woensdag 29 mei

Nachtpuzzelrit
21:00, Lexmond, Het Bosch. Traditionele nachtpuzzelrit van Magneet. Inschrijven van 20:30 tot 22:00 uur bij Het Bosch in Lexmond. Uitzetters: G. Middelkoop, R. Jaspers, A. van Zanten en D. la Vergé. De eerste deelnemer vertrekt om 21:00 uur. Het inschrijfgeld bedraagt 5 euro per auto of motor. Nadere informatie via 0347-351264 en 0345-641446 of zijdervelders@hetnet.nl of armamiddelkoop@casema.nl.

vrijdag 31 mei

Jaarmarkt
08:000-21:00, Schoonrewoerd. In Schoonrewoerd is het weer tijd voor de traditionele jaarmarkt na Hemelvaartsdag. De markt is open vanaf 08:00 uur. Kinderen kunnen vanaf 09:00 uur in de draaimolen. De kop van jut-finale is om 13:00 uur. De jaarmarkt is om 21:00 uur afgelopen.

Inzamelen voor de jaarmarkt
09:00, Asperen. Muziekvereniging Ad Astra haalt de dag voor de jaarmarkt huisraad en spullen op, de muzikanten gaan vanaf 09:00 uur 's ochtends de straten af. Mensen die bruikbare goederen hebben, die weg mogen, kunnen deze aan de weg plaatsen. Mensen die spullen hebben die echt eerder weg moeten, kunnen even bellen met Jan Hanegraaf via 06-10933918.

Dichtbij voor veraf
20:00, Neerijnen, Stroomhuis Neerijnen. Opening keramiekexpositie van Anke de Jong. Drie inwoners van het Rivierenland tonen hun betrokkenheid bij visueel gehandicapten ver weg. Cees van der Windt – oogarts in het Rivierenland ziekenhuis – zal uitleg geven bij het werk, dat hij jaarlijks in Zuid Oost Azië doet. Bert van de Brink – pianist en accordeonist en bepaald geen onbekende in het Stroomhuis - zal een benefietbijdrage leveren aan deze avond. Bert verlangt, vanwege het hem persoonlijk nauw aan het hart liggende goede doel (hij is zelf visueel gehandicapt), geen honorarium voor dit optreden. Anke zelf, de vrouw van Cees van der Windt, schenkt een deel van de verkoop van de keramiekwerken aan Eye Care Z.O. Azië. De expositie is te bezoeken in het Stroomhuis Neerijnen van zaterdag 1 juni tot en met Tweede Pinksterdag, met uitzondering van maandag 3 juni, steeds van 11:00 tot 17:00 uur. Bij de expositie zijn ook 32 foto's te zien van de fotograaf Mariëlle de Graaf. Deze foto's kunnen besteld worden. De toegang is gratis; een gift voor Eye Care Foundation Zuidoost Azië wordt op prijs gesteld.

Aanschuiftafel
18:30, Acquoy, Fort bij Asperen. In het fort vindt weer een gezamenlijke maaltijd plaats. Deze keer staat er een Indiaas driegangenbuffet klaar voor de deelnemers. Een hapje mee-eten kost 22,50 euro (inclusief welkomstdrankje).

zaterdag 1 juni

Sing-in
11:30, Asperen, hervormde kerk. De evangelisatiecommissie van de hervormde kerk van Asperen verzorgt tijdens de jaarmarkt weer een sing-in in de hervormde kerk. Iedereen is vanaf 11:30 uur welkom om mee te zingen. Alleen luisteren mag natuurlijk ook. Mederwerking wordt verleend door het Asperense mannenkoortje, onder leiding van Henk van de Plassche. Nico Vos op de trompet en Jan van Dijk op het orgel laten ook weer een intermezzo horen. Bezoekers kunnen meteen de oude kerk bezichtigen. Na afloop is er koffie en limonade.

Stadswandeling
14:00, Leerdam, Kerkstraat 55. Leerdamglasstad.nl organiseert weer instapstadswandelingen in Leerdam, onder leiding van een gids. Deelnemers komen meer te weten over de geschiedenis van de Glasstad, de wandeling voert langs bijzondere locaties en bezienswaardigheden in het centrum van Leerdam. Deelname kost 4,50 euro. De wandeling start om 14:00 uur vanaf het kantoor van Leerdamglasstad.nl aan de Kerkstraat 55. Reserveren via 0345-228533 of de website, hier zijn ook meer data te vinden.
www.leerdamglasstad.nl/stadswandeling

Zandprinses in Herwijnen
19:00, Herwijnen, dorpshuis De Poort. De Zandprinses komt naar Herwijnen, zij is de dochter van de Zandtovenaar. De voorstelling wordt georganiseerd in samenwerking met de evangelisatiecommissie van de gereformeerde kerk Herwijnen. De voorstelling begint om 19:30 uur, de deuren gaan om 19:00 uur open. De entree is gratis.

