• De contouren van Slot Loevestein staan al klaar.
• De contouren van Slot Loevestein staan al klaar. Foto: GeoFort

'Bouw Loevestein in Minecraft'

poederoijen/ herwijnen • GeoFort en Slot Loevestein slaan dit najaar de handen ineen om het Nederlands historische erfgoed op de kaart te zetten: de digitale kaart. Samen schrijven ze een landelijke wedstrijd uit om het slot zo goed mogelijk na te bouwen in het populaire spel Minecraft.

Daarmee willen ze kinderen, zowel in school- als in familieverband, enthousiast maken voor het cultureel erfgoed in hun eigen omgeving. Tijdens een publiekelijk Minecraftevenement zal de prijsuitreiking plaatsvinden.

Vorige week is de subsidieaanvraag toegekend, waardoor het project nu van start kan. "Hier zijn we natuurlijk erg blij mee. Met een platform als Minecraft kunnen we kinderen actief betrekken bij actuele thema's zoals duurzame energie en cultureel erfgoed", aldus Willemijn Simon van Leeuwen, directeur van GeoFort, gevestigd in een fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie bij Herwijnen.

De wedstrijd en het evenement zijn onderdeel van een breder educatieproject: GeoCraft in de Klas. Met dit project gaan kinderen, in en buiten de klas, door middel van Minecraft aan de slag met thema's als cultureel erfgoed. GeoCraft in de Klas biedt leerlingen een innovatief platform om digitale vaardigheden te ontwikkelen zoals 3D-ontwerpen, het gebruik van (open) data en navigeren in een 3D-wereld.

Het educatieproject is een samenwerking tussen GeoFort, Stichting LOGOS en Slot Loevestein en wordt mogelijk gemaakt door de subsidietoekenning van Fonds voor Cultuurparticipatie.

Vanaf begin oktober is het mogelijk om een eigen Minecraftperceel aan te vragen met daarop de 3D contouren van Slot Loevestein. "Aan de kinderen de taak om dit gebouw op te leuken met ramen, deuren en mooie gevels en het landschap 'aan te kleden'", vertelt Kevin de Schepper, Minecraftspecialist bij GeoFort.

"Bovendien voegen we een extra opdracht toe aan de wedstrijd, waardoor kinderen worden uitgedaagd om creatieve oplossingen te bedenken."


q www.geocraft.nl