donderdag 4 juli

Boekenmarkt Leerdam
10:00, Leerdam, Oranjehof 27. De vijftiende editie van Boekenmarkt Leerdam is alweer in volle gang, de organisatie is weer in handen van stichting African Hands. De opbrengst is voor kinderen in ontwikkelingslanden die als gevolg van aids wees zijn geworden. De markt is nog open op: donderdag 4 juli van 10:00 tot 21:30 uur, vrijdag 5 juli van 10:00 tot 21:30 uur en zaterdag 6 juli van 10:00 tot 15:00 uur. Er worden ook tijdens het evenement nog boeken ingeleverd, waardoor er elke dag een nieuw aanbod is. De boeken kosten 0,50 euro per stuk. Locatie is het oude Emmahuis aan de Oranjehof 27. Meer informatie is te verkrijgen via boekenmarktleerdam@gmail.com.
www.boekenmarkleerdam.nl

vrijdag 5 juli

Koffieochtend
09:30-11:30, Leerdam, kerkgebouw De Hoeksteen. Wekelijkse koffieochtend in De Hoeksteen. Iedereen is welkom voor een kop koffie of een spelletje.

Workshop
09:30-12:30, Leerdam, Lingehoeve. Irispiratie verzorgt een feelgoodworkshop, de ochtend staat in het teken van de groei van de cursisten. Deelnemers staan stil bij hun kwaliteit en potenties. Ze moedigen elkaar aan en complimenteren elkaar. Aan deelname zitten kosten verbonden. Meer informatie is te verkrijgen via 06-43167638 of info@irispiratie.nl.

Over bermkamperen
10:00-11:30, Waardenburg, De Vergt 4. In haar steunpunt in Waardenburg organiseert Wittenbergzorg een ochtend over bermkamperen, de vroegere manier van vakantie vieren komt aan bod. Het gaat dus onder meer over kleedjes, klapstoelen en meer. Foto's van vroegere vakanties zijn welkom. De deelnemers maken ook een virtuele reis aan de hand van een vakantiequiz. Aanmelden is niet nodig, deelname is gratis. Mensen die geen vervoer hebben, kunnen voor maandag 1 juli contact opnemen met De Wittenberg via 0418-594900.

Gezond- en doemiddag
14:00-17:00, Leerdam, woonzorgcentrum Emma. In samenwerking met de wijk West, stichting SamenDoen, verenigingen en andere zorgorganisaties organiseert Present een gezondheid- en doemiddag bij Emma. Er zijn allerlei workshops, gezondheidschecks en voorlichtingen. Ook is er volop muziek en kunnen bezoekers een rondrit maken met een huifkar, daarnaast is er een marktje en is gelegenheid voor een kopje koffie. Met dit initiatief wil Present het woonzorgcentrum Emma verbinden met de buurt en andersom.

zaterdag 6 juli

Acties op Europaplein
09:00-17:00, Leerdam, Europaplein. Jeugdvereniging Ichtus gaat auto's wassen en poffertjes verkopen op het Europaplein. De vereniging wil namelijk volgend jaar zomer op werkvakantie gaan naar Wit-Rusland. Met een aantal acties hopen de jongelui het nodige geld bij elkaar te krijgen. Eerder werd er al een bingo georganiseerd. Nu is er dus een autowasactie: de jongeren zijn met emmers sop te vinden op het Europaplein, de 'autowasstraat' is open van 09:00 tot 17:00 uur, de wagen laten wassen kost 7,50 euro. Als de auto ook nog van binnen uitgezogen moet worden, kost dit 12,50 euro. Een portie poffertjes kost 2 euro.

Rommelmarkt
09:00-13:00, Zijderveld, Dorpsweg 8. Rommelmarkt in Zijderveld, bezoekers zijn tussen 09:00 en 13:00 uur welkom om te speuren tussen alle speelgoedartikelen, boeken, meubels, huishoudelijke spulletjes en antieke vondsten. Er zijn ook broodjes hamburger te koop. De opbrengst is bestemd voor de Nederlands hervormde kerk en haar activiteiten.

