• John en Riet Jansen (staand en zittend rechts) ontvangen de familie Offerman.
• John en Riet Jansen (staand en zittend rechts) ontvangen de familie Offerman. Foto: André Bijl

'Tachtig jaar vriendschap, dat is toch uniek'

Bevriend vanaf Tweede Wereldoorlog

leerdam • Het zorgde voor weer een zeer gezellige dag. En de wetenschap: "Zolang we gezond zijn, houden we dit in stand." In 1939, pal voor de Tweede Wereldoorlog, werd Arie Offerman uit Rijswijk vanwege de mobilisatie in Fort Asperen gestationeerd. "Hij was toen een jaar of dertig", vertellen zijn kinderen Joke, Aad en Erik. Ze zijn met hun partners deze dag in Leerdam te gast bij John en Riet Jansen-Verrips.

Op een dag liepen twee zusjes Verrips Arie Offerman tegen het lijf. "Mijn zussen waren destijds schoolkinderen van een jaar of tien, elf. Toen ze van onze boerderij aan de Diefdijk op weg waren naar school zagen ze Arie. Ze raakten aan de praat en mijn zussen nodigden hem uit om een bakje koffie of thee te komen drinken. Gewoon uit hartelijkheid", vertelt Riet Jansen die toen nog niet eens geboren was.

Kopje thee

Arie Offerman ging op de uitnodiging in, dronk een kopje thee bij de familie Verrips en de vriendschap was geboren. "Het klikte. Er volgden meer bezoeken en vader en moeder gaven Offerman eten mee voor thuis: fruit en eieren. Op de boerderij was er toch meer dan genoeg."

Tijdens de oorlog bleven de contacten bestaan, al weten Riet en de drie 'Offermannetjes' – allen in de zeventig – daar weinig meer van. "Hoe dat precies is gegaan, weten we niet. We hebben het van horen zeggen."

Logeerpartijen

Na de oorlog werden de banden verder aangehaald. "Vader hield niet van uitgaan, hij kwam de boerderij niet af", vertelt Riet. "Maar elk jaar gingen vader en moeder in oktober een dagje naar Rijswijk." En omgekeerd logeerden de Rijswijkers elk jaar een dag of drie, vier aan de Diefdijk. "Toen vader overleed, zette mijn moeder dat voort. Tot haar 94e heeft ze dat volgehouden", vertelt Erik Offerman.

Lekkere pruimen

Erik en zijn broer en zus bewaren de beste herinneringen aan hun logeerpartijen aan de Diefdijk. "Ik zie me als jochie van een jaar of tien nog in korte broek rondlopen op de boerderij."

"We visten en zwommen in de Culemborgse Vliet. En die pruimen, wat waren die lekker. Ik heb nooit zulke lekkere pruimen meer geproefd als aan de Diefdijk. Prachtige herinneringen aan een mooie tijd."

Parallelweg

Toen de boerderij verkocht werd en vader Verrips na de dood van zijn vrouw introk bij dochter Riet en schoonzoon John aan de Parallelweg werden de ontmoetingen daar voortgezet. "Mijn zusjes hebben de Offermannetjes destijds binnengehaald, nu zitten wij ermee opgescheept", lacht Riet Jansen.

Mooie band

Ook na het overlijden van de vier ouders bleven de contacten bestaan. "Onze ouders zijn ermee begonnen, wij houden het in stand. Het is een mooie band met het verleden. Telkens weer komen de verhalen en herinneringen naar boven."

Ontmoetingsplaats

Leerdam bleef de vaste ontmoetingsplaats. Na de Diefdijk en de Parallelweg werd het nieuwe appartement aan de Wijnmalenstraat de derde plek waar de families elkaar treffen. "We maken er een gezellige dag van. We zorgen voor gebak of taart en sluiten af met spare ribs. De slabbetjes nemen we zelf mee", lachen de Offermannetjes.

Kouwe kant

De grappen, grollen en kwinkslagen – vooral ook over de 'kouwe kant' – zijn een dag lang niet van de lucht. De versieringen en de bordjes met '80' accentueren de feestvreugde.

"Het is gewoon een heel mooie traditie. We zouden het dan ook voor geen goud willen missen. Tachtig jaar vriendschap, dat is toch uniek."

André Bijl