woensdag 17 juli

Knutselen
15:00-16:00, Leerdam, Bibliotheek. Maak met zijdepapier je eigen glas in lood vis terwijl je luistert naar leuke zomerse verhalen. Entree: gratis.

Italiaans buffet in De Wittenberg
17:30, Haaften, De Wittenberg. Zorgcentrum De Wittenberg in Haaften organiseert weer een themamaaltijd: deze keer een Italiaans buffet. Alle 55plussers uit het dorp zijn welkom in het restaurant van het zorgcentrum. Deelname kost 16,50 euro (inclusief twee drankjes). Aanmelden kan bij de receptie van Wittenbergzorg: 0418-594900.

vrijdag 19 juli

'Aladdin'
20:00, Culemborg, theater De Fransche School. Bij het theater in Culemborg is 'Aladdin' te zien. De film vertelt het spannende verhaal van de charmante straatrat Aladdin, de moedige en zelfbewuste prinses Jasmine en de geest. Deze is mogelijk de sleutel tot hun toekomst dat zich afspeelt in de fictieve havenstad Agrabah. De film is gebaseerd op Disney's Aladdin. De filmavond begint om 20:00 uur, entree is 10 euro.
www.theaterdefranscheschool.nl

zaterdag 20 juli

Bokkenkeuring in Lexmond
9:30, terrein Killesteynruiters, Nieuwe Rijksweg Lexmond. Zaterdag 20 juli wordt in Lexmond een bokkenkeuring gehouden. De De bokken worden ingezonden vanuit geheel Nederland en zijn afkomstig van veelal hobby-geitenhouders, die zijn aangesloten bij de Nederlandse Organisatie voor de Geitenfokkerij. Er zijn 108 dieren aangemeld en ze worden door twee keurmeesters op exterieur beoordeeld. Ook worden tijdens deze keuring de boklammeren en de éénjarige bokken door zes inspecteurs in het stamboek opgenomen. Er worden Witte-, Toggenburger-, Bonte-, Nubische-, Boer- en Melkgeit bokken aangevoerd. De bokken zijn gevaccineerd tegen Q-koorts.

Eerste zomerconcert in Grote Kerk
16:00, Vianen, Grote Kerk. Muziekpodium Grote Kerk Vianen opent de reeks zomerconcerten voor dit jaar met een concert uitgevoerd door hoboïste Anouk Dolfing en organist Jan Pieter Lanooy. Dit jonge en talentvolle duo speelt muziek uit verschillende stijlperioden, van 17de tot en met de 20ste eeuw. Op het programma staan werken van Buxtehude, Teleman, Bach, Villiers Stanford, Koetsier en Britten. Het concert begint om 16:00 uur. Anouk Dolfing ontdekte al heel vroeg haar liefde voor hobo, studeert aan het conservatorium van Amsterdam en speelt bij het Jong Nederlands Blazers Ensemble. Jan Pieter Lanooy voltooide dit jaar zijn master Orgel cum laude aan het conservatorium van Den Haag en vervolgt zijn studie met de opleiding kerkmuziek in Utrecht. In september van dit jaar begint hij als organist bij de remonstrantse gemeente Vrijburg in Amsterdam. De kerk is vanwege het toeristenseizoen al vanaf 14:00 uur open. De toegang is gratis, maar wel met een collecte aan de uitgang.

'De Verborgen Wereld'
20:00, Culemborg, theater De Fransche School. Ruim 3 jaar is Han Meeuwsen bezig geweest met het maken van een film over 'De Verborgen Wereld' op de Strabrechtse heide. Ondersteund door een boswachter van Staatsbosbeheer werd de heide wekelijks bezocht om alle seizoenen in beeld en geluid vast te leggen. 'De Verborgen Wereld' omvat vooral die dingen en gebeurtenissen die voor een argeloze bezoeker onopgemerkt blijven. Zeg nu eerlijk, wie heeft er ooit gehoord van een mierenleeuw en een bijenwolf? Met een inleiding verzorgd door de natuur- en vogelwacht Culemborg. Entree is 10 euro.

