• Cantateconcert in de Grote Kerk in Vianen.
• Cantateconcert in de Grote Kerk in Vianen.

Virtuoze en intieme Bach in Grote Kerk Vianen

vianen • Virtuoze werken naast intieme motetten, koorwerk en soli: dat kunnen bezoekers zaterdag 28 september ondergaan in de Grote Kerk in Vianen.

Het kwalitatief hoogstaande Cantus Kamerkoor, een koor met veel zuiverheid en uitstraling, en het Orion barokorkest met gespecialiseerde barokmusici met een afwisselend cantate-concert verzorgen een Cantateconcert. Het Neander Jongenskoor zingt deze avond twee vrolijke aria's van Bach. Tussendoor zijn enkele korte prikkelende toelichtingen te horen. Het geheel staat onder leiding van dirigent Sietse van Wijgerden.

Kaarten zijn vooraf te reserveren, voor 15 euro, bij Emiel, Voorstraat 100 in Vianen of via: www.muziek-tussen-de-rivieren.weebly.com. Tijdens het concert is de entree 17,50 euro en voor jeugd tot en met 18 jaar 5 euro. Het concert begint om 20:00 uur.

Het programma start in de verstilling met het gregoriaanse Media Vita, ook in het midden van het programma het gregoriaanse Surrexit. Vanuit de diepte met het aangrijpende werk 'Der Gerechte kömmt um', dit werk is waarschijnlijk door Lotti gecomponeerd, maar door Bach op een nog hoger plan gezet.

De cantate BWV 146 'Wir müssen durch viel Trübsal in das Reich Gottes eingehen' is een hoogtepunt in dit concert. Oorspronkelijk was het een vioolconcert, maar het is nu bewerkt door Bach voor orkest met een virtuoze orgelpartij gespeeld door Marcel van der Poel, tezamen met orkest.

In het tweede deel van deze cantate, oorspronkelijk ook voor viool en orkest, heeft Bach bovenop het oorspronkelijke deel nog eens een extra koorpartij gelegd, waardoor het een grotere emotionele lading krijgt. Verder is het grootse werk de Lutherse messe BWV 236 te horen: virtuoze koor en solo werken vergelijkbaar met de Hohe Messe.

Het jongenskoor zingt in een kort voorprogramma om 19:45 uur enkele mooie liederen. In het programma tevens de Bach-aria 'Wie freudig ist mein Herz' en 'Mein Gläubiges Herz'.

De solisten deze avond zijn: sopraan Jacqueline Meijer, alt Daniëlla Buijck, tenor Paul Kieviet, bariton Sietse van Wijgerden.