• Bij de feestelijke opening werd natuurlijk ook een lintje doorgeknipt.
• Bij de feestelijke opening werd natuurlijk ook een lintje doorgeknipt. Foto: Astrid Pel

Beesd heeft weer een ontmoetingsplek terug

Nieuwe Lingehof officieel geopend

beesd • Twan Jacobs, een van de directeuren, vertelt vrijdag in zijn speech dat er al in 2012 over de sloop van de oude Lingehof werd gesproken. Dit gebeurde uiteindelijk in 2017 waardoor de bewoners noodgedwongen moesten verhuizen naar Culemborg. Een ingrijpende operatie, zowel logistiek voor de medewerkers als emotioneel voor de bewoners. Jacobs noemt het onderkomen de afgelopen 2 jaar 'niet optimaal', maar is trots en blij dat nu eindelijk het nieuwe woonzorgcentrum is geopend.

Mevrouw van Dooijewaard, bewoonster van Lingehof, verricht vrijdagmiddag de openingshandeling samen met SZR-medewerkers Anneke Beverloo en Lilian Sleeuwenhoek. De bewoonster die in mei 2018 de eerste steen legde en ook bij de openingshandeling zou zijn, overleed helaas een paar dagen eerder. Lida van Wijk is met haar witte tenue herkenbaar als verzorgster in het centrum. Ze was er niet bij met de verhuizing naar Culemborg, maar weet dat het personeel veel heeft geleerd van de zaken die daar beter konden. Het terugverhuizen ging daardoor beter, al noemt Lida de afgelopen tijd ook vrij 'stressvol'. Ze is erg blij met het mooie gebouw van drie verdiepingen waar iedereen vanzelfsprekend nog wel zijn of haar weg in moet vinden. "Het is groot en heeft een aparte indeling. Dat is voor iedereen natuurlijk even wennen", vindt ze. Waar ze enorm blij mee is, is dat met het nieuwe woonzorgcentrum een belangrijke ontmoetingsplek in het dorp terug is. "Van buitenaf komen hier ook mensen eten of gewoon een praatje maken. De vele activiteiten die wij organiseren maakt dat er hier echt wat te doen is. Dat trekt de inwoners hierheen."

De schoolkinderen van de de basisscholen de Lingelaar en Sint Antonius uit Beesd kwamen laten vrijdag ook hun blijdschap blijken. Met een mooie serenade in de tuin worden de vijftig bewoners door de kinderen verwelkomd. Receptioniste Joyce de Leeuw laat het gebouw zien en vertelt enthousiast over het Betuweplein beneden waarvan de bewoners zelf de naam mochten verzinnen, over de zusterpost met de naam Goudreinet en de kamer Elstar waar bloemschikken en andere activiteiten worden gehouden.
De appartementen van de bewoners hebben een eigen badkamer en een keuken. Het gebouw is zo goed als energieneutraal en voorzien van zonnepanelen en koeling. In de 'stille ruimte' is elke zondag een kerkelijk samenzijn. De ruimte heeft een live-verbinding met de kerk in Beesd. Joyce's lievelingskamer is Walnoot: een herinneringskamer met daarin lectuur van vroeger. In de ruimte komen bewoners bijeen om te spreken over verschillende thema's.

Bewoonster Annie Termeer-Dekker (88) sipt nog even wat aan haar drankje na de openingshandeling. Ze heeft de verhuizing heen en terug goed doorstaan en vond dat alles goed was geregeld. "We mogen niet mopperen. Door de verhuizing heb ik veel naar de kringloop kunnen brengen wat ik toch niet meer gebruikte. Dat ruimt lekker op." De kamer die ze had in Culemborg was klein. "Maar we hadden het goed met elkaar", zegt ze daar meteen achter aan. Het nieuwe Lingehof vindt zij schitterend maar ook hier moet ze weer wennen. Ze laat een blauwe fiche zien. "Dit is de sleutel. Die vergeet ik nog wel eens", lacht ze. Waar ze erg blij mee is, is de fiets die op de eerste verdieping staat. "Ik fiets elke avond, voor het eten." De 88-jarige heeft altijd veel gefietst en vindt het mooi dat ze dat nu nog steeds zo vaak kan doen. Ze hoopt dat ze nog veel jaren kan genieten van het mooie zorgcentrum Lingehof: "Dat is wel de bedoeling. Dan zijn die verhuizingen tenminste niet voor niets geweest."

De zaterdag na de opening was er nog een feestelijke open dag. De Vrienden van Lingehof en Vrouwen van Nu schonken de bewoners van Lingehof twee tuinbankjes. Harmonie Concordia uit Beesd gaf een optreden voor bewoners, medewerkers en bezoekers. RoosRos architecten en aannemer P. van Leeuwen zijn verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van het nieuwe woonzorgcentrum Lingehof.