Kroegentocht
21:00, Leerdam, verschillende locaties. Verschillende kroegen in Leerdam organiseren weer een kroegentocht in de Glasstad. In café Het Fonteintje is er een optreden van De Directie, een coverband met een repertoire vol pop- en rockmuziek. In The Old Triangle is Six String Society van de partij, deze band brengt akoestische rockcovers, evergreens, ballads en popsongs ten gehore. De Six String Society bestaat uit twee bandleden van de Jackman's Blue. Bij grand café M'n Moeder is Patrick Willems van de partij, hij is naast zanger ook dj. Hij laat allerlei hits voorbij komen: van tropische feestmuziek tot Hollandse meezingers. Café Het Vennetje heeft Dreamcast en dj Madness gestrikt voor een optreden. In café Het Goeie Heertje zorgt dj Roy voor muzikaal vermaak. De kroegentocht begint om 21:00 uur. In de voorverkoop zijn er bandjes voor 8 euro te koop bij de deelnemende zaken én grand café Van Zanten. Op zaterdag 1 juni zelf kosten de bandjes vanaf 17:00 uur 10 euro. Onder de 18 jaar is legitimatie verplicht. Na 01:00 uur hebben mensen met een toegangsbandje voorrang op mensen zonder bandje, als er een rij staat bij de kroegen.

maandag 3 juni

Buurtontmoetingsplek (Bop)
10:15-11:45, Asperen, dorpshuis EMM. De Buurtontmoetingsplek (Bop) is open van 10:15 tot 11:45 uur. Iedereen is welkom het dorpshuis voor een kop koffie of een praatje.

dinsdag 4 juni

Paranormale avond
20:00, Leerdam, Noorderberg. Numeroloog Gerrit Jansen is te gast bij de paranormale avond van PASO. De avond begint om 20:00 uur, entree is 8 euro.

woensdag 5 juni

Open eettafel
12:00, Zijderveld, dorpshuis De Krooshof. Iedereen is weer welkom op de open eettafel in De Krooshof. De zaal is open om 12:00 uur, de maaltijd begint om 12:30 uur. Aanmelden kan via 0345-641965 (tot maandag voorafgaande aan de woensdag van de open eettafel).

donderdag 6 juni

Over antisemitisme in de kunst
14:00, Neerijnen, Stroomhuis Neerijnen. Paul Bröker geeft in Stroomhuis Neerijnen een lezing over antisemitisme in de christelijke kunst. Aanvang is 14:00 uur. De entree is 12,50 euro. Reserveren is nodig, dit kan via de website. www.stroomhuisneerijnen.nl

'The last emperor'
19:30, Neerijnen, Stroomhuis Neerijnen. Filmavond met 'The last emperor' van Bernardo Bertolucci, de laatste 'maestro' van de Italiaanse cinema. Hij overleed eind 2018. 'The last emeperor' is een film uit 1987 en vertelt het historische verhaal van de tragische laatste keizer van China, Pu Yi, die onder Mao een communistische heropvoeding moet ondergaan. Aanvang is 19:30 uur, entree is 5 euro.

vrijdag 7 juni

Koffieochtend
09:30-11:30, Leerdam, kerkgebouw De Hoeksteen. Wekelijkse koffieochtend in De Hoeksteen. Iedereen is welkom voor een kop koffie of een spelletje.

Creatieve middag
15:00-16:30, Beesd, Middenstraat 34. KinderCrea organiseert een creatieve middag voor kinderen van 4 tot 14 jaar oud. Kinderen kunnen vrij aan de slag met het volop aanwezige knutselmateriaal. Er is begeleiding aanwezig als ze dit nodig hebben. De deelnemertjes kunnen tijdens de middag maken wat ze zelf willen, de creatieve middag van KinderCrea is geen workshop waarbij er één speciaal object gemaakt worden. Deelname kost 5 euro per kind. Opgeven kan via onderstaande website.
www.kindercrea.net

Koor- en samenzang
19:30, Schoonrewoerd, hersteld hervormde kerk. In de hersteld hervormde kerk in Schoonrewoerd wordt een koor- en samenzangavond georganiseerd. Gemengd koor De Lofstem onder leiding van Marien Stouten uit Geldermalsen verleent haar medewerking, samen met kinderkoor Mattanja onder leiding van Marleen Vos uit Leerdam. De avond begint om 19:30 uur, de entree is gratis. Wel is er een collecte voor kinderevangelisatiewerk in Peru. Algehele leiding is in handen van dominee J. van Walsem.

