Gemeenteraad wil creativiteit bij aanpak woningtekort

'Daadkracht tonen, dat is het motto'

west betuwe • Dat pleidooi fractievoorzitter hield Klaartje de Heus van Dorpsbelangen vorige week dinsdag tijdens de algemene beschouwingen van de Perspectiefnota.

De Heus roemde in haar bijdrage het initiatief van een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap in Beesd. "Dit soort plannen zouden extra gefaciliteerd moeten worden", vindt ze. "Ook andere manieren van denken, die zorgen dat we onze eigen inwoners kunnen helpen bij het realiseren van maatwerk zouden moeten worden omarmd. Kortom: er moet ruimte zijn voor initiatieven uit de kernen."

"Wat gaat deze wethouder werkelijk doen aan de grote vraag aan woonruimte?", vroeg Jos Rietbergen van Verenigd West Betuwe zich af. "Aan bouwkavels, aan meer woongebieden en vooral aan zowel vrije vestiging en sociale woningbouw. Het stellen van 'daar gaat de provincie over' is te gemakkelijk. Daadkracht tonen, dat is het motto. Gaat de wethouder met de vuist op tafel slaan en zorgen dat er wooncontingenten bij komen en ook de eerder teruggenomen contingenten?"

Behoefte-onderzoek

Dittie van Zee van het CDA vindt dat er in alle kernen meer gebouwd moet worden. In 2019 wordt een woningbehoefte-onderzoek uitgevoerd, waarna de gemeenteraad in het tweede kwartaal van 2020 een woonvisie kan vaststellen. "De inwoners van de kern Beesd zullen daar niet blij mee zijn. Zij hebben ons met enige regelmaat de uitkomsten van hun eigen onderzoek voorgehouden. Zij willen – energieneutraal – een flink aantal woningen bouwen. Hoe wordt hier mee omgegaan?"

Volgens Van Zee zijn huizen voor tweeverdieners onbetaalbaar geworden. "Als CDA vinden we dat we creatief met de woonbehoefte moeten omgaan, het contingent loslaten, zoeken naar vernieuwende vormen van wonen. Goede afspraken met woningbouwcorporaties over een gevarieerd aanbod voor alle inkomensgroepen."

De woningbouw vraagt om een visie van waaruit kleinere initiatieven beoordeeld kunnen worden, oordeelt Annet IJff van de PvdA. "Waar zit de ruimte om extra te bouwen? Hoe gaan we besluiten in welk dorp hoeveel gebouwd mag worden? De PvdA vindt dat het beleid om bij grotere nieuwbouwplannen altijd een gevarieerd aanbod van prijsklassen aan te bieden gehandhaafd moet blijven. Hoe gaan we zorgen dat in de behoefte aan woningen net boven de sociale huurgrens wordt voorzien. Er moet meer 'out of the box' gedacht worden. De PvdA wil initiatieven voor collectief particulier opdrachtgeverschap onder de aandacht brengen waardoor mensen met een beperkt budget toch de kans krijgen om een woning te kopen. Het bespreken van de woonvisie in de gemeenteraad in het 2e kwartaal van 2020 is te laat. We hebben onze inwoners beloofd dit onderwerp snel op te pakken."

Toekomstdroom

Asley Karsemeijer van D66 verplaatste haar focus naar 5 juli 2039. De druk op de woningmarkt van buiten had er in de tussenliggende jaren voor gezorgd dat er haast was gemaakt om in alle kernen woningen te bouwen. "Daarmee was het ook mogelijk om belangrijke voorzieningen zoals scholen en het verenigingsleven in stand te houden." De woonwijken zouden in dit ideale D66-plaatje bestaan uit een diverse mix, van sociale huur tot dure koop. "De kloof tussen arm en rijk was in ieder geval niet meer zichtbaar in het stratenplan", aldus de toekomstdroom van Democraten.