Excursie naar natuurbegraafplaats

regio • Landelijk wordt op maandag 23 september de eerste Vergankelijkheidsdag gehouden. Tijdens Vergankelijkheidsdag wordt stil gestaan bij sterfelijkheid, van jezelf, maar ook van partners, kinderen, ouders of vrienden. Tijdens Vergankelijkheidsdag kan bijvoorbeeld gesproken worden over uitvaartwensen, een wilsverklaring of testament worden opgesteld. Maar ook kan er een toost op het leven worden uitgebracht, een briefworden geschrven aan partner of kinderen of aandacht worden gegeven aan een bucketlist. Bel iemand op die het moeilijk heeft vanwege het verlies van een dierbare óf breng een bezoek aan een (natuur)begraafplaats. Morgen Uitvaart uit Gorinchem omarmt vergankelijkheidsdag. "Enerzijds omdat het belangrijk is om in het nu te leven en te genieten van de alledaagse dingen en anderzijds om de dood uit de taboesfeer te halen. Denk bij leven alvast na over het afscheid. Of je nu blaakt van gezondheid of weet dat het einde nadert."

Dit jaar is als thema 'Natuurbegraven' gekozen. Steeds meer mensen kiezen ervoor om begraven te worden in de natuur op een zogenaamde natuurbegraafplaats. Nederland telt op dit moment zestien natuurbegraafplaatsen en dit aantal groeit door de toenemende populariteit. In het kader van Vergankelijkheidsdag houdt Morgen Uitvaart zondag 6 oktober een gratis excursie naar natuurbegraafplaats De Hoevens in Alphen (Noord-Brabant). Vervoer wordt geregeld. Vanaf Boezem 9 in Gorinchem, industrieterrein Papland, vertrekt de bus om 10:00 uur. Na verwelkoming, een korte presentatie en een wandeling over een deel van de begraafplaats, vertrekt de bus rond 12:30 uur weer terug naar Gorinchem. Opgeven kan tot en met 23 september via info@morgenuitvaart.nl of 088–2345555.


Verkeerskennis opfrissen

geldermalsen • Veilig Verkeer Nederland (VVN) houdtt in samenwerking met de Protestants Christelijke Ouderenbond (PCOB) een opfriscursus voor senioren van 65 jaar en ouder van de gemeente West Betuwe. In de afgelopen jaren is het weggebruik veranderd. Zo maken nieuwe vervoersmiddelen zoals de e-bike gebruik van de weg, zijn er nieuwe verkeersregels gekomen en zijn verkeerssituaties ingewikkelder geworden.

In twee bijeenkomsten van twee uur worden senioren onder leiding van een gecertificeerde voorlichter van VVN bijgepraat over de nieuwste ontwikkelingen. Er is alle ruimte om vragen te stellen en eigen ervaringen in te brengen. De cursus wordt uitgevoerd op verzoek van de gemeente West Betuwe. De eerste bijeenkomst is op donderdag 1 oktober tussen 10:00 en 12:00 uur, de tweede bijeenkomst is op 15 oktober van 10:00 tot 12:00 uur, beiden in De Pluk, Rijksstraatweg 64 in Geldermalsen. Deelnemers worden op beide dagen verwacht. De cursus heeft een informatief karakter en is dus geen examen. Deelname is gratis. VVN biedt daarnaast een individuele praktijkrit aan in de eigen auto. Met een ritbegeleider wordt een rijvaardigheidsrit van veertig minuten gemaakt. De praktijkrit is er om tips en adviezen te geven ten aanzien van de rijvaardigheid.

Aanmelden: steunpuntoost@vvn.nl onder vermelding van VVN Opfriscursus West Betuwe. Vermeld in de e-mail uw naam, adresgegevens, geboortejaar en telefoonnummer. Meer informatie: 0575–510144.

q www.vvn.nl/agenda