woensdag 10 juli

Zomeravondwandeling
19:00, Culemborg, Werk aan het Spoel. Het Geldersch Landschap & Kasteelen organiseert een zomeravondwandeling langs de Lek door de Goilberdingerwaard. De boswachters gaan samen met de deelnemers op zoek naar bijzondere planten, zoals wilde peen, pastinaak en kattendoorn. Ook kijken ze naar vogels. De wandeling start om 19:00 uur vanaf het parkeerterrein van Werk aan het Spoel. Reserveren is noodzakelijk en kan via de website. Er zitten kosten verbonden aan deelname. www.glk.nl/activiteiten

'The Biggest Little Farm'
20:00, Culemberg, theater De Fransche School. In Culemborg is 'The Biggest Little Farm' te zien, een inspirerend verhaal over het verwezenlijken van je dromen. In 2011 laten filmmaker John Chester en zijn vrouw Molly hun werk en het stadsleven achter zich om hun droom te realiseren. Even buiten Los Angeles probeert het koppel een stuk dor land om te bouwen tot een unieke boerderij met een bloeiend, zelfregulerend ecosysteem. Het uitgedroogde land wordt volgens een ingenieus systeem verbouwd en met de komst van eenden, kippen en het hartveroverende varken Emma, wordt hun droom langzaam werkelijkheid. Dat gaat niet zonder slag of stoot; elke dag dient zich wel een nieuwe uitdaging aan en ze worden geconfronteerd met weerbarstige natuurverschijnselen. Maar John en Molly ontdekken gaandeweg dat de natuur voor veel problemen zelf een oplossing biedt. Last van luizen? Dat los je zonder bestrijdingsmiddelen op met lieveheersbeestjes. Worden de bomen kaalgevreten door slakken? Geen probleem, slakken zijn het favoriete hapje van de eend. Elk beestje of plantje heeft zijn doel in de natuurlijke orde. De film toont een eerlijk, hoopvol en bijzonder aandoenlijk beeld van deze zoektocht naar harmonie, die ook nog eens adembenemend gefilmd is en bol staat van de kleurige karakters, zij het harig, wollig, kakelend, knorrend, vliegend of kruipend.

Zomeravondconcert Harp en Luit in Vuren
20:00-21:30, Vuren, Mildijk, op het plein tegenover de Spar. Informatie, zie hierboven. De jeugdleden die geslaagd zijn voor hun muziekdiploma worden tijdens het concert in het zonnetje gezet. Slagwerkers Guus van Dijk en Aron de Bruin slaagden respectievelijk voor hun A- en C-diploma. Van de jeugdige blazers behaalden er vier hun diploma: Myrthe de Haij (A), Björn Ritmeester (B), Joris de Bruin (B) en Christel Bron (C).

donderdag 11 juli

Lezende Vrouwen
10:30, Neerijnen, Het Stroomhuis. Kunstlezing door kunsthistorica Thea Willemsen over schilderkunst door de eeuwen heen met als onderwerp lezen vrouwen. Daarna lunch en discussie. Na de lunch is het mogelijk om ergens in of rond het Stroomhuis een eigen boek te lezen (Silent Reading, toegelicht door Marloes Reuvers van Bibliotheek Rivierenland). Deelname kost 25 euro incl. lunch of 12,50 euro excl. lunch. Overige consumpties voor eigen rekening. Aanmelden kan tot dinsdag 9 juli via: www.stroomhuisneerijnen.nl

Zomeravondconcert Ad Astra
19:30, Asperen, voor het gemeentehuis. Muziekvereniging Ad Astra speelt een doorlopend programma vol lichte muziek.

Pleinconcert Waardenburg
20:00, Waardenburg, De Koeldert. Afsluiting van het seizoen. Orkest en leerlingen van twee blazersbende klassen strooien een uur lang vrolijke noten over het plein. Het publiek mag instrumenten meenemen en meespelen. Ook kunnen mensen instrumenten uitproberen. Toegang gratis.

Zomer Pleinconcert 2019
20:00, Waardenburg, dorpshuis De Koeldert, Koeldert 30. Fanfare Juliana Waardenburg sluiten het seizoen af met een Zomer pleinconcert. Het is de eerste keer dat Juliana op deze wijze de zomervakantie inluidt. Het orkest en de leerlingen van twee blazersbende klassen strooien een uur lang vrolijke noten rond op het plein. Juliana nodigt het publiek uit om een aantal muziekstukken mee te spelen in het orkest. Wie een instrument speelt, kan meedoen. Er zijn voldoende ventielinstrumenten en slagwerkinstrumenten aanwezig, je eigen instrument meenemen mag ook. Het is ook mogelijk om voor of na het concert een aantal instrument uit te proberen. Entree: gratis.

vrijdag 12 juli

Koffieochtend
09:30-11:30, Leerdam, kerkgebouw De Hoeksteen. Wekelijkse koffieochtend in De Hoeksteen. Iedereen is welkom voor een kop koffie of een spelletje.

