• Fabio Jakobsen met Moreno Hofland (l.) en Bas van der Kooij.
• Fabio Jakobsen met Moreno Hofland (l.) en Bas van der Kooij. Foto: Wilco den Besten

Jakobsen pakt titel op NK wielrennen

ede • Fabio Jakobsen is zondagmiddag in Ede voor de eerste keer in zijn carrière nationaal kampioen wielrennen op de weg bij de profs geworden.

Het werd zondag een hectische koers van bijna 227 kilometer rond het Gelderse plaatsje. Een sterke kopgroep van negen renners had op 25 kilometer voor de finish nog een voorsprong van 2,5 minuut. Op dat moment vreesde Jakobsen dat de titelstrijd mogelijk niet op een sprint zou uitdraaien. Een sprint waarin hij, bij afwezigheid van Dylan Groenewegen en Mathieu van der Poel, één van de grootste kanshebbers zou zijn.

IJzig kalm

Dankzij het werk van Sunweb en Jumbo-Visma (Jakobsen had zelf geen ploeggenoten van Deceuninck-QuickStep in de koers) werd het gat toch nog gedicht. "Op vijf kilometer voor de meet wist ik dat we ze waarschijnlijk gingen pakken", zei Jakobsen voor de microfoon van de NOS. Jakobsen vertelde dat het niet makkelijk was om in z'n eentje te zijn, maar desondanks bleef hij ijzig kalm. Hij manoeuvreerde behendig door het peloton en pas in de laatste kilometer kwam hij in ideale positie.

De sprint liep licht omhoog, een kolfje naar de hand van Jakobsen. "Ik kon mijn power goed kwijt." Waarbij hij refereerde aan Heukelum. "Daar sprint ik altijd tegen de dijk op, dan lukt het hier ook."

Fabio Jakobsen pakte het rood-wit-blauwe tricot met overmacht, twee fietslengtes voor Danny van Poppel en Moreno Hofland. Van Poppel werd na afloop van de race teruggezet in het klassement omdat hij in de sprint van zijn lijn afweek, waardoor concurrent Sinkeldam bijna in de hekken belandde.

Zegereeks

Voor Jakobsen was het dit jaar al zijn vijfde grote zege. Hij begon de succesreeks in februari met een mooie sprintzege tijdens eerste etappe van de Ronde van de Algarve. In april zette hij de zegereeks voort met winst in de Scheldeprijs en later schreef hij ook de derde etappe van de Ronde van Turkije op zijn naam. Ook de etappewinst in de Ronde van Californië sprak internationaal zeer tot de verbeelding. Hij klopte in de sprint de Sloveense klasbak Peter Sagan.

Ronde van Spanje

De Heukelumer staat op de reservelijst voor deelname aan de Tour de France, die zaterdag van start gaat. Het is wel zeker dat hij deze zomer nog deelneemt aan de Ronde van Polen en de Ronde van Spanje (Vuelta).

De pas gestarte Nederlandse fanclub van Fabio Jakobsen organiseerde zondag speciaal een busreis naar Ede. Ze hadden zich zo'n 50 meter van de aankomst verzameld met Heukelumse vlaggetjes om hun lokale held aan te moedigen.