vrijdag 24 mei

Elvis-show
20:00, Leerdam, stadspodium GO. Kees Versluys staat vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 mei in GO met een Elvis Presley-show. Het optreden is verdeeld in drie showblokken. Onder andere een volledig blok van 'That's the way it is'. In de pauze kunnen bezoekers de unieke verzameling van originele Elvis-items bekijken. Deze verzameling is eigendom van Robin Klarenbeek. Veel nieuwe items, filmposters en exclusieve gebruiksvoorwerpen die ooit Elvis's eigendom waren, zijn te zien. De show op zaterdag is al uitverkocht, voor vrijdag en zondag zijn er nog tickets. Entree is 20 euro. Reserveren kan via kmpromotion@planet.nl. Aanvang is 20:00 uur.

Boeken- en speelgoedmarkt
15:00-16:30, Leerdam, Floris Radewijnszschool. De Floris Radewijnszschool in Leerdam organiseert een tweedehands speelgoed- en boekenmarkt. Ook mensen die geen kinderen op de Floris Radewijnszschool hebben zitten, zijn welkom.

Inzamelavond
19:00-20:00, Opijnen, Pastoriestraat 6. Inzamelavond voor de jaarlijkse rommelmarkt rond de hervormde kerk in Opijnen. Inleveren van goederen kan tussen 19:00 en 20:00 uur. Kledingstukken en kleine meubels zijn ook welkom. Geen computer, bankstellen of orgels. Meer informatie is te verkrijgen bij Gea Klip via 0418-651922.

zaterdag 25 mei

Glasstadmars
07:00, Leerdam, terrein van Leerdam Sport '55. De Glasstadmars beleeft haar 74ste editie, het wandelfestijn in Leerdam is uitgegroeid tot een traditie voor jong en oud. De start is op het terrein van Leerdam Sport '55. Er kunnen verschillende afstanden gelopen worden. Starten voor de 40 en 50 kilometer kan vanaf 06:30 uur tot uiterlijk 09:00 uur, deelnemers aan de 30 kilometer kunnen tussen 07:00 en 10:00 uur starten. Wandelaars die kiezen voor de 3,5 kilometer, 6, 10, 20 of 15 kilometer moeten tussen 09:00 en 13:00 uur vertrekken. Het start- afmeldbureau is geopend tot 17:00 uur. Voor individuele wandelaars is voorinschrijving niet nodig. Groepen kunnen zich vooraf inschrijven op vrijdag 24 mei 2019 van 16:00 tot 18:00 uur bij het startbureau bij Leerdam Sport '55. Volgens traditie wordt er jaarlijks een defilé afgenomen bij 't Hofje van Mevrouw van Aerden te Leerdam, dit is rond 13:00 uur. Alle deelnemende groepen worden beoordeeld door een jury. Er is een prijs voor de mooiste groep, de gezelligste groep en een extra prijs. Direct na afloop van de mars is de prijsuitreiking. www.glasstadmars.nl

De Rommelschuur
09:00-12:00, Schoonrewoerd, Overheicop. De Rommelschuur is weer geopend. Er zijn veel tweedehands artikelen voor huis, tuin en camping. In de kledinghoek is er volop zomerkleding. De koffie staat klaar.

Kumpulan
14:00-19:00, Spijk, dorpshuis De Lindehof. De Indische vereniging OWTS een tropische kumpulan in het dorpshuis in Spijk. Bezoekers mogen in hun meest tropische uitdossing naar De Lingehof komen. De band Tony en Friends zorgt voor passende muziek. Er zijn daarnaast allerlei indische hapjes. Entree op de dag zelf is 11 euro. Bij vooraf reserveren via 06-28758347 of owts@live.nl is de entree 9 euro. Leden en kinderen tot 12 jaar hebben vrij entree.

Zaterdagmiddagconcert
14:00, Zijderveld, dorpshuis De Krooshof. Pianoleerlingen van Elly van Bruggen en dwarsfluitleerlingen van Marilou Krouwel treden op in De Krooshof in Zijderveld. Er zijn twee concerten van 1 uur: één om 14:00 uur en één om 15:30 uur. Iedereen is welkom om te komen luisteren naar de optredens, entree vrij. Er zijn muziekstukken in diverse stijlen te beluisteren, van klassiek tot pop. De musici komen uit de hele regio: Elly van Bruggen geeft onder meer les in Leerdam, evenals Marilou Krouwel, die ook lesgeeft in Vianen en Everdingen. Voor meer informatie: elly@muziekstudioemu.nl en m.krouwel@casema.nl.

Braderie Rumpt
16:00, Rumpt, Nederlands hervormde kerk. Braderie bij de Nederlands hervormde kerk in Rumpt, de opbrengst is ook bestemd voor de kerk. Ook het rad van fortuin draait.

