• Willem Looijen voelt zich thuis bij SVS'65.
• Willem Looijen voelt zich thuis bij SVS'65. Foto: Rick den Besten

Versterkt SVS'65 gebombardeerd tot titelkandidaat

Willem Looijen: 'Hier wil ik zijn'

regio • Ieder jaar is er een aantal clubs dat met een sterk vernieuwde selectie aan het seizoen begint. In Leerdam is dat bij LRC en Leerdam Sport zeker niet ongebruikelijk. Dit seizoen hoort SVS'65 echter ook bij de clubs waar de nodige nieuwe gezichten te zien zijn.

En ineens wordt de club uit Spijk bij de titelfavorieten gerekend. Heel vreemd is dat niet, want welke vierdeklasser heeft drie spelers rondlopen met ervaring op het hoogste amateurniveau? In het kielzog van verloren zoon Willem Looijen kwamen ook Marvin Westerduin en Levi Slob van Nivo Sparta naar Spijk. Jeremy de Vries en Mark Kortlever keerden vanuit Gorinchem terug bij hun oude club en Jan Romijn is de broodnodige extra doelman.

Willem Looijen leest de naam van zijn nieuwe club overal terug in het rijtje favorieten, maar wordt daar niet warm of koud van. "Dat is het mooie van Spijk. Hier gaat niemand roepen dat wij volgend seizoen even in de derde klasse moeten spelen. Ik ben echt heel blij dat ik terug ben." Zo'n beetje de hele club zat al jaren te wachten op de al zo lang aangekondigde terugkeer van Looijen. Bijna vijftien jaar geleden vertrok hij naar LRC om een karrenvracht aan doelpunten - bij naar eigen zeggen 'alle mooie clubs uit de regio' - later zijn belofte in te lossen. "Dit was het juiste moment", zegt Looijen, die bij alle clubs waar hij speelde nog altijd met open armen ontvangen wordt. "Afscheid nemen bij Nivo Sparta met een kampioenschap en negentien doelpunten was perfect. Ze gaan naar de eerste klasse en ik heb niet meer het gevoel dat ik daar bij móet zijn. Ik wil nu hier zijn. Het is mooi geweest. Het draait nu niet meer om Willem Looijen, het draait nu om Spijk." Het is heus niet zo dat hij niet meer ambitieus is, maar het heilige moeten is er vanaf. "We willen dit seizoen in de top-5 eindigen. Als we een prijs kunnen pakken, zullen we dat niet laten, maar niks moet. Wij moeten met z'n drieën in ieder geval niet de toffe jongens gaan uithangen. Ik hoop vooral dat door onze komst andere jongens zich nog meer ontwikkelen. Van mij mogen jongens als Bart van Andel en Robin IJsselstijn alle aandacht krijgen."

In Leerdam zijn ze wat meer gewend aan nieuwe spelers. Mark den Hartogh is daar bij LRC een voorbeeld van. De ervaren centrale verdediger kwam over van De Meern en voetbalde daarvoor onder meer bij WNC, FC Breukelen en FC Lienden. Den Hartogh had al eerder contact met LRC en kent de club dus vrij aardig. "Ik heb bij FC Lienden met Michel Langerak gevoetbald en toen hij hier trainer werd, heb ik al met de club gesproken. Daarna ken ik LRC uit mijn tijd bij FC Breukelen en WNC vooral als tegenstander." Dit jaar maakte hij dan toch de overstap naar het Glaspark. "De plannen van de club en de rol die ik daarin moet spelen, spreken me aan. De club gaf mij het gevoel dat ze me graag wilden."

Na het vertrek van Wesley Swets was LRC naarstig op zoek naar een linker centrale verdediger. Den Hartogh moet de veelal jonge groep met zijn ervaring verder helpen. "Het bevalt me goed. LRC is een mooie club en we hebben een leuke groep. De resultaten in de voorbereiding vallen nog niet mee. We hebben ook nog niet in onze sterkste opstelling gespeeld. Verdedigend staat het op zich wel goed, maar voetballend moet het nog beter. We moeten meer kansen creëren en die vooral ook beter gaan benutten." Den Hartogh denkt dat als dat gaat lukken er best een leuke klassering voor de Leerdammers in kan zitten. "Maar het lijntje tussen bovenin meedoen en het onderin moeilijk krijgen, is vaak heel dun", weet Den Hartogh. "Zeker in deze klasse, waarin de verschillen heel klein zijn. Het is belangrijk dat je goed aan de competitie begint, dus daarom is het fijn dat we zaterdag thuis starten tegen Almkerk. Thuis zijn we tot nu toe vrij degelijk."

Een steenworp verderop gaat Leerdam Sport dit seizoen opnieuw een poging wagen uit de vierde klasse te komen. Dat was vorig seizoen ook al het doel, maar die missie liep uit op een teleurstelling. Een aantal spelers vertrok uit Leerdam-West en dus moest de club weer op zoek naar verse krachten. Paulo Lopulalan was daar als bestuurslid technische zaken nauw bij betrokken. "Maar spelers komen niet zomaar naar Leerdam Sport. Het was een lastig karwei om weer een mooie selectie neer te zetten, maar ik denk wel dat het gelukt is." Op het eerste oog is er met het vertrek van jongens als Tim Verdier, Ömer Faruk Duman en Dick Schaay nogal wat kwaliteit ingeleverd. "We hebben ingezet op jongens met een bepaalde drive. Spelers die graag willen en een goede mentaliteit hebben. Ik denk dat we daar aardig in geslaagd zijn." De Leerdammers willen nu weer een stapje omhoog maken. "Als iedereen fit blijft, moeten we om de prijzen kunnen meedoen", schat Lopulalan in. Zaterdag wacht meteen een aardige krachtmeting in Asperen. "Daar hoef je niemand voor te motiveren, dat is een wedstrijd die hier altijd leeft."

Maarten van Hoogevest