandtweg 1, Neerijnen. Meer info: stroomhuisneerijnen.nl.

5 talen van liefde
19:45, Heukelum, Torenstraat 10. Christelijk Gastouderbureau Parelopvang houdt voor alle (oriënterende) christelijke gastouders een workshop rond hetthema 'Liefde als Prioriteit', waarin deelnemers de vijf talen van liefde leren kennen en toepassen in de benadering van gastkinderen. De workshop wordtgehouden op Torenstraat 10 in Heukelum en is gratis bij te wonen. Aanmelden kan via: parelopvang.fikket.com.

Tien geboden voor het milieu
20:00, Beesd, Sint Pieterskerk. Lezing door Marjolein Tiemens rondom het thema: 'De 10 geboden voor het milieu'. Het besef dat alles met alles samenhangt is van cruciaal belang om daadwerkelijk tot een duurzame levensstijl te komen. De tien geboden voor het milieu zijn een soort wegwijzers die, uitgaande van een Bijbels wereldbeeld, hier richting aan kunnen geven. Marjolein Tiemens zal met voorbeelden laten zien hoe deze leidende principes kunnen inspireren en hoe ze concreet gemaakt kunnen worden in dagelijkse keuzes, vanuit het motto 'Groen Geloven is Duurzaam Doen, vanuit het hart'. Meer informatie: 06-53805477.

vrijdag 20 september

Nieuw biljart
16:00, Asperen, Dorpshuis EMM. In het Dorpshuis in Asperen wordt een nieuw biljart in gebruik genomen. Hans & Jurgen de Ridder verzorgen een demonstratie, maar iedereen is ook vrij om een balletje te stoten. Of te nuttigen: drie bitterballen kosten een euro.

Prijzenbingo
19:30, Leerdam, Wijkcentrum West-End. Wijkvereniging West-End houdt een prijzenbingoavond. De bingo begint om 19:30 uur, de zaal is open vanaf 19:00 uur. Er zijn tijdens deze bingoavond onder meer boodschappenmanden, en vele andere mooie prijzen te winnen.

Oudejaarsconference
20:30, Leerdam. Stadspodium GO. Try out van de Oudejaarsconference van Martijn Koning, Hij zal het jaar 2019 te lijf gaan zoals alleen hij dat kan: met een onstuimige energie, denderend door de gebeurtenissen van het afgelopen jaar, porrend, uitdagend en van de hak op de tak. Een stier door de porseleinkast, de actualiteit als rode lap. Entree: 12,50 euro.

zaterdag 21 september

Pop up orkest
9:30/ 16:45, Rumpt, Rumpts kerkje. In het Rumpts Kerkje aan de Schuttersteeg in Rumpt wordt een Pop Up Orkest geformeerd dat zal bestaan uit blazers, strijkers en slagwerk. De musici gaan onder leiding van de professionele musici Gerianne Wigboldus (violiste), Bart van den Goorbergh (trompettist en dirigent) en Marilou Krouwel (fluitiste en dirigente) werken aan veelzijdige muziek: er wordt onder meer een gedeelte van Händel's 'Water Music' gespeeld, het beroemde 'Tave Five' van Dave Brubeck, en 'Circle of Life' uit 'The Lion King'. Het orkest begint om 9:30 uur met repetities en om 16:45 uur wordt de dag afgesloten met een concert, dat voor iedereen gratis toegankelijk is. In sommige instrumentgroepen zijn er nog enkele plaatsen vrij: strijkers, slagwerk, trompet, trombone en hobo. Aanmelden en meer informatie via Bart van den Goorbergh: bvdgoorbergh@gmail.com / www.rumptskerkje.nl.

Minimarkt
14:00, Leerdam, plein van Maranatha. In de zomer van 2020 hoopt jeugdvereniging Ichtus op werkvakantie te gaan naar Wit-Rusland. De groep wil hiervoor geld inzamelen door middel van een aantal acties. Na de geslaagde autowasactie in juli wordt nu een minimarkt gehouden op het plein van Maranatha aan de J.A. Burgersstraat 1 in Leerdam. Van 14:00 tot 17:00 uur kunnen bezoekers rondneuzen tussen de brocante, boeken en elpees en genieten van de lekkerste streekproducten. Verder is er een enveloppenkraam en voor kinderen worden allerlei activiteiten geregeld.

