• De werkgroep die het Engelenburgerpad heeft voorbereid.
• De werkgroep die het Engelenburgerpad heeft voorbereid. Foto: Adrie van Kuilenburg

Historische 'klompenpaadjes' in ere hersteld

Feestelijke start Engelenburgerpad

herwijnen • Het Engelenburgerpad is een rondwandeling van tien kilometer door het mooie buitengebied van Herwijnen. Wandelend over de oude en nieuwe dijk, door boomgaarden, weilanden en de uiterwaarden langs de Waal, komt de wandelaar historische bezienswaardigheden en monumentale panden tegen. De opening vindt plaats om 10.00 uur bij Bakkerij Bakker, Achterweg 28 te Herwijnen.

Wethouder Rutger Stappershoef van de gemeente West Betuwe en directeur-bestuurder Arjan Vriend van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) verrichten de opening. Na de onthulling van het startpaneel is er een wandeling onder begeleiding van muziekvereniging Wilhelmina Herwijnen naar het terrein van kasteel Engelenburg. Daar wordt de vlag gehesen en treedt het mannenkoor van de Historische Vereniging Den Ouden Dijk uit Herwijnen op.

De route is tot stand gekomen onder begeleiding van SLG en in samenwerking met de gemeente West Betuwe, vrijwilligers, grondeigenaren en lokale partijen. Het nieuwe Klompenpad in Herwijnen is het 115e Klompenpad en maakt deel uit van een landelijk netwerk van Klompenpaden. In de gemeente West Betuwe liggen het Vurensche Polderpad, het Rhenoijsepad en het Leidschehoevenpad

In ere hersteld

Het Engelenburgerpad is mede gefinancierd door de provincie Gelderland, de gemeente West Betuwe en de Nationale Postcode Loterij. Klompenpaden worden ontwikkeld door SLG en Landschap Erfgoed Utrecht in de provincies Gelderland en Utrecht. Samen met de streek worden historische paadjes in ere hersteld en boerenland opengesteld. Wandelaars zijn te gast bij de eigenaren van de landerijen, weilanden en natuurterreinen waar het Klompenpad doorheen loopt.

Doordat inwoners zo intensief betrokken zijn bij de realisatie van het pad is het volgens de initiatiefnemers niet moeilijk mensen te vinden die na realisatie van het pad regelmatig de route willen nalopen, schoonhouden en onderhouden. "Deze vrijwilligers zijn aangesloten bij SLG en worden ondersteund met materialen zoals bewegwijzeringsbordjes en gereedschap."

Brochure

De brochure met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden is o.a. te koop bij het startpunt Bakkerij Bakker en VVV's in de regio. De route is in beide richtingen gemarkeerd met blauwe klompjes. Klompenpaden zijn verboden voor honden in verband met verstoring van vee en wild. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is ook beschikbaar via de Klompenpaden app.

Kijk ook op de speciale Facebookpagina of op


q www.klompenpaden.nl