Zomerfair
10:00-14:00, Meteren, Dorpshuis Meteren. Zomerfair in Dorpshuis Meteren. Er is een zeer gevarieerd aanbod van kramen met nieuwe en tweedehands spullen. Er is ook een hapje en een drankje verkrijgbaar. Kinderen kunnen zich laten schminken, ze kunnen daarnaast ook knutselen. Entree is gratis.

Themadag 'Lekker en fit'
10:00-17:00, Leerdam, ASVZ-locatie Lingebolder. Stichting Samen Doen en ASVZ organiseren samen een themadag onder de noemer 'Lekker fit', op ASVZ-locatie Lingebolder. Doel hiervan is kennismaken met allerlei takken van sport en daarnaast informatie krijgen over een gezonde levensstijl. Er zijn workshops te volgen over sporten,voeding, verzorging en muziek. De dag is bedoeld voor iedereen met een beperking uit Leerdam en omstreken is welkom. Aanmelden kan via evnoordenne@asvz.nl.

Trekkertrek Lexmond
12:00 uur - Lexmond - Achthoven - Derde Trekkertrek Lexmond met wedstrijd in de standaard- en sportklassen. Demo's door Red Impact, Red Dream, Secret of the Vally en Wild Pirate. Na afloop een optreden van Niks aan de Zeis.

Excursie
14:00, Schoonrewoerd, natuurcentrum De Schaapskooi. Natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden organiseert een excursie naar natuurgebied bij Het Klaphek in Lopikerkapel. Meer informatie over de activiteit is te verkrijgen bij Jules Klees via 0347-351499 of klees@hetnet.nl. Hij is ook de gids die dag. Deelnemers vertrekken om 14:00 uur bij natuurcentrum De Schaapskooi aan de Overheicop 15 in Schoonrewoerd.
www.natuurcentrum.nl

'Rocketman'
20:00, Culemborg, De Fransche School. In het theater in Culemborg is de film 'Rocketman' te zien, Taron Egerton kruipt in deze film in de huid van Elton John. De film is gebaseerd op het bijzondere verhaal over de legendarische artiest in het begin van zijn muziekcarrière. In 'Rocketman' komen natuurlijk de meest geliefde nummers van Elton John voorbij.

zondag 7 juli

'De Betuwe proeft'
13:00, Deil, 't Oosteneind 1c. Bij kersenteeltbedrijf De Oosterling in Deil vindt weer de tiende editie van 'De Betuwe proeft' plaats. De middag begint om 13:00 uur, rond 17:00 uur stopt de muntenverkoop. Om 18:00 uur is het evenement echt afgelopen.

dinsdag 9 juli

Avondwandeling
19:30, Heesselt, parkeerterrein voormalige steenfabriek. Natuurorganisatie IVN West-Betuwe organiseert een avondwandeling in de Heesseltsche uiterwaarden. De nadruk ligt op planten, maar ook vogels, insecten en gallen komen aan bod. Iedereen is welkom. De wandeling is van 19:30 tot 21:30 uur. Om de waterveiligheid te vergroten zijn de Heesseltsche uiterwaarden opnieuw ingericht. Dit biedt ook kansen voor de natuur. Tijdens deze excursie kan iedereen zien welke unieke plantensoorten er nu groeien. Aanmelden is niet nodig, deelname is gratis. Wandelaars moeten wel stevige wandelschoenen meenemen. En een loep en een verrekijker zijn eventueel ook handig.
www.ivn.nl/afdeling/west-betuwe

'The Hustle'
20:00, Culemborg, theater De Fransche School. Ladies night bij het theater in Culemborg. Te zien is de film 'The Hustle'. De elegante Josephine leert de nog amateuristische Penny de kneepjes van het oplichtersvak. De twee vrouwen zijn totaal verschillend. Samen besluiten ze om de foute mannen die hen hebben belazerd te grazen te nemen.

woensdag 10 juli

Wandelen met senioren
10:00, Spijk, dorpshuis De Lindehof. De maandelijkse wandelingen voor senioren gaan weer van start. Deelname is gratis - consumpties zijn wel voor eigen rekening. Wandelaars hoeven geen lid te worden van een vereniging of iets dergelijks. Deze wandeling begint bij dorpshuis De Lindehof en is zo'n 9 kilometer lang. De route gaat langs het golfterrein naar uitspanning De Leuve Hoeve voor koffie. De deelnemers wandelen vervolgens via de Spijkse Kweldijk weer terug naar de auto. Meer informatie is te verkrijgen bij Ineke Blom (06-43915192), Arie de Bruijn (06-21278061), of Aart Romeijn (06-10263339).