maandag 22 juli

Buurtontmoetingsplek
10:15-11:45, Asperen, dorpshuis EMM. De Buurtontmoetingsplek (Bop) is weer open. Iedereen is welkom voor een kop koffie of een praatje.

woensdag 24 juli

Avondwandeling
19:00, Neerijnen, Stroomhuis Neerijnen. De boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen organiseren een avondwandeling op landgoed Waardenburg en Neerijnen. Deze stevige avondwandeling brengt de wandelaars door het Parkbos van het landgoed Waardenburg Neerijnen op de Waalbandijk. Het levert een prachtig uitzicht op de Rijswaard en kasteel Waardenburg. Het gezelschap daalt af naar de Rijswaard en volgt de struinroute door het uitgestrekte gebied langs de Waal. Onderweg vertellen de boswachters over het ontstaan en beheer van het landschap. Stevig schoeisel is wenselijk. De wandeling start om 19:00 uur op het parkeerterrein van Stroomhuis Neerijnen. De excursie duurt zo'n 2,5 uur. Deelname kost 5 euro, voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar is dat 2,50 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas. Meer informatie is te verkrijgen bij Jan Taat via 06-83086024 of Anton van der Velde via 06-16651048. Reserveren is noodzakelijk en kan via de onderstaande website.
www.glk.nl/activiteiten

vrijdag 26 juli

Koffieochtend
09:30-11:30, Leerdam, kerkgebouw De Hoeksteen. Wekelijkse koffieochtend in De Hoeksteen. Iedereen is welkom voor een kop koffie of een spelletje.

Verrassingsmiddag
13:30-16:30, Leerdam, bezoekboerderij Het Achterhuis, Hoogeind 20a. De bezoekboerderij houdt een verrassingsmiddag met het thema 'Feest op de boerderij'. Het programma is rond de dieren op de boerderij, bij regen is er een aangepast programma. Bij warm weer is het raadzaam droge kleding en een handdoek mee te nemen. Kinderen mogen oud brood meenemen om de dieren te voeren. Deelname kost 8 euro inclusief hapjes en drankjes. Aanmelden kan tot vrijdag 26 juli 12:00 uur via 0345-619887 of info@bezoekboerderij.nl. Bij aanmelding wel de leeftijd van de kinderen vermelden.

zaterdag 27 juli

Stadswandeling
14:00, Leerdam, Kerkstraat 55. Leerdamglasstad.nl organiseert weer instapstadswandelingen in Leerdam, onder leiding van een gids. Deelnemers komen meer te weten over de geschiedenis van de Glasstad, de wandeling voert langs bijzondere locaties en bezienswaardigheden in het centrum van Leerdam. Deelname kost 4,50 euro. De wandeling start om 14:00 uur vanaf het kantoor van Leerdamglasstad.nl aan de Kerkstraat 55. Reserveren kan via 0345-228533 of de onderstaande website, hier zijn ook meer data te vinden.
leerdamglasstad.nl/stadswandeling

donderdag 1 augustus

Verrassingsmiddag
13:30-16:30, Leerdam, bezoekboerderij Het Achterhuis, Hoogeind 20a. De bezoekboerderij houdt een verrassingsmiddag met het thema 'Feest op de boerderij'. Het programma is rond de dieren op de boerderij, bij regen is er een aangepast programma. Bij warm weer is het raadzaam droge kleding en een handdoek mee te nemen. Kinderen mogen oud brood meenemen om de dieren te voeren. Deelname kost 8 euro inclusief hapjes en drankjes. Aanmelden kan tot vrijdag 26 juli 12:00 uur via 0345-619887 of info@bezoekboerderij.nl. Bij aanmelding wel de leeftijd van de kinderen vermelden.

donderdag 15 augustus

Orgelconcert Martin Mans in Gorinchem
20:00, Gorinchem, Grote Kerk. Martin Mans geeft een orgelconcert in de Grote Kerk. De organist die regelmatig het monumentale Bätz-orgel bespeelt, brengt een verzoekprogramma ten gehore. Martin is vooral bekend vanwege zijn improvisaties over tal van thema's; van geestelijke liederen tot populair-klassieke melodieën. De entree is 11 euro; online 10 euro. Info en reserveren via de website.
www.martinmans.nl.