40 initiatieven van inwoners beloond

vijfheerenlanden • De gemeente Vijfheerenlanden heeft in het eerste halfjaar van 2019 veertig inwonersinitiatieven beloond met kleine of wat grotere bedragen. In totaal gaat het om bijna 118.000 euro. Van de 59 aanvragen zijn er nog 15 in behandeling. Vier voorstellen werden afgekeurd. De gehonoreerde initiatieven hebben meestal een vernieuwend karakter.

Een mooi voorbeeld van een inwonersinitiatief is dat van de Turkse vereniging Leerdam Halk Dernegi (LHD) werd gehonoreerd. De vereniging heeft informatieavonden georganiseerd over de landelijk toenemende radicalisering onder jongeren met een Islamitische achtergrond. Een inmiddels opgericht werkgroep bereidt een plenaire bijeenkomst in het najaar voor met gastsprekers en presentaties.

Verantwoordelijk wethouder Christa Hendriksen (D66) is enthousiast over het grote aantal aanvragen. De gemeente stelt zich faciliterend en stimulerend op, benadrukt ze in de halfjaarrapportage. "Dat vraagt om een open houding, vertrouwen over en weer en flexibiliteit. Gaat dit meteen altijd goed? Nee, niet altijd. Dit is een proces van vallen en opstaan, van ervaren en leren en met elkaar ontdekken wat er wel en niet werkt."


Geld voor IKC Werelds

vianen • Basisschool IKC Werelds uit Vianen krijgt van de gemeente 30.000 euro om het schoolgebouw weer in oorspronkelijke staat terug te brengen. Tijdens de uitbreiding van het Oosterlicht College werden leerlingen van deze school ondergebracht in leegstaande lokalen van IKC Werelds. Daarvoor moesten leslokalen worden aangepast en waren beveiligings- en terreinvoorzieningen in en rond het gebouw nodig. Alle aanpassingen kostten 65.000 euro. Ondertussen is de basisschool doorontwikkeld tot een Integraal Kindcentrum (IKC) en inmiddels is het hele gebouw weer in gebruik bij Werelds. Het kostte de basisschool 30.000 euro om het gebouw weer in oorspronkelijke staat terug te brengen. Het onderwerp staat komende donderdag tijdens de raadsvergadering als hamerstuk op de agenda.