Is energieneutraal in 2030 haalbaar?

west betuwe • De gemeente West Betuwe wil in 2030 energieneutraal zijn. Maar veel partijen in de gemeenteraad hebben twijfels of die doelstelling wel haalbaar is.

Jos Rietbergen van oppositiepartij Verenigd West Betuwe was dinsdag bij de behandeling van Perspectiefnota nog het meest uitgesproken. "College, geef nou toch eindelijk toe dat het onrealistisch is. Wees eerlijk en draai de burgers geen rad voor de ogen. Wij zijn voor de aanpak van verspilling, maar niet ten koste van alles." Ook coalitiepartij SGP is sceptisch over de ambitieuze doelstelling van het college. Fractievoorzitter Lourens van Bruchem: "Laten we realistisch zijn. Van het gas af is zo slim nog niet. Ik zie nog geen Betuwe voor me met 150 windmolens."

Kosten

Volgens Klaartje de Heus van Dorpsbelangen moet de 'energietransitie' haalbaar en betaalbaar zijn voor onze inwoners/ondernemers. "De inwoners en het bedrijfsleven moeten niet onnodig op kosten gejaagd worden. De streefdatum van 2030 om energieneutraal te zijn is volgens onze fractie niet realiseerbaar als de Rijksoverheid het ook niet kan." Beginnen met lokaal in de kernen gezamenlijk duurzaam te worden heeft voor Dorpsbelangen prioriteit.

Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe (LLBWB) is helemaal niet tegen verduurzamen van woningen en bedrijven. "Maar geen extra windmolens of zonneparken op agrarische grond", vindt Petra van Kuilenburg. "Ga op zoek naar andere duurzame alternatieven door slimmer en verantwoordelijker om te gaan met beschikbare ruimten en onze omgeving, zoals het realiseren van zonnepanelen op daken van gebouwen op bedrijfsterreinen en gemeentelijke gebouwen."

Tandje bij

Heel wat minder twijfels over de energiedoelstelling bij GroenLinks, D66, PvdA en ook het CDA. "Waarom niet meer ambitie op het gebied van duurzaamheid", vroeg Ashley Karssemeijer zich af. "Het is weliswaar een speerpunt, maar dat zien we niet terug in voorgenomen beleid."

Ook GroenLinks vindt dat de ambitie nog wel een tandje omhoog mag. Fractievoorzitter Andrea Zierleyn: "Het proces is aan de gang, maar veel mensen beseffen nog lang niet wat dit gaat betekenen, dus er mag nog veel meer aandacht voor de communicatie zijn en het betrekken van de raad en de inwoners." Net als de PvdA vindt GroenLinks dat de opbrengst na verkoop van de Eneco-aandelen (geschat tussen de 8,5 en 10 miljoen euro) moet worden gebruikt voor verduurzamen en verlagen van de energiekosten voor inwoners met een kleine beurs.

Haalbaar en betaalbaar

Bij alle ontwikkelingen op het gebied van energietransitie moet de realiteitszin en haalbaarheid niet uit het oog worden verloren, vindt fractievoorzitter Dittie van Zee van het CDA. "Leefbaar, haalbaar en betaalbaar", is haar uitgangspunt. "Draagkracht maar ook draagvlak zijn onontbeerlijk." Het CDA is voorstander van meer windmolens in combinatie met een aantal grote landschappelijk goed ingepaste zonneparken. Dat biedt volgens de partij meer kansen voor netbeheerder en gaat versnippering van landbouwgrond tegen.