251 geslaagde leerlingen

geldermalsen • Met 251 geslaagde leerlingen op een totaal van 254 heeft De Lingeborgh een score om trots op te zijn. En dat is directeur Ronald van der Vlies dan ook. Op Karlijn, Nathalie en Niels en al die anderen. "Maar waar ik écht trots op ben, is dat we van alle leerlingen ook degene binnenboord konden houden die om wat voor reden dan ook in een moeilijke fase terecht zijn gekomen."

Succesverhalen zijn er in elk schooljaar, weet Van der Vlies. "Elk kind heeft een gebruiksaanwijzing en bij de een heb je die harder nodig dan de ander. Maar ook een goede leerling, van wie je weet dat die het kan, kan tegenslag krijgen. Hetzij door een sterfgeval, een echtscheiding of een lastige puberteit. Die kinderen hebben extra aandacht nodig. En daar maken wij het verschil, als niemand het verwacht. Dát is onze kracht."


Cum laude

Ook de teamleiders kijken terug op een mooie examenperiode. Zoals Jan Eckhardt, teamleider van de basisberoepsgerichte leerweg. Voor het achtste jaar op rij zijn alle leerlingen - dit keer 53 - geslaagd. "Wat ik het belangrijkst vind, is dat juist zij het diploma halen. Dat pakken ze hen niet meer af. Voor één meisje in het bijzonder ben ik blij. Het was zo jammer dat ze een herexamen had, maar met veel oefenen is ze toch geslaagd." Fenneke van Lent, teamleider kaderberoepsgerichte leerweg, zag 89 van de 91 kandidaten hun opleiding succesvol afronden. "De leerlingen krijgen hier de ruimte en het vertrouwen om alles eruit te halen. We stralen uit dat we in ze geloven en dat voelen ze. Een van mijn pareltjes is een leerling die als zij-instromer van het speciaal onderwijs kwam. Hij deed zelfs examen wiskunde op tl-niveau en is mede daardoor cum laude geslaagd."


Motivatie

Bij teamleider Carrie van Tetering van de theoretische en gemengde leerweg kregen van de 110 kandidaten (109 geslaagden) liefst drie leerlingen te maken met droevige familieomstandigheden. "En alle drie hebben ze het toch gehaald. Daarin speelt de mentor een belangrijke rol. Zo'n kind is de motivatie kwijt. Om die goed te kunnen helpen, is veel aandacht en betrokkenheid nodig."

De diploma-uitreiking op De Lingeborgh is deze week.


q www.lekenlinge.nl