Maria de Jong: 'Ik vraag me als raadslid af wat ik hier zit te doen'

Groen licht voor nieuwe Mr. Vosschool

vijfheerenlanden • De Meester Vosschool wordt over enkele jaren vlakbij de huidige locatie herbouwd. Ook de tijdelijke onderwijshuisvesting voor leerlingen uit Hoef en Haag vindt hier plaats. De raad ging donderdag akkoord met het voorstel om voor de hele 'operatie' zo'n 6,3 miljoen euro beschikbaar te stellen. Ruim 4,5 miljoen wordt besteed aan de tijdelijke huisvesting, ruim 1,4 miljoen wordt uitgegeven voor de aankoop van grond langs de Meester Vosschool waar de noodlokalen gepland staan, de inrichting van die lokalen kost 169.000 euro, terwijl er voor verkeerskundige maatregelen 162.000 euro nodig is.

De kosten voor tijdelijke huisvesting lagen meerdere fracties zwaar op de maag. Vandaar dat SGP, CDA en PvdA een amendement indienden om die kosten zo laag mogelijk te houden. Om dat te bereiken, stelden deze fracties voor om op de aangekochte grond zo snel mogelijk te beginnen met de bouw van de nieuwe school. De oude Meester Vosschool zou dan opgeknapt moeten worden en daarna als 'noodhuisvesting' fungeren om de leerlingenpiek op te vangen. De plaatsing van het aantal noodlokalen zou zodoende zoveel mogelijk beperkt kunnen worden. "Het stuit ons tegen de borst om zoveel geld uit te geven voor tijdelijke huisvesting", zei SGP-er Arie Donker die bovendien aanvoerde dat ouders het niet prettig vinden dat kinderen hun hele 'schoolcarrière' in noodlokalen doorbrengen. CDA en PvdA sloten zich hierbij aan, waarbij PvdA-er Joop van Montfoort benadrukte dat de heipalen niet direct de grond ingaan. "Natuurlijk gaan we eerst met de bewoners van Hagestein in gesprek. Die betrekken we bij het proces." De drie partijen stelden in eerste instantie 1,5 miljoen euro beschikbaar voor tijdelijke huisvesting. Jaap Breur (D66) zag weinig heil in het amendement. "Zo krijgen de inwoners van Hagestein onvoldoende kans op inspraak. Laten we de procedure goed doorlopen en niet op een halfslachtige manier kiezen voor een definitieve locatie." VVD-er Nald Rietbergen was bang dat de nieuwbouw van de school het proces zou vertragen. GroenLinks, CU en VHL Lokaal waren benieuwd naar de reactie van B&W op het amendement. "Wij zijn er ook niet voor om die noodlokalen voor vijftien jaar neer te zetten", zei John van der Velden (VHL Lokaal).

Wethouder Tirtsa Kamstra ontraadde het amendement. "Met 1,5 miljoen euro kunnen we niet uit de voeten", zei de wethouder die wel beloofde zo snel mogelijk met de bouw van de nieuwe school te beginnen. Na een schorsing stelden SGP, CDA en PvdA hun amendement bij en trokken drie miljoen uit voor de tijdelijke huisvesting. Maar ook dat kon de wethouder niet vermurwen. "Dan kunnen we nog niet aanbesteden. Als ons voorstel wordt aangenomen, kunnen we morgen aan de slag. Als we kiezen voor het amendement lopen we het risico dat we in januari de tijdelijke huisvesting niet rond hebben. Bovendien hebben we nog geen toestemming om op de aangekochte grond een permanente school te bouwen. Ook dat kan voor vertraging zorgen." Na een nieuwe schorsing trokken de drie fracties hun amendement in. "We willen niet dat de tijdelijke huisvesting straks niet op tijd klaar is", zei Donker. CDA-leidster De Jong stak haar ongenoegen over de gang van zaken niet onder stoelen of banken. "Dit is zo'n avond dat ik me als raadslid afvraag wat ik hier zit te doen. Er komt allerlei nieuwe informatie op tafel en alles wat wij voorstellen, is niet haalbaar. We gaan ons beraden hoe we hier verder mee om zullen gaan." Als eerste 'signaal' stemde het CDA tegen het collegevoorstel.