'Bohemian Rhapsody'
20:00, Culemborg, theater De Fransche School. 'Bohemian Rhapsody' in het theater in Culemborg. De film is een ode aan Queen, hun muziek en hun uitzonderlijke zanger Freddie Mercury. 'Bohemian Rhapsody' volgt zowel de snelle opkomst van de band aan de hand van hun iconische liedjes en revolutionaire geluid, als Mercury's uit de hand gelopen levensstijl, die bijna zorgde voor het ineenstorten van de band. Ook te zien is hun succesvolle reünie aan de vooravond van Live Aid, met een toen al ernstig zieke Mercury, die de band naar een van de meest legendarische optredens in de geschiedenis van de rockmuziek leidt.

zaterdag 13 juli

Vogelbeurs
9:00-12:00, Leerdam, verenigingsgebouw De Vogelvriend, P.M. van Gentstraat 23. Vogelvereniging De Vogelvriend houdt de maandelijkse vogelbeurs. Er zijn vogelhandelaren aanwezig en men kan vogelbenodigdheden kopen. Ook is er informatie over lidmaatschap en het kweken van vogels. Info: www.devogelvriendl16.nl.

De Rommelschuur
9:00-12:00, Schoonrewoerd, De Rommelschuur, Overheicop 1.

Pasar Malam Maluku Leerdam
13:00-22:00, Leerdam, Molukse wijk (Tamarindeplein, Beukstraat, Wilgstraat). Muziek pasar malam festival met optredens van Justinn, Gelicum Groove, Pasardenas, Something fresh, Tjakalele groep A.M.D.L. en Djecker. Er zijn kermisattracties voor kinderen en er staan 75 kramen opgesteld in de wijk. Iedereen is welkom om te komen proeven, genieten en ontmoeten. Het evenement is gratis toegankelijk. Van 22:00-01:30 uur is er een afterparty me Reinier en Djecker in het gebouw van Stichting Benang Radja. De entree tot de afterparty bedraagt 5 euro.

Dirigentenexamen in Het Dak
20:00, Leerdam, Partycentrum Het Dak. Kunstliefde en Vriendschap treedt op als afstudeerorkest voor het praktijkexamen HaFaBra directie C. De dirigent Juul 't Lam en zijn studiegenoot Marian Orgers doen deze avond praktijkexamen aan de Bourdon Hoge School voor Muziek. Het concert is gratis toegankelijk. De zaal is vanaf 19:30 uur open.

'Rocketman'
20:00, Culemborg, De Fransche School. In het theater in Culemborg is de film 'Rocketman' te zien, Taron Egerton kruipt in deze film in de huid van Elton John. De film is gebaseerd op het bijzondere verhaal over de legendarische artiest in het begin van zijn muziekcarrière. In 'Rocketman' komen natuurlijk de meest geliefde nummers van Elton John voorbij.

Theatergroep Flint presenteert 'Het Huwelijk'
20:30, Beesd, Chateau Deux Chevaux, Achterstraat 38. Theatergroep Flint speelt de première van 'Het Huwelijk', een lofzang op het geluk dat het huwelijk ons pleegt te bieden. Felix Strategier en Boudewijn Rikmenspoel gaan met de woonwagens door het land trekken om de voorstelling 'Het Huwelijk'te spelen. Het gelijknamige gedicht van Willem Elsschot is hiervoor een onuitputtelijke inspiratiebron geweest. De fameus orgelende accordeon van Felix Strategier begeleidt twee heren in deze Hoogmis. Het is een koninklijke voorstelling met muziek en poëzie van onder andere Herman de Coninck, Antjie Krog, Slauerhoff, Hans Lodeizen, Behr, Ingrid Jonker en Willem Elsschot. En natuurlijk teksten van Rikmenspoel en Strategier. Soms heftig en aangrijpend, maar vaak vol humor en zelfspot, het huwelijk zelf kent immers gelukzalige momenten en grauwe dieptepunten. Naast lof klinkt er ook ruimschoots misère door, geluk laat zich niet zo makkelijk vangen. Kaarten en meer info via www.theatergroepflint.nl.

zondag 14 juli

Gezamenlijke kerkdienst
14:30, Everdingen, rooms-katholieke kerk. De Nederlandse hervormde gemeente van Everdingen de rooms-katholieke parochie van de Heilige Drie-eenheid organiseren een gezamenlijke kerkdienst. Dominee Van Wolfswinkel en pastoor Meijer spreken allebei tijdens deze middagdienst. Thema is: 'Samen in het licht'. Een koor - samengesteld uit gemeenteleden en parochianen van beide kerkgenootschappen en onder leiding van Marilou Krouwel - luistert de dienst op. Vanwege het thema is de opbrengst van de collecte bestemd voor de organisatie 'Light for the world', deze organisatie zet zich in voor mensen met een beperking (vooral visueel) in derdewereldlanden. Dit doen Light for the world onder meer door het verbeteren van de oogzorg en het stimuleren van goed onderwijs. De gezamenlijke kerkdienst in Everdingen begint om 14:30 uur in de rooms-katholieke kerk aan de Lekdijk. Parkeren op het plein bij de kerk is niet mogelijk, want na afloop is daar gelegenheid om elkaar te ontmoeten en onder genot van koffie of thee na te praten over de dienst. Bij slecht weer kan dit napraten in het hervormd centrum aan de Kerkstraat in Everdingen.

