vrijdag 30 augustus

Barbecue bij Donjon
15:00 - 19:00, Donjon, Vianen. Barbecue voor bewoners van de Donjon in Vianen. Bij goed weer is dit evenement buiten rond de Donjon en bij slecht weer kunnen de gasten naar binnen en blijft de barbecue buiten.

Lezing over Thomas Mann
19:30, Stedelijk Museum, Vianen. De najaarsserie AvondextrA in het Stedelijk Museum Vianen start op vrijdag 30 augustus met een diaklankbeeldvoorstelling over Thomas Mann, verzorgd door Jan van der Schee. De voorstelling - een boeiende documentaire/biografie - wordt ondersteund met muziek van o.a. Felix Mendelssohn-Bartholdy en Richard Wagner. Aan het begin van het programma en ná de pauze treedt het NAS-strijkkwartet op met muziek van o.a. Beethoven. Toegangskaaarten á € 15,00 (incl. pauzedrankje) kunnen worden besteld via info@stedelijkmuseumvianen.nl.

Avond over nachtvlinders
20:00, Neerijnen, Stroomhuis Neerijnen. Stroomhuis Neerijnen verzorgt een avond over nachtvlinders, bestaande uit een lezing en het buiten bekijken van gelokte nachtvlinders. Entree: 5 euro.

Singel 39 bij Lingefilm
20:00, Lingefilm Geldermalsen. LingeFilm begint het nieuwe filmseizoen op vrijdag 30 en zaterdag 31 augustus met 'Singel 39', een film over de bijzondere vriendschap tussen Mo (Lies Visschedijk) en Max (Waldema Torenstra). Een film vol humor, romantiek en drama. Op zaterdag 31 augustus wordt rond deze film een speciale vriendinnenavond gehouden. Meer informatie via info@lingefilm.nl

zaterdag 31 augustus

De Rommelschuur Schoonrewoerd
9:00-12:00, Overheicop 1, Schoonrewoerd. De Rommelschuur in Schoonrewoerd is geopend van 9:00 tot 12:00 uur. Er is uitverkoop in de kleding en schoenenzaak.

Magneetrit
13:00, Schoonrewoerd, Café De Zwaan. Vanuit Café De Zwaan aan de Dorpsstraat 5 in Schoonrewoerd organiseert MAC Magneet weer een motortoertocht door de Vijfheerenlanden en het Land van Heusden en Altena. Inschrijven kan tussen 13.00 en 14.30 uur in Café De Zwaan. De route is in GPS voor Garmin en in GPX bestand op te vragen via de mail: zijdervelders@hetnet.nl. De afstand is ongeveer 105 kilometer en het inschrijfgeld bedraagt 5 euro. Voor meer informatie: Goos Middelkoop via 0347-351264 of Aad van Zanten via 0345-641446.

Stadswandeling
14:00, Leerdam, Kerkstraat 55. Leerdamglasstad.nl organiseert weer instapstadswandelingen in Leerdam, onder leiding van een gids. Deelnemers komen meer te weten over de geschiedenis van de Glasstad, de wandeling voert langs bijzondere locaties en bezienswaardigheden in het centrum van Leerdam. Deelname kost 4,50 euro. De wandeling start om 14:00 uur vanaf het kantoor van Leerdamglasstad.nl aan de Kerkstraat 55. Reserveren via 0345-228533 of de website, hier zijn ook meer data te vinden. www.leerdamglasstad.nl/stadswandeling

Zomermarkt
14:00-18:00, Rhenoy, De Brink 3. De zomermarkt van de protestantse gemeente Rhenoy en Gellicum wordt gehouden op het pleintje voor de kerk. De opbrengst is voor het onderhoud van de kerk. Er zijn weer verschillende kramen aanwezig zoals een kraam met met boeken, glas, bloemen en speelgoed. Er zijn ook wafels en hamburgers te koop. Bovendien kunnen bezoekers loten kopen voor het rad van fortuin. Er zijn veel verschillende prijzen te winnen, waaronder boodschappenmanden.

Orgelbespeling in Grote Kerk Leerdam
14:30-15:30, Grote Kerk Leerdam. Cees van Ooyen bespeelt het orgel in de Grote Kerk van Leerdam. Hij speelt werken van Lübeck, Bach, Krebs, Kellner, Leféburé-wély van Van Ooyen.

