• Hans van Dam voor de Hollandse bak, één van de pronkstukken van AquaZoo.
• Hans van Dam voor de Hollandse bak, één van de pronkstukken van AquaZoo. Foto: Dick Aanen

Nieuwe bakken met biotopen uit Australië en Zuid-Oost Azië

'Bezoek AquaZoo geeft weldadige rust'

leerdam • Het is alweer bijna dertig jaar geleden dat aquariumvereniging De Discus besloot om het verenigingslokaal in de kelderruimte van verpleeghuis Lingesteyn open te stellen voor het grote publiek. "We zijn nog steeds de enige dierentuin in Nederland die puur op vrijwilligers draait", zegt secretaris Hans van Dam vol trots.

"Een bezoek aan AquaZoo geeft een weldadige rust", staat op de website van de onderwaterdierentuin. De locatie biedt een prachtig overzicht van de vele soorten (tropische) vissen en lagere diersoorten afkomstig uit verschillende werelddelen. Bezoekers komen oog in oog te staan met zoet- en zoutwatervissen, zoals haaien, piranha's, zeesterren, anemoonvissen, discusvissen. Maar ook met gifkikkers, zeepaardjes, schildpadden, kleurrijke koralen en anemonen. Van Dam: "In het begin waren de meeste vivaria van de leden privé en waren de bakken soms samengesteld met vissen uit diverse leefgebieden. De laatste jaren richten we de bakken veel meer in op specifieke biotopen. Zoals bijvoorbeeld de Rode Zee, het Amazonegebied, Midden-Amerika en Afrika."

Recent heeft AquaZoo bakken toegevoegd met biotopen uit Australië en Zuid-Oost Azië. In de Zuid-Oost Aziatische bak is een riviertje uit Birma nagebootst. Van Dam: "Het is voor ons echt een grote aanwinst. We zijn vooral trots op de labyrintvisjes, die beschikken over een uniek orgaan. Ze zijn in staat om zuurstof uit de lucht te halen in plaats van uit het water. Dat stelt ze in staat om in zuurstofarm water te kunnen leven."

Duikinstructeur

Hans van Dam is een gepassioneerde bioloog, die alles weet van tropische vissen. Niet zo gek ook. Hij begon zijn carrière als duikinstructeur op Bonaire. Ook runde hij jarenlang een dierenhandel in Canada, terwijl hij de laatste jaren voor zijn pensionering les gaf in het vak biologie. Binnen de vereniging is hij de deskundige op het gebied van amfibieën.

Daarnaast telt de verenigingen specialisten zoetwatervissen of zoutwatervissen. Elke bak heeft overigens een eigen vrijwillige verzorger. "We hebben bijvoorbeeld een Hollandse bak, die vooral populair is vanwege de prachtige opbouw van de beplanting. Eén van de plantjes wordt heel zorgvuldig met een nagelschaartje geknipt."

Finding Nemo

AquaZoo beschikt over ongeveer veertig vivaria. Voor ieder wat wils. Van Dam: "Kinderen vinden vooral de vissen die je ook ziet in de Disneyfilm Finding Nemo heel leuk, zoals het fel oranje gekleurde drieband anemoonvisje en de picasso doktorsvis. Gek uitziende vissen zoals zeepaardjes of de koraalduivels en de puffervissen zijn populair. Ook zijn de griezelvissen, zoals de rog, de haaien, de piranha's en de murenes erg in trek bij kinderen.". De oud-biologieleraar vindt het heerlijk om scholieren te vertellen over de tropische vissen. "In juli heb ik nog een verzoek gekregen om een groep leerlingen te begeleiden die een profielwerkstuk willen maken over vissen. Ik zal ze op weg helpen, op bepaalde zaken wijzen, helpen bij het nakijken en suggesties doen." Het zou mooi zijn als meer leraren biologie hun kinderen eens naar AquaZoo zouden sturen. "Er is genoeg te ontdekken, bijvoorbeeld over symbiose of agressie bij vissen."

AquaZoo is bezig met een professionaliseringsslag. Onder andere door het verzorgen van kwalitatief goede, maar ook leuke rondleidingen aan groepen. Achter de schermen wordt gewerkt aan de verlichting (led) en waterbehandeling, waarbij ook energiebesparende maatregelen worden getroffen. Van Dam: "Verder hebben we de openingstijden uitgebreid om bezoekers vaker en langer de gelegenheid te bieden om ons te bezoeken. Het bezoekersaantal neemt elk jaar toe, maar Leerdammers zien we helaas nog niet zoveel. Ik denk dat éénderde van ons bestaan weet en daarvan is éénderde wel eens binnen geweest. Dat moet beter."

AquaZoo Leerdam ligt aan het Lingesteyn plantsoen 21 in Leerdam. De openingstijden zijn op de website te vinden.


q www.aquazoo-leerdam.nl