Oevergebied op de schop

geldermalsen • Gemeente West Betuwe presenteert dinsdag 16 juli samen met watersportvereniging Achter 't Veer de plannen voor de herinrichting van het oevergebied bij Geldermalsen. Er moet het nodige gebeuren. Het jachthaventerrein krijgt een facelift om toekomstbestendiger te worden, zo is één van de doelstellingen. Ook moet de Lingeoever beter bereikbaar worden en aantrekkelijker worden voor wandelaars en recreanten. Dat kan door herinrichting van het Lingepark en de Heemtuin. Dit alles dan gecombineerd met een voor iedereen toegankelijke wandelkade en horecavoorziening. Omwonenden en belangstellenden zijn tussen 19:00 en 21:00 uur welkom in het verenigingsgebouw van de jachthaven aan Achter 't Veer 4 in Geldermalsen.

q www.westbetuwe.nl/oeverzone


Meer woningbouw in regio Utrecht

vijfheerenlanden • Gemeente Vijfheerenlanden gaat samen met het Rijk, provincie Utrecht en vijftien andere gemeenten samenwerken om de woningbouw in de regio te versnellen. Ook moeten woningen betaalbaarder worden, daarnaast willen de partners excessen zoals te hoge huurprijzen en malafide verhuurders harder aanpakken. Dit alles staat te lezen in de 'Woondeal Regio Utrecht', die onlangs door minister Kajsa Ollongren (BZK), de provincie Utrecht en zestien gemeenten in de regio is ondertekend. Woonwethouder Marcel Verweij tekende namens Vijfheerenlanden. Voor pilots en het opstarten van het samenwerkingsverband trekt de minister 2 miljoen euro uit.


Rondleidingen in Noordertuin

leerdam • De Noordertuin organiseert donderdag 18 juli tussen 15:00 en 16:00 uur rondleidingen. De openbare buurttuin is te vinden op het Eiland, naast de voetbalkooi. Er zijn vrijwilligers en bestuursleden aanwezig om informatie te geven over al dat groeit en bloeit in de tuin. Rond 15:15 uur is de prijsuitreiking van de fotowedstrijd met moeskabouter Lowieke. De buurttuin hoopt op meer vrijwilligers die de handen uit de mouwen willen steken in de tuin. De huidige vrijwilligers worden donderdag 18 juli overigens tussen 14:00 uur en 15:00 uur in het zonnetje gezet. Meer informatie is te verkrijgen bij vrijwilligerscoördinator Sonja Bijl via 06-13886423 of vrijwilliger@huisterleede.nl.


VVD wil af van hondenbelasting

vijfheerenlanden • VVD Vijfheerenlanden stelt voor om de hondenbelasting in de gehele fusiegemeente af te schaffen. Voorgeschiedenis: in Leerdam en Vianen werd al hondenbelasting geheven, in Zederik niet. Het college van B&W van Vijfheerenlanden heeft daarom recent voorgesteld om dus ook in de voormalige gemeente Zederik per 2021 de heffing voor hondenbezitters in te voeren. "Dat noemt het college harmonisatie, gelijke monniken, gelijke kappen", schrijven de liberalen in een persbericht. Maar, zo redeneert de VVD: waarom niet gewoon de hondenbelasting afschaffen voor de hele gemeente. Dit is ook in de lijn met de landelijke trend, steeds meer gemeenten hebben recent de hondenbelasting afgeschaft. De VVD heeft nog een ander argument: volgens de partij worden honden in de landelijke gemeente veel ingezet als waakhond. "Daarop belasting heffen is (...) géén logische zaak."