• HSSC'61 kan zich opmaken voor de wedstrijd tegen sv Meerkerk
• HSSC'61 kan zich opmaken voor de wedstrijd tegen sv Meerkerk Foto: Jeroen de Bruin

HSSC'61 in nacompetitie tegen sv Meerkerk; Vuren veilig

Geen titel, wel feest op Het Plein

hei- en boeicop • HSSC'61 deed tot de laatste speeldag mee om de titel in de 3e klasse D. Tegen Vuren deed het met een 6-1 overwinning wat het moest doen. Koploper Sleeuwijk won echter ook en dus ging het kampioenschap niet naar Hei- en Boeicop. Vuren handhaafde zich dankzij de nederlagen van RFC en Sparta'30 rechtstreeks in de 3e klasse.

Erg lang getreurd werd er op Het Plein echter niet. Het behalen van de nacompetitie is voor HSSC'61 een prima prestatie en dat werd, samen met het kampioenschap van het tweede elftal, uitbundig gevierd met zelfs een optreden van volkszanger Peter Beense.

"We moeten het helemaal niet hebben over zaken die we niet in de hand hebben", zei HSSC-trainer Gerrit Molenaar. "Sleeuwijk is kampioen geworden en dat is prima. Wij wilden in ieder geval winnen vandaag en dat is glansrijk gelukt. In de laatste acht wedstrijden hebben we 22 punten gehaald. En in de laatste twee seizoenen hebben we met dit clubje 96 punten gepakt. Daar kunnen we alleen maar supertrots op zijn. Dat ben ik dan ook. Hier zit een supertrotse trainer."

Messcherp

HSSC'61 had op Het Plein geen kind aan Vuren, dat wel erg belabberd voor de dag kwam. Zeker in de eerste helft was de thuisploeg op alle vlakken de betere ploeg. HSSC'61 kreeg de kansen op een presenteerblaadje aangeboden, maar maakte die wel messcherp af. Bas Scheenhart nam de eerste twee voor zijn rekening. Na negen minuten tikte hij een voorzet van Nicky van Dam binnen. Tien minuten later stond Scheenhart bij de tweede paal op de juiste plek om de voorzet van Lucas van Dam binnen te knikken. Diezelfde Lucas van Dam zorgde met ook twee doelpunten voor de 4-0 ruststand. Op slag van rust raakte Nicky van Dam uit een vrije trap nog de paal. In de tweede helft had HSSC'61 niet veel moeite om verder weg te lopen. Dat deed het overigens via twee prachtige doelpunten. Eerst soleerde Nicky van Dam door de Vurense defensie om droog de 5-0 binnen te knallen. De laatste treffer van de thuisploeg kwam opnieuw van Scheenhart. Hij kopte prachtig de 6-0 binnen. De 6-1 uit een vrije trap van Bas van der Vliet kon de Vurense eer amper redden.

Vuren, met weer de ervaren krachten Bart Muilenburg en Khalid Bendami in de ploeg, kwam er amper aan te pas. "Ik wil niet te negatief doen, want we zijn erin gebleven", zei Vuren-trainer Ron Vlot. "Maar de prestatie van vandaag was beschamend. Voor henzelf, voor de staf en voor de mensen die langs de lijn stonden te kijken. We zijn voor rust helemaal weg gespeeld. Maar eerlijk is eerlijk, HSSC'61 is niet voor niets tweede geworden. Die hebben gewoon een goede ploeg. Tegen andere tegenstanders kun je nog weg komen met de fouten die wij vandaag maakten. Tegen deze ploeg wordt dat afgestraft. In Vuren speelden we eerder dit seizoen tegen HSSC'61 misschien wel onze beste wedstrijd van het seizoen. Vandaag was het de slechtste wedstrijd van het seizoen. Al met al moeten we blij zijn dat we tiende zijn geworden. Dat is op zich prima. Maar we hadden met onze kwaliteiten wel eerder veilig moeten zijn."

Dubbel

Bas Scheenhart stapte nog wel met een beetje een dubbel gevoel van het veld. "Maar dat is nu alweer weg hoor", zei hij een halfuurtje later in de kleedkamer. "Je kunt het natuurlijk niet echt 'balen' noemen, maar het was alleen wel héél erg mooi geweest als we kampioen waren geworden. Maar hier kunnen we ook trots op zijn. We hebben een supergroep. We zijn allemaal vrienden van elkaar en we gunnen elkaar het succes. Vóór dit seizoen had echt niemand verwacht dat we tweede zouden worden. Ja, Lucas (van Dam, MvH) heeft het wel geroepen, maar daar moest eigenlijk iedereen om lachen." Bijna net zo mooi als een kampioenschap is de eerstvolgende wedstrijd in de nacompetitie. "Ja. Nu hebben we hier thuis tegen Meerkerk een prachtig affiche. We zitten in een erg goede fase en hebben er vooral heel veel zin in. En als je meedoet aan de nacompetitie wil je promoveren ook."

Diepe spits

Scheenhart zelf kan al terugkijken op een geslaagd jaar. Voorheen stond de sympathieke aanvaller altijd aan de zijkant geposteerd. Na het vertrek van Floris Kool werd hij ineens diepe spits. Met liefst 19 doelpunten overtrof hij alle verwachtingen. Ook die van hemzelf. "Nee, dit had ik zeker niet verwacht. Ik wist voor het seizoen niet eens of ik wel in de basis zou staan."

"We zijn na de winterstop bijna altijd compleet geweest en waren dat vandaag ook", zei Molenaar. "Dan zijn we tot veel in staat. We hebben vandaag met scherpte en motivatie gespeeld en hebben Vuren van de mat gespeeld. Dat het na de 6-0 wat minder werd, is logisch. Dat geeft niks. Ons doel is nu simpel: we gaan voor promotie. De groep maakt indruk. En het leeft ook enorm binnen de club. We gaan volle bak tegen Meerkerk. Dat wordt een prachtige wedstrijd."

Maarten van Hoogevest