Stad bouwen in raadszaal

west betuwe • Van september tot en met november wordt de raadszaal van de gemeente West Betuwe druk bezocht door de jonge gemeente-inwoners. Leerlingen uit groep 7 van verschillende basisscholen uit de gemeente gaan namelijk aan de slag met het educatieve spel Democracity. Zittend op de stoelen van de raadsleden bouwen ze samen aan hun eigen stad. Zo nemen ze een kijkje in de keuken van de gemeenteraad en de democratische besluitvorming. Alle basisscholen in de gemeente West Betuwe kunnen zich aanmelden voor het interactieve programma Democracity. Zo wil de gemeente het enthousiasme voor de (lokale) politiek onder de leerlingen vergroten. Tot nu toe zijn al meer dan 300 leerlingen van 17 verschillende basisscholen aangemeld voor het programma. De eerste Democracity start op dinsdag 17 september in het gemeentehuis in Geldermalsen.

Tijdens het spel bouwen de leerlingen van een basisschoolklas samen een stad. Letterlijk. In het midden van de raadszaal. Eerst bestaat deze stad alleen uit woningen, maar hier kunnen verschillende elementen aan toegevoegd worden: windmolens, sportfaciliteiten, scholen, zonnevelden, groen, een bibliotheek, de brandweer, enzovoort. Voordat deze gebouwd worden, moeten de leerlingen hier wel goed over nadenken. Welke elementen worden als eerst gebouwd, waar komen ze te staan en zijn ze wel allemaal nodig?

Om afgewogen beslissingen te kunnen nemen, wordt een echte gemeenteraad nagespeeld. De leerlingen vormen aan het begin van het spel hun eigen politieke partijen en nemen vervolgens plaats op de zetels in de raadszaal. Net als de echte gemeenteraad, gaan ze met elkaar in overleg, bepalen ze hun standpunten en onderbouwen ze deze met argumenten. Zo denken ze na over wat er eigenlijk nodig is in een samenleving en wordt interesse gewekt voor democratische besluitvorming. Een gemeente heeft altijd een budget. Dit geldt voor de gemeente West Betuwe, maar ook voor de Democracity-stad. Met dit budget moet dan ook rekening gehouden worden bij de beslissingen die de jonge raadsleden nemen. Inschrijven voor het programma in november kan nog tot 14 september via: http://bit.ly/democracity.