• Petra de Vries van Welzijn Vianen (links) en kunstenares Petra Smits organiseren samen de schildercursus.
• Petra de Vries van Welzijn Vianen (links) en kunstenares Petra Smits organiseren samen de schildercursus. Foto: Astrid Pel

Even uit de zorgsfeer door te schilderen

vianen • Breincafé Camino start in De Prenter in Vianen een bijzondere schildercursus onder leiding van Petra Smits. Zij reikt mantelzorgers en degenen voor wie zij zorgen, het penseel en potjes verf aan.

"Deze mensen zijn bijna altijd samen als er gezorgd moet worden. Hoe fijn is het als ze met schilderen allebei hun zinnen kunnen verzetten", legt Petra uit. Samen een schilderij maken als afleiding van de dagelijkse zorgrituelen is iets wat Petra de Vries van Welzijn Vianen direct aansprak. De cursus richt zich voornamelijk op mantelzorgers die iemand met beginnend geheugenverlies onder hun hoede hebben, maar ook anderen kunnen wat haar betreft baat hebben bij deze cursus. Petra de Vries: "Als er beginnende dementie wordt vastgesteld bij iemand, dan gaat het leven gewoon verder. Je moet wat zaken goed regelen maar de wereld staat niet stil." Vooral met dat uitgangspunt in gedachten houdt het Breincafé Camino in Vianen vanaf woensdag 4 september de nieuwe cursus.


Verrassend

Het is voor het eerst dat in Vianen een dergelijke cursus wordt gegeven, vertelt schilderes en cultureel ondernemer Petra Smits. "Het is een manier om samen plezier te maken. Wij nodigen juist ook de partner of een familielid als mantelzorger uit om mee te doen. Zij maken degene van wie ze houden maar die ze langzaam vanwege de dementie zien veranderen, zo op een heel andere manier mee."

Petra hoopt dat door haar cursus bijdraagt aan het inzicht dat mensen met geheugenproblemen nog veel kunnen. "Ze komen misschien niet altijd goed meer uit hun woorden, maar op het creatieve vlak laten ze vaak juist verrassende dingen zien. De mantelzorger kan daar meteen getuige van zijn en schept op die manier een andere band dan de normale 'zorgband' die ze hebben", vindt Petra Smits.

Petra de Vries zegt daarover: "Vaak kunnen mensen met beginnend geheugenverlies zich inderdaad steeds minder goed uiten. Door te schilderen laten ze hun penseel spreken en zo komt de creatieve kant van veel meer naar voren." Petra Smits vult aan: "In de les leg ik de nadruk op wat de deelnemers wel kunnen in plaats van dat ze steeds tegen de grenzen aanlopen van wat ze niet meer kunnen. Ik hoop dat op die manier een nieuwe wereld voor ze open gaat."

De schildercursus wordt vanaf woensdag 4 september zes keer op woensdagmiddag gehouden in De Prenter in Vianen tussen 14:00 en 15:00 uur en er zijn nog plekken vrij. Meer informatie over Breincafé Camino en over hoe op te geven voor de cursus, is te verkrijgen bij kunstenares Petra de Vries via p.devries@welzijnvianen.nl of 0347-374097.


q www.welzijnvianen.nl

Astrid Pel