'The wife'
20:00, Culemborg, theater De Fransche School. In Culemborg is de film 'The Wife' te zien, een ijzersterk, spannend en stijlvol drama over menselijke relaties en een vrouw die uiteindelijk haar eigen stem vindt. Joan Castleman heeft veertig jaar lang haar talent, dromen en ambities opgeofferd voor de literaire succescarrière van haar charismatische man Joe Castleman. Hun pact zorgde voor een stevig huwelijk, maar Joan heeft haar breekpunt bereikt. De dag voordat haar man de Nobelprijs voor Literatuur krijgt uitgereikt, besluit ze een geheim te onthullen waardoor alles in één klap op losse schroeven komt te staan.

maandag 15 juli

BOP
10:15-11:45, Asperen, dorpshuis E.M.M., Van Langerakstraat 6. De Buurt Ontmoetings Plek (BOP) is weer open. Iedereen is welkom om gezellig een kopje koffie te drinken en/of een praatje te maken.

woensdag 17 juli

Barbecue in Haaften
12:00, Haaften, De Wittenberg. Alle 55-plussers uit Haaften kunnen aanschuiven bij een barbecue in De Gastenhof in De Wittenberg. De maaltijd begint om 12:00 uur, inloop vanaf 11:30 uur. Deelname kost 16,50 euro, inclusief twee drankjes. Aanmelden moet via de receptie vóór zaterdag 13 juli via 0418-594900

Knutselen metvoorleeshelden
15:00-16:00, Leerdam, Bibliotheek. Maak met zijdepapier je eigen glas in lood vis terwijl je luistert naar leuke zomerse verhalen. Entree: gratis.

Italiaans buffet in De Wittenberg
17:30, Haaften, De Wittenberg. Zorgcentrum De Wittenberg in Haaften organiseert weer een themamaaltijd: deze keer een Italiaans buffet. Alle 55plussers uit het dorp zijn welkom in het restaurant van het zorgcentrum. Deelname kost 16,50 euro (inclusief twee drankjes). Aanmelden kan bij de receptie van Wittenbergzorg: 0418-594900.

vrijdag 19 juli

Koffieochtend
09:30-11:30, Leerdam, kerkgebouw De Hoeksteen. Wekelijkse koffieochtend in De Hoeksteen. Iedereen is welkom voor een kop koffie of een spelletje.

Open repetitie Betuws DagOrkest
15:45-17:15, Rumpt, Rumpts Kerkje, Schuttersteeg 2. Het symfonisch Betuws DagOrkest houdt een open repetitie onder leiding van dirigent Bart van den Goorbergh. Het orkest bestaat sinds 2014 en repeteert iedere vrijdagmiddag in Rumpt. De dirigent zegt 'wie de muziek heeft, heeft de toekomst', en vanuit deze visie dirigeert hij het hardwerkende orkest. Wie ook in een symfonisch orkest wil spelen, is welkom om kennis te maken tijdens de open repetitie. Informatie: bvdgoorbergh@gmail.com of 06-55544418.

zaterdag 20 juli

Bokkenkeuring in Lexmond
9:30, terrein Killesteynruiters, Nieuwe Rijksweg Lexmond. Zaterdag 20 juli wordt in Lexmond een bokkenkeuring gehouden. De De bokken worden ingezonden vanuit geheel Nederland en zijn afkomstig van veelal hobby-geitenhouders, die zijn aangesloten bij de Nederlandse Organisatie voor de Geitenfokkerij. Er zijn 108 dieren aangemeld en ze worden door twee keurmeesters op exterieur beoordeeld. Ook worden tijdens deze keuring de boklammeren en de éénjarige bokken door zes inspecteurs in het stamboek opgenomen. Er worden Witte-, Toggenburger-, Bonte-, Nubische-, Boer- en Melkgeit bokken aangevoerd. De bokken zijn gevaccineerd tegen Q-koorts.

woensdag 24 juli

Avondwandeling
19:00, Neerijnen, Stroomhuis Neerijnen. De boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen organiseren een avondwandeling op landgoed Waardenburg en Neerijnen. Deze stevige avondwandeling brengt de wandelaars door het Parkbos van het landgoed Waardenburg Neerijnen op de Waalbandijk. Het levert een prachtig uitzicht op de Rijswaard en kasteel Waardenburg. Het gezelschap daalt af naar de Rijswaard en volgt de struinroute door het uitgestrekte gebied langs de Waal. Onderweg vertellen de boswachters over het ontstaan en beheer van het landschap. Stevig schoeisel is wenselijk. De wandeling start om 19:00 uur op het parkeerterrein van Stroomhuis Neerijnen. De excursie duurt zo'n 2,5 uur. Deelname kost 5 euro, voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar is dat 2,50 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas. Meer informatie is te verkrijgen bij Jan Taat via 06-83086024 of Anton van der Velde via 06-16651048. Reserveren is noodzakelijk en kan via: www.glk.nl/activiteiten.