Auto gaat in vlammen op

haaften • In Haaften is vorige week een auto in vlammen op gegaan. Rond 23:35 uur kreeg de brandweer de melding van een autobrand in Haaften. De auto stond geparkeerd aan de Brouwerskamp op de hoek met de Graskamp. Bij aankomst van de brandweer stond de auto aan de voorzijde volledig in brand. De brandweer wist de brand snel te blussen, maar kon niet voorkomen dat de auto door de brand geheel verloren ging. Voorbij rijdende dorpsgenoten merkten de brand iets na 23:30 uur op, en waarschuwden buurtbewoners waar het licht nog brandde. Nadat de brandweer was gebeld is nog een auto die vlakbij het brandende voertuig geparkeerd stond weggereden.

De politie kwam ter plaatse nadat het voertuig was geblust. De melders van de brand wisten te vertellen dat de auto in het begin alleen rond de motorkap ter hoogte van de voorruit brandde. Volgens agenten ter plaatse zouden er overeenkomsten zijn met eerdere branden in Zuilichem, aan de overkant van de Waal. De politie houdt er dan ook rekening mee dat er spraken is van brandstichting en zette de omgeving rond het voertuig afgezet met linten. De brand is in onderzoek en de politie is op zoek naar mensen die mogelijk wat hebben gezien dat met de brand te maken heeft.


Boom van het jaar

regio • Uit 148 inzendingen heeft de jury de boom 'Capitein ter Zee' in Vianen genomineerd als inzending van de provincie Utrecht. De boom maakt hiermee kans om de Nederlandse inzending te worden voor de Europese Boom van het Jaar verkiezing. Stemmen kan tot 16 oktober, 12 uur, via onderstaande website. De rode beuk draagt de naam 'Capitein ter Zee' en is te vinden op de begraafplaats Sparrendreef in Vianen. De 190 jaar oude beuk heeft zijn naam te danken aan de op 11 oktober 1829 overleden J. Carpentier, die deze titel ook droeg. De boom is ongeveer 22 meter hoog en heeft een stamomtrek van 7,21 meter.

q www.deboomvanhetjaar.nl


Vragen over statushouders

vijfheerenlanden • De VVD in de gemeente Vijfheerenlanden is benieuwd naar de huisvesting van statushouders in Hotel Tulip Inn in Meerkerk. De fractie heeft over dit onderwerp schriftelijke vragen gesteld aan B&W. De VVD wijst op recente publicaties in deze krant, waarin stond vermeld dat Tulip Inn arbeidsmigranten, de gemeente spreekt over kennismigranten: 'hoger opgeleide mensen', gaat huisvesten. Het AD meldde in diezelfde periode dat de gemeente statushouders met een versneld traject wil klaarstomen voor de arbeidsmarkt. De VVD stelt vast dat dit gelet op de huidige krapte op de arbeidsmarkt en het toenemend tekort aan gekwalificeerde vakmensen een mooie aanvulling zou kunnen betekenen voor de regionale arbeidsmarkt, maar heeft wel een aantal vragen over dit initiatief. Zo wil de fractie weten of er sprake is van een 'normaal' verblijf in een hotel of van huisvesting in de vorm van (tijdelijke) bewoning, om hoeveel statushouders en om welke periode het gaat. Ook wil de VVD nadere informatie over het versnelde traject waarmee de 'kennismigranten' worden klaargestoomd voor de arbeidsmarkt en is men benieuwd naar de rol van bedrijven en ondernemers bij dit initiatief. Tenslotte vraagt de fractie naar de kosten van deze 'operatie', waar dat geld vandaan komt en of de gemeenteraad nog betrokken wordt bij de plannen.