• Het nieuwe gebouw is te bewonderen tijdens de Open Dag.
• Het nieuwe gebouw is te bewonderen tijdens de Open Dag. Foto: Adrie van Kuilenburg

Gebouw te bewonderen tijdens Open Dag op zaterdag 8 juni

Adri Bevaart apetrots op nieuwbouw

herwijnen • "Iedereen is van harte welkom. De deuren staan wijd open, we zijn trots op wat er is gerealiseerd." Volgens directeur-bestuurder Adri Bevaart zijn de plannen van de werkgroep die de bouw voorbereidde van a tot z uitgevoerd. "We zijn erg blij met het eindresultaat." Woensdag 12 juni verhuizen de zestien bewoners van gesloten afdeling de Sterappel naar hun nieuwe onderkomen. "De eerste maanden geven we bewoners en personeel de tijd om aan het gebouw te wennen. Na de zomer verwachten we door te groeien naar 24 bewoners, de belangstelling is er al."

Adri Bevaart benadrukt dat de bewoners er flink op vooruit gaan. "Nu wonen de zestien psychogeriatrische cliënten op een gesloten afdeling, waar ze op de gang wat heen en weer kunnen lopen, meer niet. Als ze naar buiten willen, moet dat altijd onder begeleiding. Bovendien zijn de huiskamers erg krap, zeker met de vele rolstoelen die de bewoners tegenwoordig hebben. De kwaliteit van wonen voor deze cliënten moest verbeterd worden. Met de komst van het nieuwe gebouw is dat gelukt." Voortaan kunnen de cliënten door het hele gebouw lopen. De gangen zijn breed en licht, er is veel meer ruimte dan nu het geval is en het nieuwe pand is voorzien van sfeervolle belevingsruimtes. "Bovendien kunnen de bewoners zo de binnentuin inlopen. Vanuit het gebouw heeft het personeel zicht op de tuin."

Er wordt hard gewerkt aan de afronding van de tuin, maar de 'binnenplaats' is nu al een oase van rust en ruimte. "Er is een hoek met fruitbomen, een fraaie waterpartij, er komt een volière en terrassen, paden en bankjes. Bij de inrichting wordt veel aandacht besteed aan de (geur)beleving en op sommige plaatsen kunnen de bewoners met hun handen in de grond woelen", zegt Bevaart die trots is op de uitvoering en inrichting van het pand. Kosten noch moeiten zijn gespaard en dat beleid wordt voortgezet als het nieuwe gebouw in gebruik is genomen. "'s Nachts zijn er twee personeelsleden aanwezig. Volgens de normen volstaat één 'nachtdienst', maar dat vinden wij te kwetsbaar. Zodra zich wat voordoet, sta je er alleen voor. Elders lossen ze dat vaak op met camera's, maar dat willen wij niet. Wij kiezen voor onze cliënten, voor ons personeel, voor veiligheid." Die 'dure' oplossing is een beleidskeuze, benadrukt Bevaart. "We kunnen die keuze ook maken, aangezien we financieel heel gezond zijn."

Dat 'ruimhartige' beleid geldt ook voor de bewoners van het hoofdgebouw aan de Sluimerskamp – zo'n 150 meter verwijderd van de nieuwbouw. Deze maand werd begonnen met een 'project', waarbij cliënten hun wensen voor een dagje uit kenbaar mogen maken. "De een wil een middag winkelen in Leerdam of Gorinchem, een ander wil naar het strand en er is zelfs een fan van PSV die een wedstrijd van de club wil bijwonen. We hebben extra personeel aangenomen om de cliënten tijdens die uitstapjes te begeleiden. Avondlicht betaalt de kosten van de taxi, de lunch en alle andere uitgaven. De mensen genieten er met volle teugen van, ze vinden het fantastisch", vertelt Bevaart enthousiast. De kosten van dit extraatje worden betaald uit het extra geld dat het woon- en zorgcentrum krijgt voor de verpleeghuiszorg. "Natuurlijk zijn die uitjes best prijzig, maar het geld is er voor, vandaar dat we onze inwoners deze mogelijkheid graag gunnen. Dit is zo'n mooi project." Avondlicht neemt een belangrijke positie in bij de inwoners van Herwijnen en omgeving. "We hebben zo'n 120 vrijwilligers die zich inzetten voor onze cliënten. Je merkt aan alles dat inwoners en ondernemers zich verbonden voelen met ons huis. Neem de Vrienden van Avondlicht, zij zorgen er steeds weer voor dat we wat extra's kunnen doen. Zoals nu bij de inrichting van de tuin, geweldig zo'n steun in de rug."

Zaterdag 8 juni zijn de 'Vrienden' met een stand aanwezig op de open dag. Ook zij er hapjes en drankjes. De bezichtiging van het nieuwe gebouw is het belangrijkste onderdeel van de dag die duurt van 10:00-15:00 uur.

André Bijl