• De geschilderde klompen drogen in de zon.
• De geschilderde klompen drogen in de zon. Foto: Aangeleverd

Kleurrijke klompen voor de bijen

rhenoy • Het 'Rhenoijsche Klompenpad' wordt voorzien van echte kleurrijke klompen. Die gaan dienen als kleine bijenhotels. De klompen zijn gemaakt door Frans van Kuijk uit Veldriel. Vorige week dinsdag hebben kinderen tijdens het Rhenoyse Timmerdorp de klompen voorzien van een kleurrijk uiterlijk.

De kinderen waren ook druk in de weer met het zagen van de benodigde bamboestokjes, -waar de bijen straks hun eitjes in leggen, maar dat bleek moeilijker en vermoeiender dan gedacht. "Ons plan heeft als belangrijkste functie het creëren van broedplaatsen voor solitaire bijen, maar het heeft ook een educatieve functie: het informeren van de wandelaar", zegt vrijwilliger Hans Wennekes. "Daarnaast willen we ook de jeugd meer bij de natuur betrekken." De door de kinderen geschilderde klompen worden ter sponsoring aan bedrijven en particulieren langs het pad aangeboden. Voor bijna de helft van de klompen is dat al gelukt. Zo heeft Bamboe kwekerij Johan van de Perk gratis de benodigde bamboe geleverd en hebben al enkele bedrijven, waaronder Lingeterras 'Rust Wat', Cafetaria/Lunchroom Route 88 en Boom- en Groenverzorgingsbedrijf D. Woudstra de sponsoring toegezegd. Ook de gemeente West Betuwe heeft zijn steentje bijgedragen.

Het sponsorbedrag voor één klomp is voor de periode van 5 jaar slechts 25 euro. Met dit bedrag worden de aanschaf- en onderhoudskosten betaald en komt er een informatiebordje bij met informatie over de bijen, de kunstenaar en de sponsoren.