VHL kleurt oranje

vijfheerenlanden • In welke vorm het precies gaat gebeuren, is nog niet helemaal duidelijk, maar gemeente Vijfheerenlanden gaat dit jaar vrijwel zeker meedoen aan de manifestatie 'Orange the World'.

UN Women Nederland, de Unie van Soroptimisten en Zonta Nederland nodigen gemeenten in ons land uit om mee te doen aan de wereldwijde Orange the World-campagne van 25 november – de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen - tot 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens. In meer dan honderd landen vinden in die periode acties plaats tegen het geweld tegen vrouwen, zoals het oranje verlichten van gebouwen, standbeelden en andere 'landmarks'. De organisatoren van Orange the World benadrukken dat geweld tegen vrouwen een wereldwijd probleem is. Joop van Montfoort, fractieleider van de PvdA in Vijfheerenlanden, nam de oproep van Orange the World over en riep het college per brief op tijdens de actieperiode in ieder geval een aantal gebouwen in Vijfheerenlanden oranje te verlichten. "Zo kunnen we samen aandacht vragen voor het bestrijden van geweld tegen vrouwen", aldus Van Montfoort die de raad opriep het initiatief te steunen.

Dit werd door alle partijen gedaan. "Een uitstekend idee om hier aandacht aan te besteden", zei Jantine Dijkstra (D66). "Ik zie de watertoren van Meerkerk of de Lekbrug al verlicht." SGP-er Martijn van Genderen noemde de mishandeling van vrouwen verwerpelijk. En steunt dus ook de actie. Maar hij drong er wel op aan om soberheid te betrachten. "Dat verlichten van gebouwen hoeft van ons niet."

Ook de andere fracties schaarden zich achter de doelstelling van 'Orange the World', maar zij vroegen wel verder te gaan dan het verlichten van gebouwen alleen. "We moeten oppassen voor symboolpolitiek, welk verschil kunnen we nog meer maken", vroeg ChristenUnie-commissielid Maaike van Leeuwen zich af. John van der Velden van VHL Lokaal zat op dezelfde lijn. "Een gebouw verlichten is leuk, maar wat doen we er verder mee? Welke resultaten willen we bereiken en wat kost het verlichten van die gebouwen? Ik verwacht eigenlijk meer informatie van de initiatiefnemers." De PvdA komt hier later op terug.