• Wethouder Christa Hendriksen onthulde het schilderij samen met drie basisschoolleerlingen.
• Wethouder Christa Hendriksen onthulde het schilderij samen met drie basisschoolleerlingen. Foto: Levien Vermeer

Vanuit haar atelier kijkt Jacqueline Segeth uit op het beeld

Schilderij gemaakt door 126 mensen

leerdam • In de centrale hal van het gemeentehuis in Leerdam hangt sinds woensdag een bijzonder schilderij van de Leerdamse glasblazers.

Het is gemaakt onder leiding van Jacqueline Segeth, eigenaresse van het Pixel Atelier in de Fonteinstraat. Zij nodigde iedereen die in de winkel kwam om aan het project mee te doen. In totaal hebben 126 mensen uit 26 verschillende woonplaatsen meegeholpen, de jongste was 5, de oudste 86. Het werk bestaat uit 238 plaatjes van 6 bij 6 centimeter en er zijn in totaal 68 kleuren in verwerkt.

Toen het product 'Pixelhobby' (ontwikkeld door Ger Verschoor uit Wervershoof) in 2003 op de markt kwam, is Jacqueline het met haar drie kinderen gaan doen. Pixelen is zoiets als mozaïeken met de 'eentjes' van ministeck. Het lijkt ook op het leggen van strijkkralen zonder strijken en 'omval-stress', en op kruissteekjes borduren zonder draad. Na de start van haar winkel in november 2018 wilde ze wat meer aandacht genereren en bedacht een kunstproject. "Vanuit mijn atelier heb ik zicht op de beeldengroep 'Glasblazers', vertelt ze. "Ik heb de foto van René en Peter van der Krogt mogen gebruiken en met behulp van een speciaal computerprogramma verwerkt tot patroon. Pixelen moet je ervaren, en dus doén, daarom heb ik een grote tafel in mijn winkel, en noem ik het liever een atelier, omdat je bezig bent."

Wethouder Christa Hendriksen onthulde vorige week woensdag het schilderij samen met Feline (groep 6), Austin (8 jaar) en Imano (6 jaar). Deze kinderen hebben ook een bijdrage geleverd aan het schilderij, door een gedeelte van de pixels aan te brengen. De wethouder noemde het werk 'echt heel bijzonder'. Ze doelde niet alleen op het prachtige en levensechte resultaat van een meter bij tachtig centimeter, maar vooral ook op het sociale aspect van het project, omdat zovelen erbij betrokken zijn.

De (voor)namen van iedereen die heeft meegewerkt, staan op de 'Wall of Fame' naast het schilderij. Segeth trok er een jaar voor uit, maar het is in 4,5 maand gelukt. Wethouder Hendriksen verraste Segeth met een toezegging van 500 euro voor een volgend project. "Misschien een foto van de Zouweboezem", opperde beleidsambtenaar Dick Admiraal, die een andere plaats binnen Vijfheerenlanden ook iets moois gunt. Hij was het die op een middag binnenliep toen er een groep kinderen om de tafel zat in het Pixel Atelier. Segeth bedacht toen dat het leuk zou zijn als de kunstafbeelding in het gemeentehuis zou komen te hangen.

Levien Vermeer