Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

Kink in de kabel voor bouwplan Broekgraaf

leerdam • Het nieuwe bestemmingsplan Broekgraaf in Leerdam kan (voorlopig) niet worden vastgesteld vanwege de recente stikstofuitspraak van de Raad van State. De uitspraak heeft geen consequenties voor de woningen die al waren gepland in het oude bestemmingsplan.

De ontwikkeling van de wijk Broekgraaf veroorzaakt uitstoot van stikstof op het nabijgelegen Natura 2000-gebied 'De Diefdijk-Lingedijk'. In 2015 kwam er in Nederland een versoepelde regeling (Programma Aanpak Stikstof) om de negatieve effecten van stikstofuitstoot te compenseren. Maar die regeling is volgens de Raad van State strijdig met Europese wet- en regelgeving.

Wet natuurbescherming

De gemeente Vijfheerenlanden baalt flink van de uitspraak van de hoogste bestuursrechter. Het betekent dat nieuwe plannen alsnog rechtstreeks aan de Wet natuurbescherming moeten getoetst, zonder dat de stikstof-uitstoot op een andere manier gecompenseerd kan worden.

"Wij hebben op diverse niveaus contact over deze problematiek (provincie, rijk), maar we weten op dit ogenblik niet op welke wijze dit opgelost zal worden noch op welke termijn zich een oplossing aandient", schrijft het college in een brief aan de raad. De verwachting is dat er de komende maanden wel meer duidelijkheid komt. Maar er ligt nog niet zo snel een pasklare oplossing die dan toegepast kan worden. "Het bestemmingsplan nu vaststellen zou in strijd zijn met de Natuurbeschermingswet."


Om de bouwstromen in Broekgraaf te kunnen realiseren, gaat de gemeente verder op de oude voet en wordt er voor elk te onderscheiden project of deelproject een apart bestemmingsplan of uitwerkingsplan vastgesteld. "Dat betekent wel een enorme proceduredruk. Verder onderzoeken we de mogelijkheden om op termijn toch nog een complete integrale herziening van het bestemmingsplan te kunnen voorleggen."

Het is nog niet geheel duidelijk wat de uitspraak van de Raad van State heeft voor de realisering van de nieuwe elementen die in het plan worden geregeld. Het gaat bijvoorbeeld over de realisering van een brede school, die staat gepland in de zone naast het voetbalcomplex van Leerdam Sport. Ook is een multi inzetbaar veld gepland, waar ook Leerdam Sport bij ruimtegebrek gebruik van kan maken.