• Nieuwe eigenaren voor Portobello.
• Nieuwe eigenaren voor Portobello. Foto: Nico Van Ganzewinkel

Meer dan alleen pizza's en pasta's

leerdam • Eleftherios Antoniadis is sinds eind vorig jaar, samen met zijn vennoot Renate van Berkel, de nieuwe eigenaar van restaurant Portobello aan de Kerkstraat in Leerdam. Met hun nieuwe aanpak proberen ze de Italiaanse keuken toegankelijker te maken.

Van Berkel heeft naast Portobello nog een restaurant in Maarssen. Dat betekent dat de dagelijkse leiding van Portobello in handen van Antoniadis is. Waar nodig wordt hij daarin bijgestaan door Georgios Savakis, die ook nauw betrokken was bij de overname. De vorige eigenaar is een goede vriend van hem; Antoniadis en Savakis kennen het restaurant al ruim tien jaar.


Handgedraaid deeg

Wat Portobello speciaal maakt? "Het is een authentiek Italiaans restaurant", aldus Savakis. "Eigenlijk het enige in Leerdam. Je hebt natuurlijk wel de ketens, maar hier maken we unieke pizza's en pasta's. Antoniadis is de kok en hij bepaalt wat er op de kaart komt. Maar ook buiten de kaart om komt hij met nieuwe gerechten en wisselende dagaanbiedingen. Het is belangrijk om vernieuwend bezig te zijn." Maar niet alles moet je vernieuwen. De kracht van Portebello is anderzijds dat de pizza's en pasta's op de ouderwetse manier worden gemaakt, aldus het driemanschap. Dagelijks wordt het deeg met de hand gedraaid. Savakis: "Dat geeft een heel andere smaak dan die van de kant-en-klaar-bodems. Daarin zitten allerlei stoffen voor de houdbaarheid die niet goed voor je zijn."

Wat de eigenaren na de overname direct als eerste hebben aangepakt, is de bezorgservice. Ze ontdekten namelijk al snel dat ze in het weekend niet met één bezorger toe konden. Daarin moeten we dus investeren, was de conclusie. "Want als het te lang duurt voor de bezorger er is, bestellen mensen een volgende keer niet meer bij je", stelt Van Berkel.


Laagdrempelig

Maar het belangrijkste van hun nieuwe aanpak vinden ze de laagdrempeligheid die ze voor ogen hebben. Savakis: "Over het algemeen is de Italiaanse keuken in Nederland vrij prijzig. De pizza's zijn betaalbaar, maar vlees- en visgerechten zijn een stuk duurder. Bij ons is dat prijsverschil minder, waardoor mensen ook binnenkomen voor een vleesgerecht en niet alleen voor een pizza. We willen een lekkere maaltijd bieden voor een betaalbaar bedrag. Op deze manier kunnen mensen kiezen. Of ze hiermee een nieuwe klantenkring aanboren? Antoniadis denkt van wel: "Er komen weer mensen die hier jaren niet zijn geweest." Daarnaast blijft het restaurant ook aantrekkelijk voor jongeren. Antoniadis: "Voor het uitgaan komen ze hier eerst een pizza eten."


q www.portobello-leerdam.nl

Irna van der Wekke