• Realisme troef bij Gerrit Molenaar (HSSC'61), Remko Versteeg (SC Everstein) en Sander Kloos (Brederodes).
• Realisme troef bij Gerrit Molenaar (HSSC'61), Remko Versteeg (SC Everstein) en Sander Kloos (Brederodes). Foto: Peter Verbeek

HSSC'61, Everstein en Brederodes willen van start

Niet de grote favoriet in West I

regio • Na veel trainingen, diverse oefenwedstrijden en twee bekerduels hebben de trainer/coaches van HSSC '61, SC Everstein en Brederodes zich een aardig beeld kunnen vormen van de potentie van hun selecties. Dat het spannend gaat worden, en dat zich de nodige verrassingen voor zullen doen, staat buiten kijf. Met ook nog wedstrijden tegen Focus '07 en Vriendenschaar wordt het smullen voor de supporters. Die zullen voor topdrukte zorgen in de kantines.

Wedstrijden tussen SC Everstein en HSSC '61, daarvan zijn er in het verleden heel wat gespeeld. Dat ze ook in dezelfde poule waren ingedeeld met Brederodes is alleen in 2015/2016 gebeurd. Dat was het seizoen dat de groengelen kampioen werden en voor het eerst in hun bestaan naar de tweede klasse promoveerden. Brederodes won destijds alle onderlinge duels, maar het is onwaarschijnlijk dat dat ook deze jaargang gaat gebeuren.

Sander Kloos, de nieuwe trainer van Brederodes, heeft een enthousiaste, hechte en gedisciplineerde groep goede voetballers onder zijn hoede die stappen vooruit wil maken. Niemand heeft het nog over het desastreus verlopen vorige seizoen. Kloos is ook heel tevreden met zijn uitgebreide staf, waarvan iedereen zijn rol in het proces heeft. "De spelers moeten lekker in hun vel zitten. Met zijn allen doen we er alles aan om daar een bijdrage aan te leveren." Brederodes wil liever in de tweede dan in de derde klasse uitkomen. De nog jonge ploeg staat er nog niet, maar omdat de prijzen pas na de winterstop worden verdeeld zit Kloos daar niet zo mee. Zijn eerste prioriteit is om balans in het elftal te krijgen en een speelwijze te ontwikkelen waar de spelers het beste mee om kunnen gaan. "We gaan aan een leuke, maar pittige competitie beginnen en moeten ons meten met clubs die ook heel ambitieus zijn. We zullen er elke wedstrijd moeten staan. Maar ik kan nu al beloven dat we veel aanvallender gaan voetballen dan vorig seizoen. We hebben geen zin in degradatievoetbal."

Ontwikkeling

Bij HSSC '61 staat Gerrit Molenaar aan de vooravond van zijn derde seizoen. Over de voorgaande twee is hij erg tevreden, met name over het laatste deel van 2018/2019. "We pakten 22 punten in de laatste acht duels, hebben de nacompetitie gehaald en zijn bijna kampioen geworden. En in alle eerlijkheid: ik vond ons beter voetballen dan Sleeuwijk! En dat allemaal met jongens uit het dorp maakt het wel héél bijzonder." Molenaar vindt dat zijn hand van werken zichtbaar is in de ontwikkeling van zijn selectie. Voorheen was het spel volledig afgestemd op Floris Kool. Toen die naar Heukelum vertrok, heeft hij het spelsysteem aangepast. Er wordt bij voorkeur van achteruit gevoetbald met veel aandacht voor de posities binnen de lijnen. Met veel succes zijn Koen Looij, Tristan Koet en Christiaan den Braber ingepast, jongens uit het tweede elftal. De scorende rol heeft Bas Scheenhart (19 treffers) meer dan voortreffelijk ingevuld, en zo heeft HSSC '61 een eigen en nieuw gezicht gekregen. Molenaar: "Floris is weer terug. Hij heeft afgelopen seizoen weinig gespeeld, in feite stil gestaan in zijn ontwikkeling. De rollen zijn nu omgedraaid. Hij zal zich aan onze wijze van spelen aan moeten passen, en zijn niveau zal op tal van facetten omhoog moeten. We beginnen vol vertrouwen aan een competitie waar HSSC '61 goed mee zal kunnen, maar in mijn ogen zeker niet de grote favoriet is. Ik zie Desto, Jonathan en Houten als de sterkste ploegen, en wellicht ook SC Everstein. Bij ons is het fundament gelegd, de eerste verdieping staat stevig, het wordt nu tijd om het dak te plaatsen."

Ook bij SC Everstein een nieuwkomer: Remko Versteeg. De 31-jarige Houtenaar is met afstand de jongste trainer die ooit bij de roodwitten onder contract heeft gestaan. De eerste weken is hij met de volledige selectie aan de slag gegaan, maar om nu te zeggen dat hij alles al goed in kaart heeft: Nee. "Er zijn spelers laat van vakantie terug gekomen, terwijl er nu nog zijn die met vakantie gaan. Dat is hun keuze, maar omdat er genoeg concurrentie is zullen die straks extra hun best moeten doen om zich in de basis te spelen. Sterkhouders als Simon van Zante en Victor Snoek zijn nog steeds geblesseerd, maar gelukkig op de weg terug. Ik denk dat ze bij het begin van de competitie inzetbaar zijn", zegt Versteeg. SC Everstein zou wel eens een heel andere samenstelling kunnen krijgen. Nieuwelingen Björn Stathi en Jort Binneveld hebben hun visitekaartjes al afgegeven, terwijl ook de van Desto naar SC Everstein teruggekeerde Yently Lemmer, Guillermo Ooft en Nader Mechichi zich in de kijker hebben gespeeld. "Ik kies waarschijnlijk voor een systeem met drie spitsen", overweegt Remko Versteeg. "Maar we moeten realistisch zijn, want ook een sterke verdediging zal belangrijk worden. We zitten in een heel sterke poule met diverse clubs die hogerop willen. Voor mij gaan Jonathan, Hercules en Houten voor de titel. Met wedstrijden tegen Vriendenschaar, Houten en Hercules krijgt SC Everstein een heel pittige start. Ik ben benieuwd hoe we er dan voor staan."

Peter Verbeek