Allerlaatste Editie Leerdam
20:30, Leerdam, stadspodium. In stadspodium GO vindt vrijdagavond 7 juni de allerlaatste lokale talkshow Editie Leerdam plaats. De gasten in deze laatste show zijn deels een verrassing. De vaste onderdelen krijgen ook een iets ludiekere invulling. Aanvang is 21:00 uur, de toegang is gratis.

zaterdag 8 juni

Rommelmarkt
09:00-14:00, Nieuwland, Zijlkade. Op het terrein van Plywood bv in Nieuwland vindt er weer een rommelmarkt plaats. Om 10:00 gaat de verkoop bij opbod van start. Er is voor elk wat wils, van speelgoed tot koffie, van boeken tot een lekker frietje, van verse bloemen tot een ijsje. De opbrengst is bestemd voor de plaatselijke kerk

Planten- en boekenmarkt
10:00-16:00, Neerijnen, Kasteel Neerijnen. Zevende editie van de jaarlijkse Planten- en Boekenmarkt van Lions Rivierenland. Diverse kwekers met specialiteiten zoals geurende rozen, biologische kruiden, hosta's, hoogstamfruit en kuipplanten. Boeken op het gebied van literatuur, thrillers, kunst, koken en tuinen. Koffie, thee en huisgemaakte taarten. De opbrengst is voor het project, 'Dat Smaakt, een voedingsvoorlichtingsprogramma dat is opgezet met Welzijn West Betuwe.

zondag 9 juni

Folk in de kerk
14:30-15:45, Rumpt, Rumpts kerkje. In het kerkje in Rumpt geeft folktrio Dahne een optreden. Virtuoos akoestisch gitaarspel en krachtige driestemmige samenzang, die de poëtische, verhalende teksten perfect ondersteunen: dit is de formule van folktrio Daphne in een notendop. De drie bandleden ontmoetten elkaar op het Utrechts Conservatorium, waar ze elkaar vonden in hun gezamenlijke liefde voor folkmuziek. Voorafgaand aan het concert is er ook nog een aanschuifbrunch, dit begint om 12:30 uur. Deelname kost 12 euro. Vooraf reserveren is noodzakelijk. Meer informatie is te vinden op de website. Kaarten bestellen kan via info@rumptskerkje.nl of bvdgoorbergh@gmail.com. Bellen kan ook: 06-55544418.
www.rumptskerkje.nl

donderdag 13 juni

Schilderworkshop
10:00-16:00, Acquoy, Fort bij Asperen. Geïnspireerd door de kunstwerken in de zomertentoonstelling 'Een schitterende afzondering' biedt het Fort bij Asperen een schilderworkshop in de buitenlucht aan. Tom van Campenhout verzorgt de lesdag die 's ochtends om 10:00 uur begint en om 16:00 uur weer is afgelopen. Deelnemers verzamelen zich 's ochtends in het fort om na een kop koffie de expositie te bezoeken. Daar zijn werken van twee hedendaagse Nederlandse landschapsschilders te bewonderen: te weten Erik Odijk en Jacco Olivier. Na een eerste schildersessie is er een lunch in de Taveerne, in de middag wordt er nog even doorgewerkt. Als afsluiting is er een borrel. Aan deelname zitten kosten verbonden. Het Fort bij Asperen en de tentoonstellingen voor seizoen 2019 worden ondersteund door het Mondriaan Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de provincie Gelderland. Er worden wellicht meer workshops gepland, meer informatie is te vinden op de website van Fort bij Asperen. www.fortbijasperen.nl

vrijdag 14 juni

Koffieochtend
09:30-11:30, Leerdam, kerkgebouw De Hoeksteen. Wekelijkse koffieochtend in De Hoeksteen. Iedereen is welkom voor een kop koffie of een spelletje.

Inschrijven
19:00-21:00, Leerdam, ASVZ-locatie Lingebolder. Voorinschrijven voor de 47ste avondvierdaagse in Leerdam kan bij ASVZ-locatie Lingebolder tussen 19:00 en 21:00 uur, deelname kost bij voorinschrijving 5 euro, aan start is dit 6 euro. Het evenement is dit jaar van maandag 17 tot en met donderdag 20 juni.

zaterdag 15 juni

Psalmzangavond met bovenstem
19:30, Leerdam, Adullamkerk (gereformeerde gemeente Leerdam). In de Leerdamse Adullamkerk vindt een psalmzangavond met bovenstem plaats, de opbrengst is voor diaconaal gastenhuis De Oase in Ouddorp. De toegang is gratis, maar de collecte is voor De Oase. Er is een cd-tafel aanwezig, de opening, meditatie en sluiting wordt verzorgd door dominee H.E.P. Fortuijn. Organisten zijn Martin Westrate en Martijn de Haan. L. Klepper verzorgt het appelwoord.

Saxyon
19:15, Rumpt, Rumpts kerkje. Het duo Saxyon geeft een concert in de tuin van het Rumpts kerkje. Het gezelschap bestaat uit de twee jonge musici Ellen Zijm (accordeon) en Marijke Schröer (saxofoon). Saxyon wil de mogelijkheden ontdekken in klank en repertoire van de combinatie van saxofoon en accordeon. Maar het duo wil ook de samenwerking zoeken met componisten, om zo meer repertoire voor de combi van accordeon en saxofoon te ontwikkelen. Het concert is bij mooi weer in de tuin bij de kerk. De deuren staan open vanaf 19:15 uur. Het concert begint om 20:00 uur. Meer informatie is te vinden op de website.
www.rumptskerkje.nl