• 'Iedereen wil en is gretig', merkt de nieuwe Heukelum-trainer Jerome Ceton.
• 'Iedereen wil en is gretig', merkt de nieuwe Heukelum-trainer Jerome Ceton. Foto: Jeroen de Bruin

Jerome Ceton wil bouwen aan vernieuwd Heukelum

Over nieuwe trainers en ambities

regio • Heukelum, Haaften en Rhelico beginnen het seizoen op een verschillend niveau met verschillende ambities. De drie clubs hebben echter één overeenkomst: ze doen dat met een nieuwe trainer.

Bij tweedeklasser Heukelum staat Jerome Ceton sinds dit seizoen voor de groep. Ceton keerde daarmee na drie jaar weer terug als hoofdtrainer in de regionale amateurwereld. Eerder vervulde hij die rol bij Dussense Boys en Arkel. Daarna was hij eerst als assistent-trainer van Danny Buijs en vorig jaar als trainer van de hoogste jeugd actief bij Kozakken Boys. Nu staat hij dus weer 'op eigen benen'. En dat is wel anders. "Als je hoofdtrainer bent, zijn de ogen veel meer op je gericht. Een eerste elftal krijgt meer aandacht. Maar werken met jeugd in de luwte is ook heel leuk hoor", vertelt Ceton enkele dagen voordat hij met Heukelum in de beker zijn eerste officiële wedstrijd speelt. Hij vindt het nog wat lastig om een goed beeld te krijgen van zijn selectie. "Dat gaat wel steeds beter, maar je hebt in de voorbereiding altijd te maken met vakanties en spelers die nog geblesseerd zijn of pas net op de weg terug zijn. Vorig jaar had Heukelum heel veel blessures en we kampen nog altijd met de naweeën daarvan. Maar langzaam maar zeker worden we steeds completer."

Juist die vele afwezigen zorgden ervoor dat Heukelum vorig jaar ondanks de hoge verwachtingen blij was dat het zich uiteindelijk op tijd veilig wist te spelen. Een groot deel van de selectie is inmiddels vernieuwd en de verwachtingen voor dit seizoen zijn wel iets lager. "Ik ben nog helemaal niet bezig met hoe hoog we willen of moeten eindigen. Met deze nieuwe groep gaat het eerst om spelontwikkeling en teamgevoel. Daarin is de voorbereiding een leuke periode. Iedereen wil en is gretig. Als we dat erin kunnen houden, wordt dit heus wel een leuk seizoen", besluit Ceton.

Haaften

Waar Ceton al de nodige ervaring heeft, is voor de nieuwe Haaften-trainer Bart Fransen alles nieuw. Hij begint bij Haaften aan zijn eerste klus als hoofdtrainer, na eerst jaren actief te zijn geweest als jeugdtrainer bij Nivo Sparta. "Een hoofdtrainer heeft veel meer verantwoordelijkheid", wijst Fransen op het grootste verschil. "Op donderdag kijkt iedereen naar jou en dan mag jij zeggen welke spelers je wilt gebruiken. Aan de andere kant: bij onze eerste bijeenkomst zag ik zoveel jonge jongens. Het leek wel een iets oudere O-19. Ik ben in ieder geval heel goed opgevangen bij de club. We zijn hier prima gestart."

Toen bekend werd dat hij bij Haaften aan de slag zou gaan, is Fransen de ploeg meer gaan volgen. "Haaften kreeg vrij veel doelpunten tegen, dus had ik al snel het idee daaraan te willen gaan werken", zegt hij. En dus was het even slikken toen bekend werd dat centrale verdedigers Jeffrey Wolf (gestopt) en Dennis van Riel (GVV'63) en doelman Lars Tertoolen (Wilhelmina'26) niet meer beschikbaar zouden zijn. "Dat was wel een belangrijke en ervaren driehoek", zegt Fransen. "Maar goed, dat hoort erbij. Tot nu toe hebben we drie keer 'de nul' gehouden, dus dat geeft wel vertrouwen." Waar hij met zijn ploeg kan eindigen, weet Fransen nog niet. "We willen in ieder geval stabieler worden. Hoe kun je dat meten? Een periode winnen zou heel mooi zijn, maar voor mij is het allemaal nieuw, dus ik kan niet inschatten of dat realistisch is. Na vier weken kunnen we wel wat verder kijken, verwacht ik."

Rhelico

Fransen is in Haaften de opvolger van Adrie van Steijn, die op zijn beurt naar Rhelico vertrok. 'Zijn' Rhelico wel te verstaan, want Van Steijn kent de club als oud-speler door en door. "Het bevalt me uitstekend om hier weer te werken", zegt Van Steijn enthousiast. "Dit is een goed georganiseerde club met uitstekende faciliteiten. Ik kan hier m'n ding doen." In Rumpt zijn er voorlopig nog geen ambities om prijzen te pakken. "De club moet na twee jaar nog altijd 'landen' op de zaterdag. Dat gaat steeds beter, maar goede prestaties en leuk voetbal van het eerste elftal kunnen daar zeker aan bijdragen", weet Van Steijn. "En dat is dus ook wat we willen doen. We hebben nog altijd een jonge groep, met een paar ervaren krachten. Die jongens willen graag en zijn leergierig. Ik vind het een geweldige klus om deze groep verder te ontwikkelen. En als we dan ergens in de middenmoot kunnen eindigen, zou dat al mooi zijn."

De 4e klasse D bestaat dit seizoen uit dertien ploegen en Rhelico begint het seizoen met een vrije zaterdag. Daarna wacht met wedstrijden tegen Peursum en Asperen een pittige start. "En niet veel later krijgen we ook nog SVS'65 en Unitas", zegt Van Steijn. "Maar we moeten er gewoon in geloven. Er zijn altijd mogelijkheden. We moeten zorgen dat het gaat draaien. Dan komt een club in beweging. Natuurlijk is winnen daarvoor heel belangrijk, dat geeft vertrouwen en een push. Maar we moeten vooral zorgen dat we ons eigen ding blijven doen. Daar leer je het meest van."

Maarten van Hoogevest