Jaarmarkt op Dorpsplein Est
15:00, Dorpsplein Est. De organisatie is in handen van Dorpshuis Est. Op het Dorpsplein zijn kramen opgesteld met tweedehands boeken, kleding en spullen. Ook zijn er bloemen, groente en fruit te koop. Voor de kinderen is er een grabbelton en een pannakooi. Ook kunnen ze genieten van suikerspinnen. Ook de welbekende Estse oliebollen zijn weer te koop. Tijdens de markt zijn er optredens van Smartlappenkoor De Waredo's (Dodewaard), Shantykoor Voor Anker (Veenendaal) en Dweilorkest 't Kappelleke (Buurmalsen).

Zomerconcert met barokdanser Ricardo Barros
16:00, Grote Kerk, Vianen Muziekpodium vervolgt op zaterdagmiddag 31 augustus de reeks zomerconcerten in de Grote Kerk van Vianen met een concert, uitgevoerd door barokdanser Ricardo Barros. Hij wordt begeleid door het strijkorkest SaraBandA, onder leiding van Mariëtte Holtrop en door organist Reitze Smits. Op het programma staan werken van o.a. de Franse componisten Couperin, Campra, Leclair, Lully en Rameau.

Samenzangavond
19:30, Vianen, Grote Kerk. Samenzangavond met Engelse hymns in de Grote Kerk. Er worden onder meer hymns gezongen van John Newton, Charles Wesley en William Cowper. Evenals voorgaande jaren zal dominee P. den Ouden uit Katwijk aan Zee iets vertellen over de dichter en de inhoud van de hymn toelichten. De avonden trekken altijd belangstellenden uit het hele land. Het orgel wordt bespeeld door organist Joost van Belzen. De aanvang van de avond is 19:30 uur. Toegang gratis, wel een collecte voor stichting Hulp in uitvoering. Bij de uitgang is er een collecte voor de bestrijding van de onkosten. Het programma met bijbehorende muzieknotatie kan gedownload worden op onderstaande website. www.engelsehymns.com.

maandag 2 september

BOP Asperen
10:15-11:45, Buurt Ontmoetings Plek, Asperen. Bezoekers kunnen een kopje koffie drinken of een praatje maken.

Alzheimer Café
19:00, Vianen, Hof van Batenstein. In Hof van Batenstein gaat weer het nieuwe seizoen van Alzheimer Café Vianen van start. Zoals altijd gaat de eerste bijeenkomst over de vraag wat dementie nu eigenlijk is. Het Alzheimer Café is de plaats waar iedereen die persoonlijk of in de directe nabijheid te maken heeft met dementie terecht kan. Er is altijd een muzikaal intermezzo. De koffie staat klaar vanaf 19:00 uur, het programma begint om 19:30 uur. De toegang is gratis en aanmelding niet nodig.

dinsdag 3 september

Klik & Tikcursus in de bieb
10:00-12:00, Bibliotheek Leerdam. Tijdens de cursus Klik & Tik leren cursisten in acht bijeenkomsten omgaan met allerlei digitale middelen. Een werkboek is inbegrepen. Aantal plaatsen is beperkt. Toegang is gratis.

'Zing Nederlands met me'
19:00, Leerdam, Bibliotheek Leerdam. In Bibliotheek Leerdam gaat het nieuwe taalseizoen van start met de avond 'Zing Nederlands met me'. Samen met de Cristal Blue Band en de taalcoaches van bieb zingen deelnemers Nederlandse liedjes. De avonden zijn speciaal bedoeld voor mensen die de Nederlandse taal nog niet goed beheersen en dit graag spelenderwijs willen verbeteren. Overigens zijn mensen die geen problemen hebben met hun Nederlands zijn welkom. Deelname is gratis. Aanvang:19:00 uur. Meer informatie bij Nicole Tak via ntak@debibliotheekaanzet.nl.

woensdag 4 september

Bingo en koffie
09:45, Zijderveld, dorpshuis De Krooshof. Bingo- en koffieochtend in Zijderveld. Er zijn weer leuke prijzen te winnen. Een boekje van vijf ronden kost 2 euro, de zaal is open om 09:45 uur.

Open eettafel
12:00, Zijderveld, dorpshuis De Krooshof. Weer open eettafel in De Krooshof. De maaltijd begint om 12:30 uur, dorpshuis open om 12:00 uur. Aan- of afmelden bij mevrouw Van Nifterik via 0345-641965.