Staatssecretaris op zoek naar alternatieve locaties voor Herwijnen

'Fouten gemaakt bij radarstation'

herwijnen • Ze zei dat vorige week woensdag tijdens tijdens een debat met de vaste Kamercommissie voor Defensie. Maar omwonenden moet vooral niet te vroeg juichen. Want als zo'n alternatieve locatie niet wordt gevonden dan komt Herwijnen weer in beeld.

De mogelijke komst van de radartoren zorgde vorig jaar al voor veel onrust bij de bevolking van Herwijnen. Omwonenden gaven tijdens bewonersavonden aan dat ze vrezen voor gezondheidsrisico's door de hoogfrequente straling van de radartoren. De gemeenteraad Lingewaal verzette eveneens tegen het plan en de fusiegemeente West Betuwe volgde dat standpunt.

Burgemeester Harry Keereweer en wethouder Jacoline Hartman van de gemeente West Betuwe hebben op vrijdag 30 augustus in een gesprek met de staatssecretaris nogmaals hun zorgen geuit over de plannen. De gemeente voelde zich overvallen door de voorgenomen Rijkscoördinatieregeling en het daaruit voortvloeiende inpassingsbesluit die eerder dit jaar door het ministerie werd aangekondigd. Visser heeft in het gesprek aangegeven dat het nooit de intentie is geweest om druk uit te oefenen en bood haar verontschuldigingen aan.

Boetekleed

Ook tegenover de Kamercommissie trok de staatssecretaris meerdere malen het boetekleed aan. "Qua communicatie en informatievoorziening is het niet goed gegaan. Dat is voor ons een leermoment geweest."

De Nederlandse Defensie beschikt over twee militaire radarstations: eentje in het Friese Wier en de andere in het Gelderse Nieuw-Millingen. Het radarstation Nieuw-Millingen, die het zuidelijk deel van het Nederlandse luchtruim bestrijkt, is sterk verouderd. "Hij loopt op z'n laatste benen", aldus de staatssecretaris. Ze benadrukte dat het vanuit het nationale veiligheidsbelang niet zo kan zijn dat het station op enig moment helemaal wegvalt.

Vervanging van het station in Nieuw Millingen is problematisch omdat de zichtlijnen worden beperkt door het beboste gebied van de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. De enige mogelijkheid is om het station met zestig meter te verhogen, wat technisch voor veel problemen zal zorgen. Bij een eerste zoektocht is weliswaar al een keer naar andere locaties gekeken, maar die zijn allemaal afgevallen. Herwijnen bleek op het eerste gezicht wel een uitermate geschikte locatie. Het college van de voormalige gemeente Lingewaal toonde zich ook in principe ook positief, maar de gemeenteraad bleek eind vorig jaar niet bereid om medewerking te verlenen en het benodigde bestemmingsplan te wijzigen. Dat was voor het ministerie aanleiding om het Rijkscoördinatieregeling te starten.

Normen

De staatssecretaris beloofde dat ook als toch voor Herwijnen wordt gekozen aan alle normen op het gebied van milieu, veiligheid en gezondheid zal worden voldaan. Onderzoeksbureau TNO gaat alle aspecten nog een keer nauwkeurig onderzoeken. Daarbij mogen ook RIVM en de GGD meekijken. Ook zal worden gekeken naar de cumulatieve effecten, zoals straling van het radarstation in combinatie met het scheepvaartverkeer. "Op het moment dat de radar boven de norm zit, zal deze niet in gebruik worden genomen", beloofde de staatssecretaris.


Dick Aanen