Léon van Dun: 'Avri moet vertrouwen zien te herwinnen'

Avri 'herkent' zich in kritiek op beleid

regio • Dat zegt Dorina Benedictus, woordvoerder van het afvalverwerkingsbedrijf. Vorige week schreven fracties uit de raad van Zaltbommel een 'brief op poten' naar B&W, waarin een aantal knelpunten werd genoemd en de Avri werd gevraagd excuses te maken voor de gang van zaken bij de invoering van het nieuwe systeem. Inmiddels 'bemoeit' ook politiek West Betuwe zich met de kwestie. Raadslid Léon van Dun van Dorpsbelangen onderschrijft de kritiek van de buren en vraagt om een 'instrument' waarmee de politiek kan beoordelen of de prestaties en service van de Avri voldoen aan de gestelde eisen. "Samen met Avri houden we de situatie goed in de gaten. Dagelijks is er contact tussen afvalverwerker en gemeente", zegt Tom den Dekker, voorlichter van West Betuwe. "De afgelopen periode kregen we vanuit de samenleving diverse vragen over de nieuwe manier van afval inzamelen, vooral over praktische zaken. We nemen alle reacties serieus en geven die door aan Avri."

Sinds 1 juli is Avri gestart met een nieuwe manier van afval inzamelen. Inwoners van acht gemeenten in Rivierenland brengen zelf hun restafval naar ondergrondse containers in de buurt. "Door deze wijziging blijft er minder restafval over. Doel is om in 2020 nog maar 75 kilo restafval per persoon per jaar over te houden", legt Den Dekker uit. Maar al die goede bedoelingen dreigden in schoonheid te sterven door praktische problemen. Zo deden zich storingen voor rond de ondergrondse containers. Ook in West Betuwe. Den Dekker: "De klachten gaan over technische problemen, volle containers en overlast van afval dat naast de containers wordt gezet." Avri heeft die problemen inmiddels onder controle, benadrukt Benedictus. "Voor bijna alle containers zijn de storingen met de toegangscontrole verholpen. De laatste vijftien containers worden deze week hersteld. In de tussentijd hebben we maatregelen genomen, zodat inwoners toch hun afval kwijt konden. De containers waarvan de toegangscontrole niet goed werkt, zijn opengesteld en gratis te gebruiken. Daarnaast kunnen inwoners zakken met restafval gratis naar de milieustraat brengen."

De politici erkennen dat de Avri stappen heeft gezet, maar hebben nog meer wensen, zoals de bereikbaarheid van Avri via een storingsnummer waar inwoners direct te woord worden gestaan. En ook: een brief over de stand van zaken, waarin meteen excuses wordt gemaakt voor de overlast. Verder willen de politici dat Avri de losse zakken met plastic afval gewoon ophaalt en dat de blikcontainers vaker geleegd worden. Bovendien moet er sneller gereageerd worden op meldingen van zwerfafval, terwijl er een maatwerkoplossing moet komen voor incontinentiemateriaal. De Bommelse politici hopen dat Avri snel aan de slag gaat, omdat anders het draagvlak voor de nieuwe aanpak verloren dreigt te gaan. Daar is Léon van Dun het mee eens. "Avri moet het vertrouwen herwinnen door snellere en betere informatie en klachtenafhandeling. En door mee te denken aan oplossingen. Pas dan ontstaat het draagvlak wat nu wordt gemist." Volgens Benedictus probeert de Avri aan veel wensen tegemoet te komen. De klachten en meldingen nemen dan ook af en Avri is telefonisch weer goed bereikbaar. Ook B&W van West Betuwe houden de moed erin. "Het nieuwe beleid bevindt zich in de opstartfase. Het is duidelijk dat nog niet alles correct verloopt. We weten dat Avri hard bezig is om de situatie te verbeteren. We begrijpen alle zorgen, maar het is nog te vroeg om conclusies te trekken."