Dieselgemalen te bezichtigen

regio • Op zaterdag 14 september, Open Monumentendag, zijn drie historische dieselgemalen met unieke motoren in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden voor het publiek geopend. De openstelling is van 10.00 tot 16.00 uur. Het betreft dieselgemaal Polder Sliedrecht, Abbekesdoel 93a te Bleskensgraaf; dieselgemaal Over- en Neder-Slingeland, Postkade in Giessenburg en dieselgemaal Langerak, Nieuwpoortseweg 2 in Langerak. Het is aan te bevelen een rondje langs deze gemalen te rijden. Ze zijn ook in bedrijf te zien. De oude dieselmotoren draaien op volle toeren. Info:

q www.gemalenalblasserwaardvijfheerenlanden.nl


Stadhuis in Ameide opent de deuren

ameide • Tijdens Open Monumentendag, zaterdag 14 september, is het oude Stadhuis op de Dam in Ameide van 10:00 tot 16:00 uur open. De Historische Vereniging Ameide en Tienhoven nodigt belangstellenden uit om in de vitrines de trofeeën, uit de vorige eeuw, van de muziekverenigingen Crescendo en Unie bekijken. In de Trouwzaal van het oude Stadhuis is een leestafel ingericht met familieboeken en fotoboeken van Ameide en Tienhoven.
Tijdens Open Monumentendag wordt in deze Trouwzaal de Beeldbank gepresenteerd, welke op 11 september feestelijk in gebruik is genomen door wethouder Christa Hendriksen van de gemeente Vijfheerenlanden. Vrijwilligers van de vereniging laten zien hoe je zelf kunt zoeken in de Beeldbank. Er zijn nu al circa 1800 foto's te bekijken, maar dit is nog maar het begin. Gezocht kan worden in: Beeldbank gemeente Zederik, Beeldbank Stichting Vrienden van Historisch Meerkerk, Beeldbank Vereniging Historisch Lexmond en Hei- en Boeicop en Beeldbank Historische Vereniging Ameide en Tienhoven.


Snuffelkelder open

everdingen • De Snuffelkelder aan de Kweldam 15a in Everdingen is elke zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur geopend. Er zijn veel leuke artikelen om het huis op te knappen en er is veel kleding. De opbrengst is bestemd voor de Hervormde kerk van Everdingen.