• Als afsluiting van het Bouwdorp schiet voorzitter Menno van der Westen het confetti-kanon af.
• Als afsluiting van het Bouwdorp schiet voorzitter Menno van der Westen het confetti-kanon af. Foto: Levien Vermeer

Bouwdorp Vuren weer groot succes

vuren • In en om dorpshuis de Koels in Vuren, daar gebeurt het: er wordt getimmerd en gespeeld, en de laatste middag staat in het teken van digitale technieken, gelinkt aan het thema 'Terug naar de Toekomst'.

Tom van Elf houdt net een zelf geprint dolfijntje in zijn hand. Hij wijst naar de 3-D pen waarmee hij het tekeningetje op een plastic vel overgetrokken heeft, waardoor de figuur is ontstaan. "Vet leuk om te doen!" Het gamen met een VR-bril was 'echt supervet!' Volgend jaar wil hij meedoen als jeugdvrijwilliger, net als de dertienjarige Rick die dat nu al is. "Mijn moeder zit in het Bouwdorp-bestuur en ik vond het leuk om mee te helpen." Andere jongeren doen mee voor hun maatschappelijke stage. Sven van de Heuvel, vader van twee peuters, heeft bij het spel met de VR-bril geassisteerd. "Ik heb zelf geen connectie met de ICT-wereld, maar het was erg leuk om te zien hoeveel plezier de kinderen hadden." Jong en oud loopt door elkaar heen, in verschillende kleuren T-shirts: rood voor de deelnemers, blauw voor de vrijwilligers en groen voor de bestuursleden. Menno van der Westen (in groen) heeft voor iedereen een vraag, een praatje, een grapje. "Mijn kinderen van zes en negen zijn al een paar jaar van de partij, en vorig jaar ben ik voorzitter geworden."

Materialenman

Danny van Leeuwen is de 'materialenman' binnen het bestuur. "Ik benader bedrijven zoals XELLA en JéWé voor B-keus hout. Zij sponsoren wel meer timmerdorpen in de regio." Hij vervolgt: "Je ziet de kinderen genieten, daar doe je het voor. Kinderen moeten kunnen spelen, en dan vooral buiten." Zijn kinderen zijn tien en acht en doen volop mee. Na vijf jaar geeft hij het bestuur-stokje nu weer door aan iemand anders. Corrie de Bodt (71) is van de 'limonadebrigade' zoals ze het zelf noemt. "We doen de catering met z'n tweeën en tussendoor heb ik nog wel tijd om een beetje rond te kijken. Ze hebben goed hun best gedaan, en vooral die kleintjes, dat is zo schattig om te zien joh."

De oudste vrijwilliger is 81. "Dat is mijn vader", zegt Van Leeuwen. "Hij zit bij de computer om leeftijdsgenoten wegwijs te maken." Het thema is niet voor niets 'Terug naar de Toekomst'. "Normaal vertellen ouderen kinderen over hoe het vroeger was, maar vanmiddag vertellen kinderen aan ouderen wat de toekomstige ontwikkelingen zijn." Aan het eind van de laatste dag worden wel negen prijzen uitgereikt. Hut 'de Vurense Tijdmachine' verdient bijvoorbeeld de themaprijs (een grote rechte spijker in een blok hout), Omar en Brenn krijgen de 'Grootste Pechvogel-prijs' (twee kromme spijkers), en Tom de 'Innovatieprijs' voor zijn schrootjesdak.


q www.bouwdorpvuren.nl

Levien Vermeer