• V.l.n.r. Anneke, Mellanie en Geurt van Dijk .
• V.l.n.r. Anneke, Mellanie en Geurt van Dijk . Foto: Dick Aanen

Hondenschool Geurt van Dijk bestaat twintig jaar

'Hond verrijkt het leven van mensen'

leerdam • Het twintigjarig bestaan van de hondenschool werd gevierd met demonstraties behendigheid, flyball en doggydance.

Ook het Frisbee Team was van de partij. Spectaculair was de demonstratie van IPO IGP bouvier Prinsenbeek, waarbij het doelwit wordt gevormd door een 'slachtoffer' in een dik pak. Het publiek genoot verder van een puppyparade, terwijl Rob Verluis en Henk den Boer gehoorzaamheidsdemonstraties verzorgden.

Honderden cursisten

Voordat Geurt van Dijk (57) in 1999 startte met de hondenschool, had hij als instructeur al ruime ervaring opgedaan in Culemborg, Beesd en Hellouw. Elk jaar ontvangt de school tijdens drie seizoenen van steeds tien weken honderden cursisten op de prachtige landelijke locatie aan de Koenderseweg.

Cursisten beginnen meestal met puppycursussen, gevolgd door 'elementaire gehoorzaamheid', 'voortgezette gehoorzaamheid' en gedrag- en gehoorzaamheidscursussen. Ook biedt de school op donderdagavond de 'Hond en Plezier'-cursus, een combinatie van behendigheid met flyball. Geurt: "Ik ben heel blij dat steeds meer hondenbezitters de noodzaak van een hondencursus inzien. Nederland wordt drukker, we moeten meer rekening houden met elkaar. Je ziet dat niet-hondenbezitters soms een kort lontje hebben tegenover mensen met honden."

Zelfde passie

Geurt, die naast de hondenschool jarenlang actief was bij zorginstelling Syndion, doet het werk samen met zijn vrouw Anneke en zijn dochter Mellanie. Daarnaast zijn er nog zo'n tien vrijwilligers actief bij de hondenschool. "Zonder hun hulp konden we dit werk niet doen", zeggen Geurt en Anneke. Anneke maakte kennis met de hondenschool als deelneemster aan een gehoorzaamheidscursus. Ze deelde met Geurt eenzelfde passie voor honden. Ze kregen een relatie en in september 2009 stapten ze in het huwelijksbootje, deze maand dus tien jaar geleden.

Anneke verzorgt sinds 2008 de puppycursussen voor jonge hondjes vanaf ongeveer zeven weken. Het gaat om eenvoudige commando's, zoals 'zit', 'staan', 'af' en 'hierkomen'. Anneke: "Met het aanleren van commando's kun je niet vroeg genoeg beginnen. Het is eigenlijk beter om honden vroeg iets aan te leren dan dat je ze later dingen moet afleren." Het gaat spelenderwijs. Anneke: "Een hond werkt graag voor zijn baas zeker als hem dat wat oplevert. Zowel de baasjes als ik staan aan het eind van de 10 lessen verbaasd over de goede resultaten en de band die de hond met zijn baas heeft opgebouwd." Anneke vindt het belangrijk dat een hond het leven van mensen verrijkt en dat mensen daar ontspanning in vinden. "Tijdens een wandeling met je hond kun je je hoofd helemaal leeg maken."

Fascinerend

Mellanie verzorgt eveneens puppycursussen, maar verzorgt ook de cursus elementaire gehoorzaamheid. Ook geeft ze eenmaal per seizoen de workshop 'Hond en Balans'. "Net zo fascinerend als het gedrag van de hond is het gedrag van het baasje. Die wordt tijdens de cursus dan ook nauwlettend geobserveerd. Je ziet vaak het gedrag van het baasje terug bij de hond. Voor ons is het belangrijk om dat spiegelgedrag te herkennen, te interpreteren en daarmee de band tussen baas en hondje te versterken."

Mellanie denkt er serieus over om de hondenschool van haar vader over enkele jaren over te nemen. "Vanaf deze week start ik op donderdag met een oppasservice voor honden, eventueel in combinatie met een hondentraining. De eerste klant heeft zich al gemeld."


Meer informatie:


q www.geurtvandijk.nl

Dick Aanen