Psalmzangavond
19:30, Geldermalsen, Bethelkerk. De Bethelkerk in Geldermalsen vormt het decor van een psalmzangavond. Bovenstemgroep Ouderkerk aan den IJssel verleent haar medewerking, dit gezelschap staat onder leiding van Arie van der Vlist. Ook gemengd koor De Lofstem uit Geldermalsen onder leiding van Marien Stouten is van de partij. De algemene leiding is in handen van dominee P. Mulder. De entree is gratis. Er is wel een collecte voor de zending in Cambodja. Aanvang is 19:30 uur.

Zomerconcert
20:00, Zijderveld, dorpshuis De Krooshof. Zijderveldse koor Laudate Dominum weer haar jaarlijkse zomeravondconcert in dorpshuis De Krooshof. Met dirigent Reijco Roseboom heeft het koor een aantrekkelijk programma ingestudeerd, waaronder een aantal eigentijdse liederen. Er is ook deze keer weer een gastkoor aanwezig: het christelijk gemengd koor Zout uit Schoonrewoerd. Dit koor staat onder leiding van Alexander Prins. De koren worden op de piano begeleid door Bastiaen Boekelo en/of Reijco Roseboom. Verder zijn er enkele muzikale intermezzo's, verzorgd door Anne Holster-van Lagen op dwarsfluit en Geertje van den Dool op de piano. De avond begint om 20:00 uur, toegang is 5 euro. Kinderen tot 12 jaar is 2,50 euro.

LingeFilm: 'Schapenheld'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm toont de documentaire 'Schapenheld'. Schaapsherder Stijn wordt hierin gevolgd in zijn zoektocht om zijn beroep in ere te houden. Voorafgaand aan de voorstelling komt schaapsherder Clemens Oude Groeninger iets vertellen over zijn vak. Hoofdpersoon Stijn uit de documentaire 'Schapenheld' heeft een romantisch wereldbeeld. Zijn idealisme botst met de harde realiteit van de moderne ondernemer. De film volgt Stijn en zijn familie in zijn gedrevenheid om traditie en ambacht levend te houden. Een weemoedig verhaal met prachtige beelden en schitterende personages. Adembenemend is de mistige hei in de opening. Speciaal voor deze gelegenheid komt schaapherder Clemens Oude Groeniger met zijn dochter Silke naar Geldermalsen om te vertellen over het herdersvak. De inleiding begin om 20:00 uur.

zondag 26 mei

Excursie
08:00, verschillende opstapplaatsen. Natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden organiseert een excursie in de Biesbosch bij Werkendam. De gids hoopt verschillende eenden te spotten en misschien zelfs de zeearend of visarend. De excursie staat onder leiding van Gerrit Zijderveld, meer informatie is te verkrijgen bij hem via 0347-351659 of g.zijderveld@casema.nl. Vertrek is om 08:00 uur vanaf de parkeerplaats aan de Benedictushof 132. Of om 08:20 uur vanaf de parkeerplaats aam de Avelingen in Gorinchem. De excursie is waarschijnlijk om ongeveer 13:00 uur afgelopen. De andere gids, Bart de Groot, vertrekt om 08:00 uur vanuit Leerdam (06-40339872) en rijdt dan direct naar Avelingen.

Slotdienst
09:30, Acquoy, Lingedijk 96. Slotdienst in de hervormde kerk in Acquoy. Thema is 'Vrede'. Er is medewerking van het koor Sjier Chadas uit Beesd. Dominee is Henk Dijk, organist Henk van der Plasche. Na de dienst is er voor iedereen een kopje koffie, thee of limonade en gelegenheid om na te praten.

LingeFilm: 'Hoe tem je een draak'
11:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is het derde deel van 'Hoe tem je een draak' te zien. In dit laatste deel probeert Hikkie zijn droom te vervullen en een vreedzame draken-utopie te creëren. Met Astrid naast zich wordt Hikkie het dorpshoofd. Ondertussen valt Tandloos voor een ongetemde, ongrijpbare Hemelfeeks-draak. Gevaar dreigt er ook en wordt gedurende de film levensbedreigend. Een animatiefilm over vriendschap door dik en dun om de mensen- en drakensoort veilig te stellen. Op zondagochtend om 11:00 uur te zien in de autismevriendelijke versie. Om 14:30 is de reguliere voorstelling.

Sing-in
18:30, Vuren, gereformeerde kerk De Morgenster. Thema bij de sing-in in Vuren is 'Gods prachtige schepping'. Voorganger is dominee J. Sparreboom uit Sliedrecht. Er is muzikale medewerking van Frans de Jongh en enkele gemeenteleden. Er worden opwekkingsliederen gezongen en liedjes uit de evangelische liedbundel. Nummers als 'Heel de schepping', 'Prijs de Heer', 'Zie ik sterren aan de hemel staan' en 'Dank U voor de wonderen die gebeuren' komen voorbij'.

