Op voorstel van coalitiepartij SGP West Betuwe

Grafrechten stijgen minder hard

west betuwe • Vooral voor de inwoners van de voormalige gemeente Geldermalsen is dat goed nieuws. De tarieven gaan door de ingreep van de coalitiepartij iets minder dan een derde omlaag (31,6 procent). Een voorbeeld: de uitgifte van een particulier graf voor twee personen naast elkaar voor een periode van 30 jaar gaat omlaag van 3.300 in het collegevoorstel naar 2.256 euro in het geamendeerde voorstel. Het tarief voor een periode van 20 jaar was 2.200 euro en wordt 1.504 euro. De SGP heeft uitgerekend dat de gemeente op deze manier per jaar ongeveer 85.000 euro misloopt.

Het amendement is volgens de SGP alleszins verdedigbaar. De begraafplaatstarieven voor de inwoners van West Betuwe zijn hoog en een groot aantal inwoners wordt geconfronteerd met (in hun ogen) forse stijgingen. Deze stijging kan een negatief effect hebben op het draagvlak van de gemeentelijke herindeling, vindt de SGP. "Mensen zouden daarvoor eerder kunnen kiezen voor crematie of een begrafenis in een andere gemeente. En dat verlaagt weer de dekking van de kosten."

Het amendement werd mede ingediend door coalitiepartijen Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe (LLBWB), ChristenUnie, Dorpsbelangen en oppositiepartijen Verenigd West Betuwe en PvdA. CDA, GroenLinks en D66 stemden tegen.

Onderhoud begraafplaatsen

Ook een amendement van de fractie van Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe over het opkrikken van het onderhoudsniveau kreeg voldoende steun. Bij de meeste van de 31 begraafplaatsen in de fusiegemeente is het onderhoudsniveau keurig op orde (niveau A volgens de CROW-methodiek). Uitzonderingen zijn volgens LLBWB de begraafplaatsen Meteren-oud en Beesd-Oude Veerweg (oude begraafplaats). "Deze monumentale begraafplaatsen verliezen aan kwaliteit." Ook het algemene kwaliteitsniveau van alle begraafplaatsen in Neerijnen ligt niet op A-niveau. "Met name op de oude begraafplaatsen als Haaften Engelenhof, Tuil Sint Antoniestraat, Varik Kerkweg en Ophemert Hermoesstraat wordt de afgesproken beeldkwaliteit niet gehaald." Voor de begraafplaatsen in de voormalige gemeente Lingewaal geldt hetzelfde alleen wordt het negatieve kwaliteitsniveau vooral bepaald door het onderhoud van het gras. Dit ligt hier in het algemeen ruim onder het A-kwaliteitsniveau. Tijdens de gemeenteraadsvergadering werd ook een motie van Dorpsbelangen aangenomen over begraven in de natuur. Het college wordt in de motie verzocht om een onderzoek te starten naar de mogelijkheden voor het aanwijzen en inrichten van een natuurbegraafplaats in de gemeente West Betuwe.

De provincie Gelderland heeft in 2017 in de provinciale verordening vastgelegd dat wat hun betreft in bepaalde delen van het Gelders Natuurnetwerk (GNN, voorheen EHS) onder voorwaarden natuurbegraafplaatsen mogen worden gerealiseerd. Ook delen van dit netwerk in West Betuwe zijn in 2017 door de provincie hiervoor aangewezen.

Aanpassing

Het is overigens nog aan de gemeente zelf om te bepalen of ze ook wil meewerken aan een eventueel verzoek. Op dit moment wordt de provinciale verordening aangepast. Bij ontwikkeling van een natuurbegraafplaats moet een natuurversterkingsplan gemaakt worden.


Dick Aanen