Vergoeding opruimen drugsafval

regio • De provincie Gelderland gaat voortaan het opruimen van drugsafval dat gedumpt is op particuliere terreinen helemaal vergoeden. Tot nu toe werd de helft van de kosten betaald.

Woensdag was er op het provinciehuis een bijeenkomst over het tegengaan van drugscriminaliteit in het buitengebied. Zevenenzeventig betrokkenen ondertekenden de Agenda Veilig Buitengebied. De provinciale politiek maakt zich zorgen over mogelijke criminele handelingen op vakantieparken, het platteland en natuurgebieden. Gedeputeerde Staten wenste in 2017 een verbeterd toezicht. Daarna zijn de politie, gemeenten, terreinbeheerders en grondeigenaren beter gaan samenwerken. Zo moet de veiligheid in het buitengebied gewaarborgd blijven. Vooral het delen van informatie moet het 'groene Gelderland' veiliger gaan maken. Met name boeren krijgen vaak met drugscriminaliteit te maken in de vorm van dumpingen.

Tijdens de bijeenkomst maakte gedeputeerde Peter van 't Hoog bekend dat het opruimen van drugsafval bij Gelderse particulieren volledig wordt gesubsidieerd. Nu betaalt de provincie voor de helft mee aan het opruimen van restanten van chemische drugs. In het nieuwe coalitieakkoord is afgesproken dat de subsidie voor het opruimen van drugsafval bij particulieren wordt verhoogd.