• Bureau Vianen bij de start in 2018 met ambtenaar Gijs Savenije, centrummanager Hans van Kooten, en initiatiefnemers Jeannette Verplancke en Irma Schouten.
• Bureau Vianen bij de start in 2018 met ambtenaar Gijs Savenije, centrummanager Hans van Kooten, en initiatiefnemers Jeannette Verplancke en Irma Schouten. Foto: Dick Aanen

Bureau Vianen stopt noodgedwongen

vianen • Bureau Vianen sluit eind augustus noodgedwongen de deuren. Zowel offline als online, want ook de gelijknamige website en het e-mailadres gaan uit de lucht.

Reden: het bewonersinitiatief wordt niet langer gesteund door de gemeente Vijfheerenlanden. Voor Initiatiefnemers Irma Schouten en Jeannette Verplancke geen haalbare kaart meer om Bureau Vianen in de lucht te houden.

Bureau Vianen (voorheen Bureau Binnenstad Vianen) startte in juni 2018 bij de herinrichting van de Voorstraat. In overleg met de gemeente Vianen bedachten inwoners Irma Schouten en Jeannette Verplancke een manier om interactief te communiceren met inwoners, ondernemers, de aannemer en de gemeente over de werkzaamheden op de Voorstraat. Doel was: iedereen snel en goed op de hoogte houden, mensen met elkaar verbinden, vragen beantwoorden en problemen oplossen. "Altijd vanuit een positieve invalshoek. Dat lukte."

Jeannette: "Het voordeel van Bureau Vianen was dat je zo binnen kan lopen en snel antwoord krijgt. En wij zijn zelf inwoners, dus konden we gemakkelijk anticiperen op mogelijke vragen en antwoorden. We kennen veel mensen in Vianen en weten daardoor – uit eigen ervaring – waar mensen behoefte aan hebben of tegenaan lopen. Juist dat aspect maakte Bureau Vianen zo'n waardevolle spin in het web tussen inwoners, ondernemers en ambtenaren." Iedereen, ook de gemeente, was blij met de inbreng en rol van Bureau Vianen, aldus de initiatiefneemsters.

De gemeente Vijfheerenlanden ziet echter niet langer het nut van samenwerken met Bureau Vianen en wil ook geen informatie meer uitwisselen. Zij is van mening dat ze de rol die Bureau Vianen speelt nu goed zelf kan invullen. "Doodzone en een gemiste kans", vinden Irma en Jeannette.

Irma: "Samen hebben we veel van de grond gekregen, maar zonder steun en van de huidige gemeente en overleg met de ambtenaren is het voor ons geen haalbare kaart om door te gaan. We zijn betrokken inwoners, dus we blijven ons inspannen door deelname aan inwonersinitiatieven om Vianen samen met anderen nog leuker en beter te maken."