Stick Em Up
21:00, Leerdam, Café The Old Triangle. Rock Coverband Stick Em Up speelt tot 01:00 uur in The Old Triangle Nieuwstraat 51 in Leerdam.

maandag 23 september

BOP
10:15, Asperen, Dorpshuis EMM. De Buurt Ontmoetings Plek (BOP) is open van 10:15 tot 11:45 uur. Gezellig een kopje koffie drinken of een praatje maken. Vandaag kan er gesjoeld worden en worden er spelletjes gespeeld.

Informatieavond
20:00, Vuren, Dorpshuis de Koels. Samenloop voor Hoop Neerijnen houdt een informatieavond in Vuren. Iedereen die belangstelling heeft, erover denkt om mee te doen, of zich al ingeschreven heeft, is welkom op deze avond. De organisatie verteld over wat de Samenloop voor Hoop inhoudt, en wat de plannen zijn tot nu toe. De diverse teamavonden die nog zullen volgen zijn op 5 november 2019, 11 februari en 19 mei 2020 en zullen bij de Koeldert in Waardenburg plaats vinden.

dinsdag 24 september

'Met mij is niks mis'
19:30, Leerdam, verpleeghuis Lingesteyn. In het Alzheimer Café wordt de film 'Met mij is niks mis' vertoond. Gastspreker An Verhoef zal, naar aanleiding van deze film en vanuit eigen ervaring, met de aanwezige gasten ingaan op hoe naasten om kunnen gaan met het ingrijpende ziekteproces van dementie. In de film worden, aan de hand van animaties, de processen duidelijk die zich afspelen in de hersenen van gezonde mensen en die van mensen die dementie hebben. Aanwezigen zien hoe in verschillende stadia van de ziekte het netwerk van de zenuwcellen in de hersenen langzaam verloren gaat. Het Alzheimer Café is te vinden in het Verpleeghuis Lingesteyn, let op: via de hoofdingang Lingepoli, Lingesteynplantsoen 20 in Leerdam. Inloop vanaf 19:00 uur, aanvang programma 19:30 uur en einde 21:30 uur. De entree is gratis. Meer informatie: Francien Boonstra, Adviseur Mantelzorg, 0345-637363.

woensdag 25 september

BOP Herwijnen
10:00, Herwijnen, Dorpshuis de Poort. Deze keer start de sjoelcompetitie bij BOP Herwijnen. Iedereen is welkom, voor een kop koffie of thee, een gezellig praatje en het spelen van diverse andere spelletjes. Meer informatie Bart van Zandwijk: 06-13784043

Ibiza bord
15:00, Beesd, Kindercrea. Bij kindercrea in Beesd draait allemaal om Ibiza. Deze middag wordt er een Ibiza bord gemaakt, met diverse verf- en plaktechnieken en handlettering. Tijdens de workshop krijgen de kinderen wat lekkers en wat te drinken. Deelname kost 10 euro, er kunnen maximaal twaalf kinderen meedoen. Meer informatie: www.kindercrea.net.

donderdag 26 september

Diagnostiek, waarom wel, waarom niet
19:30, Leerdam, De Noorderberg. De sociale teams van de gemeente Vijfheerenlanden houden elke laatste donderdagavond van de maand een ontmoetingsavond. De avonden zijn bedoeld voor mantelzorgers of zorgvragers die op zoek zijn naar contact met lotgenoten of voor mensen die interesse hebben in het onderwerp. Deze avond staat het thema 'Diagnostiek waarom wel, waarom niet?' op de agenda. Elke Eggens, psycholoog bij MEE, vertelt over waarom wel of niet een diagnose, wat levert het op, hoe ga ik hiermee om. Is een diagnose nu echt nodig?

vrijdag 27 september

Crea College
10:00, Gorinchem, Evenementenhal. De publieksbeurs Crea Weekend in Gorinchem heeft een nieuwe naam: Crea College. De eerste editie onder de nieuwe naam vindt plaats op vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 september in Evenementenhal Gorinchem. Crea College blijft zich richten op de nieuwste trends op hobbygebied, maar focust zich daarbij ook nadrukkelijk op het aanbieden van workshops en interactieve masterclasses. Verder is er dit najaar voor het eerst een samenwerking met Taart & Trends. Hierdoor maakt deze beurs op het gebied van het bakken en decoreren van taarten, cupcakes, gebak en brood nu deel uit van Crea College. Kaarten voor Crea College in Evenementenhal Gorinchem zijn tot en met 26 september online te koop met tien procent korting, www.crea-college.nl.