Zomeravondwandeling
19:00, Culemborg, Werk aan het Spoel. Het Geldersch Landschap & Kasteelen organiseert een zomeravondwandeling langs de Lek door de Goilberdingerwaard. De boswachters gaan samen met de deelnemers op zoek naar bijzondere planten, zoals wilde peen, pastinaak en kattendoorn. Ook kijken ze naar vogels. De wandeling start om 19:00 uur vanaf het parkeerterrein van Werk aan het Spoel. Reserveren is noodzakelijk en kan via de website. Er zitten kosten verbonden aan deelname.
www.glk.nl/activiteiten

Creatieve middag
15:00-16:30, Beesd, Middenstraat 34. KinderCrea organiseert een creatieve middag voor kinderen van 4 tot 14 jaar oud. Kinderen kunnen vrij aan de slag met het volop aanwezige knutselmateriaal. Er is begeleiding aanwezig als ze dit nodig hebben. De deelnemertjes kunnen tijdens de middag maken wat ze zelf willen, de creatieve middag van KinderCrea is geen workshop waarbij er één speciaal object gemaakt worden. Deelname kost 5 euro per kind. Opgeven kan via onderstaande website.
www.kindercrea.net

'The Biggest Little Farm'
20:00, Culemberg, theater De Fransche School. In Culemborg is 'The Biggest Little Farm' te zien, een inspirerend verhaal over het verwezenlijken van je dromen. In 2011 laten filmmaker John Chester en zijn vrouw Molly hun werk en het stadsleven achter zich om hun droom te realiseren. Even buiten Los Angeles probeert het koppel een stuk dor land om te bouwen tot een unieke boerderij met een bloeiend, zelfregulerend ecosysteem. Het uitgedroogde land wordt volgens een ingenieus systeem verbouwd en met de komst van eenden, kippen en het hartveroverende varken Emma, wordt hun droom langzaam werkelijkheid. Dat gaat niet zonder slag of stoot; elke dag dient zich wel een nieuwe uitdaging aan en ze worden geconfronteerd met weerbarstige natuurverschijnselen. Maar John en Molly ontdekken gaandeweg dat de natuur voor veel problemen zelf een oplossing biedt. Last van luizen? Dat los je zonder bestrijdingsmiddelen op met lieveheersbeestjes. Worden de bomen kaalgevreten door slakken? Geen probleem, slakken zijn het favoriete hapje van de eend. Elk beestje of plantje heeft zijn doel in de natuurlijke orde. De film toont een eerlijk, hoopvol en bijzonder aandoenlijk beeld van deze zoektocht naar harmonie, die ook nog eens adembenemend gefilmd is en bol staat van de kleurige karakters, zij het harig, wollig, kakelend, knorrend, vliegend of kruipend.

donderdag 11 juli

Lezende Vrouwen
10:30, Neerijnen, Het Stroomhuis. Kunstlezing door kunsthistorica Thea Willemsen over schilderkunst door de eeuwen heen met als onderwerp lezen vrouwen. Daarna lunch en discussie. Na de lunch is het mogelijk om ergens in of rond het Stroomhuis een eigen boek te lezen (Silent Reading, toegelicht door Marloes Reuvers van Bibliotheek Rivierenland). Deelname kost 25 euro incl. lunch of 12,50 euro excl. lunch. Overige consumpties voor eigen rekening. Aanmelden kan tot dinsdag 9 juli via de website.
www.stroomhuisneerijnen.nl

vrijdag 12 juli

Koffieochtend
09:30-11:30, Leerdam, kerkgebouw De Hoeksteen. Wekelijkse koffieochtend in De Hoeksteen. Iedereen is welkom voor een kop koffie of een spelletje.

