Tot 2030 nog 120 windmolens in de regio

regio • Zestien samenwerkende gemeenten, vier waterschappen en de provincie Utrecht gaan er vanuit dat tot 2030 nog 1 terawattuur aan duurzame elektriciteit moet worden opgewekt in het westelijk deel van de provincie.

Dat komt bijvoorbeeld neer op circa 120 windturbines en ook nog eens circa 1500 hectare aan zonnevelden.

De opgave vloeit voort uit het onlangs vastgestelde landelijke Klimaatakkoord. Daarin staat dat de CO2-uitstoot in Nederland in 2030 met minimaal 49 procent moet zijn verminderd ten opzichte van 1990 en met 95 procent in 2050. Ons land wordt daartoe in dertig regio's verdeeld. De klimaatdoelstelling van het kabinet betekent een enorme opgave voor de samenwerkende gemeenten. Want naast energieopwekking op daken en op land, gaat het ook om energietransitie ('van gas los') en om energiebesparing. In 2017 realiseerde Eneco al een windpark in de polder Autena bij Hagestein, vlakbij het knooppunt Everdingen. Het park bevat drie windmolens, waarvan twee groene stroom leveren aan Royal Schiphol Group. Dat is ongeveer 20 gigawattuur per jaar, vergelijkbaar met het jaarlijks stroomverbruik van 5.600 huishoudens. Er was destijds vooral vanuit de directe omgeving veel verzet tegen de komst van de molens.

Geothermie

In de startnotitie Regionale Energie Strategie (RES) van de U16 wordt ook nadrukkelijk de potentie van geothermie (aardwarmte) en aquathermie (oppervlaktewaterwarmte) onderzocht. Als deze warmteopwekking kan worden benut, is warmteopwekking door middel van elektriciteit veel minder noodzakelijk. "Ook vanwege het gebrek aan grootschalige restwarmte ligt benutting van geothermie en aquathermie voor de hand als alternatief voor aardgas."

Tijdens de behandeling van de startnotitie in de gemeente Vijfheerenlanden ging de gemeenteraad eerder deze maand akkoord met een amendement van de SGP. Daarin staat dat de belangen van gemeente Vijfheerenlanden nadrukkelijk worden meegewogen in de besluitvorming. "Om te voorkomen dat draagvlak in onze gemeente wordt ondermijnd." SGP en VVD dienden ook een motie in om ook andere vormen van energieopwekking (kernenergie en waterstoftechnologie) als mogelijke energiebronnen of als opslag mee te nemen in de RES. Maar deze motie haalde geen meerderheid.

Dick Aanen