• De vernielingen bij één van de winkels in het centrum.
• De vernielingen bij één van de winkels in het centrum. Foto: Aangeleverd

Ondernemers zijn overlast meer dan zat

leerdam • Ondernemers in de binnenstad van Leerdam zijn de recente overlast meer dan zat. Na de recente vernielingen na afloop van het verder rustig verlopen festival GlassDance wordt opnieuw gepleit voor meer inzet van agenten of suswachten.

In de nacht van vrijdag 28 op zaterdag 29 juni ging het helemaal mis. Er werden door een onbekende groep van misschien wel meer dan 35 lieden vernielingen aangericht in onder andere Fonteinstraat, de Noordwal en de Vlietskant. Lallende gasten kotsten en urineerden tegen winkelpuien.

Bij Afternet aan de Fonteinstraat en bij 't Winkeltje aan de Noordwal werd een fiets tegen de winkelruit gesmeten. De Fonteinstraat lag vol met kapotgeslagen bierflesjes. "Zo jammer", reageerde Afternet-manager John Spruijt de dag erna op Facebook.

'Elk weekend bal'

Spruijt, voorzitter van de Leerdamse Ondernemersvereniging en ook sponsor van GlassDance, heeft inmiddels een mail gestuurd aan waarnemend burgemeester Lokker. Hij spreekt daarin zijn grote ongerustheid uitspreekt over de situatie. "Want eigenlijk is het elke week bal", zegt Spruijt. Het gebeurt regelmatig dat er over auto's heen wordt gelopen of dat er een motorfiets omver wordt gegooid. In het tweede weekend van mei werden in Leerdam banden lek gestoken van zo'n twintig personenauto's. De auto's stonden geparkeerd op de Generaal Pironstraat en de Meester Meesstraat.

De Leerdamse ondernemers stelden vorig jaar 20.000 euro beschikbaar voor een camerasysteem. "Het is heel frustrerend om te zien dat er niks mee gedaan is", zegt Spruyt.

Volgens Spruyt ontbreekt het in de weekenden structureel aan voldoende agenten en handhaving. "Misschien zou het zelfs goed zijn als de suswachten weer terugkomen." Tussen 2017 en 2018 werden suswachten in Leerdam als experiment ingezet om iets aan de overlast te doen. Vorige zomer is de gemeente echter weer gestopt met het experiment.

De politieke fractie van VHL Lokaal heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld over de vernielingen. Raadslid John van der Velden wil onder andere weten of de vernielingen op beeld zijn vastgelegd. En verder: "Zijn de vandalen herkenbaar en bekend bij de politie? Waar worden onze mobiele camera's ingezet nu er zoveel overlast plekken zijn in Leerdam. Waarom is het team handhaving/politie niet ingezet na afloop van dit feest?"

Opmerkelijk is overigens de reactie van VHL-raadslid Hans van den Berg op Facebook. "Ik vraag me nu ook werkelijk af of deze interim-burgemeester wel de juiste man op de juiste plek is. De procedure voor de inzet van de mobiele camera die is aangeschaft door de gemeente Leerdam is dezelfde procedure als van de reguliere camera's die in Leerdam zijn ophangen."

Het moet volgens Van den Berg maar eens afgelopen zijn om je te verschuilen achter de privacywet. "Actie is wat de bewoners en ondernemers willen."

Waarnemend burgemeester Lokker heeft via zijn woordvoerster aangegeven te zullen reageren als hij alle feiten op een rijtje heeft.