Bingo
20:00, Schoonrewoerd, Partycentrum. Ouderenkontakt Schoonrewoerd houdt een bingoavond, inloop vanaf 19:30 uur. Er zijn tijdens deze bingoavond onder meer waardebonnen van plaatselijke ondernemers, boodschappen en vele andere prijzen te winnen. Bovendien is er een superronde met onder andere een dinerbon voor vier personen.

Bierproefavond
21:00, Leerdam, Stadspodium GO. Vrijdagavond is het weer tijd voor de maandelijkse bierproefavond. Laat je verrassen door de smaak van een aantal bijzonder gebrouwen bieren. Tijdens de proeverij in GO zijn er uiteraard ook snacks verkrijgbaar en voor de niet-bierdrinkers ook andere drankjes. Entree: gratis, proeven van vijf bieren, 12,50 euro.

80 van de Glasstad
21:00, Leerdam, sportcomplex VV Leerdam Sport. Voor de achttiende keer start de Kennedymars, een wandeltocht van 80 kilometer die binnen 20 uur gelopen dient te worden. De gezamenlijke start van de Leerdamse Kennedymars, 'de 80 van de Glasstad', is op vrijdagavond om 21:00 uur. Naast de 80 kilometer kan er 40 kilometer gewandeld worden. Gekozen kan worden om deze tocht als nachttocht te lopen of als dagtocht. Het 'Rondje in het donker', de nachttocht, start samen met de lopers van de Kennedymars op vrijdagavond om 21:00 uur. Voor de dagtocht van 40 km, het 'Rondje van Leerdam', kan gestart worden op zaterdagochtend tussen 7:00 en 9:00 uur.

zaterdag 28 september

Tweede kans
9:30, Zijderveld, De Oude School. Tweede kans kleding- en speelgoedbeurs in KC 'de Oude school', Kerkweg 9 in Zijderveld. De opbrengst is 50 procent voor de inbrenger en 50 procent voor de christelijke jeugdclubs in Zijderveld. Meer info en/ of aanmelding voor verkoop tot en met woensdag 25 september via Anne-Marie Meerkerk, 0345-502125 of kledingbeurszijderveld@hotmail.com.

Fruitfietstocht
10:00, Tricht, Fruitbedrijf De Hoenderik. Op de fiets langs boomgaarden, waar de drukke oogsttijd van appels en peren is begonnen? Dat kan met de boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen, die deelnemers meenemen op een fruitfietstocht over landgoed Waardenburg en Neerijnen. De tocht gaat door de Betuwe, waar het fruit volop aan de bomen hangt. Het is fascinerend te zien hoeveel fruit zo'n klein boompje kan dragen. Onderweg wordt landgoed Waardenburg en Neerijnen aangedaan voor een korte wandeling. Op dit landgoed staan naast boomgaarden ook een prachtig parkbos en twee kastelen. De Rijswaard (het buitendijks gebied) wordt vanaf de winterdijk bekeken. Deelnemers dienen zelf te zorgen voor lunch en drinken voor onderweg. Deelname: 5 euro, kinderen 6 t/m 12 jaar 2,50 euro. Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/aciviteiten. Informatie: Bert Idsingh, 06-25073821 en Fieke Vos, 06-42800802.

Plukdagen
10:00, Schoonrewoerd, Schaapskooi. Het Zuid-Hollands Landschap en de Natuur- en Vogelwacht werken dit jaar samen in het organiseren van een plukdag in de door hun beheerde boomgaarden rond Schoonrewoerd. De Natuur- en Vogelwacht sluit haar plukseizoen af met de jaarlijkse open dag van 10:00 tot 16:00 uur in de Schaapskooi aan Overboeicop 15 in Schoonreweord. Tijdens de open dag kan kennis worden gemaakt met oude, nu vaak onbekende, rassen. Een lokale kunstenaar laat zien hoe zijn houtsnijwerk tot stand komt. Er zijn deze dag diverse activiteiten, voor zowel volwassenen als voor kinderen. Ontdek de nachtvlinder, de vangst van een nachtval nader bekijken tussen 10:00 en 11:00 uur. Voor kinderen is er tussen 8:30 en 9:30 uur een vogelexcursie. Om 10:30 en om 14:00 uur staat er een excursie paddenstoelen op de agenda. Kinderen tot ongeveer 10 jaar kunnen om 11:00 en om 13:30 uur noten, bessen, zaden en paddenstoelen verzamelen. Voor kinderen wordt van 10:30 tot 12:00 uur en van 14:00 tot 15:30 uur een bijeenkomst gehouden onder de titel: 'Overleven zonder supermarkt en mobiel'. Meer informatie: www.zuidhollandslandschap.nl/open-dag-schaapskooi.