• ZilverFitness is de ideale methode om fitter te worden en vitaal te blijven.
• ZilverFitness is de ideale methode om fitter te worden en vitaal te blijven. Foto: Otto Walter

Fit en vitaal met Zilverfitness

leerdam • ZilverFitness biedt functionele bot- en spierversterkende training aan mensen die overdag een uurtje tijd hebben.

Deelnemers trainen in kleine groepen van maximaal tien personen onder leiding van een gediplomeerd coach. De trainingen zijn afgestemd op het niveau van de deelnemer en hebben te maken met alledaagse bewegingen, zoals duwen, trekken en tillen. Donderdag 10 oktober trapt ZilverFitness af met een proefles en opening tegelijkertijd in de trainingslocatie van CrossFit Leerdam aan de Industrieweg 6, op het bedrijventerrein naast het spoor.

Voor ouderen worden simpele dingen zoals boodschappen tillen of traplopen steeds zwaarder. Ouderen worden minder soepel en sterk. Maar met bot- en spierversterkende oefeningen kunnen mensen weer sterker worden. Ben-Anne (52) van ZilverFitness legt uit: "Na je dertigste neemt de botdichtheid af en worden je spieren langzaamaan wat dunner. Elk jaar lever je een klein beetje spiermassa in. Naarmate je ouder wordt gaat dat sneller en op 70-jarige leeftijd is dat gemiddeld drie procent per jaar. Tien jaar achter elkaar zo'n afname betekent dat je ongeveer 25 procent van je totale spiermassa kwijtraakt."

ZilverFitness is gebaseerd op de CrossFit gedachte. Daarbij gaat het erom de gezondheid te verbeteren door middel van voldoende bewegen, mét bot- en spierversterkende oefeningen. Ook van belang is een gezond dieet met voldoende eiwitten. "Wat dit voor iemand individueel betekent hangt af van leeftijd, gezondheid en conditie", vertelt Ben-Anne. "Met ZilverFitness kun je zelf maatregelen nemen om je spiermassa en botdichtheid op peil te houden. Daarmee blijf je met meer gemak de dagelijkse dingen doen en word je uiteindelijk minder snel afhankelijk van anderen."

Ook de Gezondheidsraad adviseert om minimaal tweemaal per week bot- en spierversterkende oefeningen te doen naast 150 minuten per week bewegen. Ben-Anne legt uit: "Het is daarbij de bedoeling dat de oefeningen zwaar genoeg zijn en dat je je spieren gaat voelen. Dat is nodig om sterker te worden. De grootste uitdaging zit in de houdingsspieren. Dit zijn de niet zichtbare diep gelegen spieren rondom het bekken en tegen de ruggengraat aan. Zij zorgen voor een stabiele romp. Deze spieren train je niet door een wandeling, maar juist met losse gewichten en bewegingen met het hele lichaam."

ZilverFitness is alleen overdag en wordt gegeven aan kleine groepen. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers ligt nu tussen de 50 en de 80 jaar. Enthousiast en geïnteresseerd in een gratis proefles? Bel Ben-Anne op 030-7523548.