'Bohemian Rhapsody'
20:00, Culemborg, theater De Fransche School. 'Bohemian Rhapsody' in het theater in Culemborg. De film is een ode aan Queen, hun muziek en hun uitzonderlijke zanger Freddie Mercury. 'Bohemian Rhapsody' volgt zowel de snelle opkomst van de band aan de hand van hun iconische liedjes en revolutionaire geluid, als Mercury's uit de hand gelopen levensstijl, die bijna zorgde voor het ineenstorten van de band. Ook te zien is hun succesvolle reünie aan de vooravond van Live Aid, met een toen al ernstig zieke Mercury, die de band naar een van de meest legendarische optredens in de geschiedenis van de rockmuziek leidt.

zaterdag 13 juli

'Rocketman'
20:00, Culemborg, De Fransche School. In het theater in Culemborg is de film 'Rocketman' te zien, Taron Egerton kruipt in deze film in de huid van Elton John. De film is gebaseerd op het bijzondere verhaal over de legendarische artiest in het begin van zijn muziekcarrière. In 'Rocketman' komen natuurlijk de meest geliefde nummers van Elton John voorbij.

zondag 14 juli

Gezamenlijke kerkdienst
14:30, Everdingen, rooms-katholieke kerk. De Nederlandse hervormde gemeente van Everdingen de rooms-katholieke parochie van de Heilige Drie-eenheid organiseren een gezamenlijke kerkdienst. Dominee Van Wolfswinkel en pastoor Meijer spreken allebei tijdens deze middagdienst. Thema is: 'Samen in het licht'. Een koor - samengesteld uit gemeenteleden en parochianen van beide kerkgenootschappen en onder leiding van Marilou Krouwel - luistert de dienst op. Vanwege het thema is de opbrengst van de collecte bestemd voor de organisatie 'Light for the world', deze organisatie zet zich in voor mensen met een beperking (vooral visueel) in derdewereldlanden. Dit doen Light for the world onder meer door het verbeteren van de oogzorg en het stimuleren van goed onderwijs. De gezamenlijke kerkdienst in Everdingen begint om 14:30 uur in de rooms-katholieke kerk aan de Lekdijk. Parkeren op het plein bij de kerk is niet mogelijk, want na afloop is daar gelegenheid om elkaar te ontmoeten en onder genot van koffie of thee na te praten over de dienst. Bij slecht weer kan dit napraten in het hervormd centrum aan de Kerkstraat in Everdingen.

'The wife'
20:00, Culemborg, theater De Fransche School. In Culemborg is de film 'The Wife' te zien, een ijzersterk, spannend en stijlvol drama over menselijke relaties en een vrouw die uiteindelijk haar eigen stem vindt. Joan Castleman heeft veertig jaar lang haar talent, dromen en ambities opgeofferd voor de literaire succescarrière van haar charismatische man Joe Castleman. Hun pact zorgde voor een stevig huwelijk, maar Joan heeft haar breekpunt bereikt. De dag voordat haar man de Nobelprijs voor Literatuur krijgt uitgereikt, besluit ze een geheim te onthullen waardoor alles in één klap op losse schroeven komt te staan.

woensdag 17 juli

Barbecue in Haaften
12:00, Haaften, De Wittenberg. Alle 55-plussers uit Haaften kunnen aanschuiven bij een barbecue in De Gastenhof in De Wittenberg. De maaltijd begint om 12:00 uur, inloop vanaf 11:30 uur. Deelname kost 16,50 euro, inclusief twee drankjes. Aanmelden moet via de receptie vóór zaterdag 13 juli via 0418-594900

Italiaans buffet in De Wittenberg
17:30, Haaften, De Wittenberg. Zorgcentrum De Wittenberg in Haaften organiseert weer een themamaaltijd: deze keer een Italiaans buffet. Alle 55plussers uit het dorp zijn welkom in het restaurant van het zorgcentrum. Deelname kost 16,50 euro (inclusief twee drankjes). Aanmelden kan bij de receptie van Wittenbergzorg: 0418-594900.