Jeugddienst in kerk in Asperen
18:30, Asperen, hervormde kerk. Jeugddienst in hervormde kerk in Asperen. De Heilige Geest staat tijdens deze dienst centraal. Aanvang is 18:30 uur. Iedereen is welkom.

maandag 27 mei

Gevolgen van Parkinson
14:00, Tiel, wijkcentrum Westroyen. Bij het Parkinson Café in Tiel is Marjolein Hogeveen te gast, ze geeft een presentatie over hoe Parkinson-patiënten aan anderen kunt uitleggen wat de ziekte voor hen betekent. Hogeveen is professioneel trainer bij Pluryn waar zij leiding gaf aan het project 'Mijn ervaringsverhaal met nah'. Zij brengt twee ervaringsdeskundigen mee die hun eigen verhaal delen met mensen die met de ziekte van Parkinson te maken hebben. Inloop vanaf 13:30 uur, het programma begint om 14:00 uur. Het Parkinson Café Tiel-Rivierenland organiseert sinds 4 jaar informatieve bijeenkomsten waarbij voorlichting door een deskundige centraal staat. Daarbij neemt de uitwisseling van ervaringen en het ontmoeten van mensen met Parkinson en hun partners een belangrijke plaats in.

woensdag 29 mei

Buurtontmoetingsplek (Bop)
10:00-12:00, Herwijnen, dorpshuis De Poort. Deze keer is er een bingo bij de Buurtontmoetingsplek (Bop) in Herwijnen. Presentatie is in handen van Winfried Flapper. Iedereen is welkom, er is ook tijd voor een kop koffie of thee en een praatje.

Nachtpuzzelrit
21:00, Lexmond, Het Bosch. Traditionele nachtpuzzelrit van Magneet. Inschrijven van 20:30 tot 22:00 uur bij Het Bosch in Lexmond. Het inschrijfgeld bedraagt 5 euro per auto of motor. Nadere informatie via 0347-351264 en 0345-641446 of zijdervelders@hetnet.nl of armamiddelkoop@casema.nl.

vrijdag 31 mei

Jaarmarkt
08:000-21:00, Schoonrewoerd. In Schoonrewoerd is het weer tijd voor de traditionele jaarmarkt na Hemelvaartsdag. De markt is open vanaf 08:00 uur. Kinderen kunnen vanaf 09:00 uur in de draaimolen. De kop van jut-finale is om 13:00 uur. De jaarmarkt is om 21:00 uur afgelopen.

zaterdag 1 juni

Rommelmarkt in Asperen
09:00, Asperen. De rommelmarkt in Asperen vindt dit jaar voor het eerst niet plaats aan de Voorstraat, maar rondom het gemeentehuis. De markt begint op het Raadhuisplein, gaat door in het park en sluit via de Vrouwe van Elburgstraat weer aan op het plein. Ad Astra is te vinden bij de muziektent in het park. De kindermarkt krijgt een plekje pal voor het gemeentehuis. Kinderen zich kunnen aanmelden bij Coraline Koppert via 06-30762559. Overigens is het organiserende comité ook nog op zoek naar inwoners van Asperen die een bijzondere gave of talent hebben en dat op de markt willen laten zien. Opgeven kan via jaarmarkt@adastra-asperen.eu.

Sing-in
11:30, Asperen, hervormde kerk. De evangelisatiecommissie van de hervormde kerk van Asperen verzorgt tijdens de jaarmarkt weer een sing-in in de hervormde kerk. Iedereen is vanaf 11:30 uur welkom om mee te zingen. Alleen luisteren mag natuurlijk ook. Mederwerking wordt verleend door het Asperense mannenkoortje, onder leiding van Henk van de Plassche. Nico Vos op de trompet en Jan van Dijk op het orgel laten ook weer een intermezzo horen. Bezoekers kunnen meteen de oude kerk bezichtigen. Na afloop is er koffie en limonade.

Stadswandeling
14:00, Leerdam, Kerkstraat 55. Leerdamglasstad.nl organiseert weer instapstadswandelingen in Leerdam, onder leiding van een gids. Deelnemers komen meer te weten over de geschiedenis van de Glasstad. Deelname kost 4,50 euro. De wandeling start om 14:00 uur vanaf het kantoor van Leerdamglasstad.nl aan de Kerkstraat 55. Reserveren via 0345-228533 of de website, hier zijn ook meer data te vinden.
www.leerdamglasstad.nl/stadswandeling

Zandprinses in Herwijnen
19:00, Herwijnen, dorpshuis De Poort. De Zandprinses komt naar Herwijnen, zij is de dochter van de Zandtovenaar. De voorstelling wordt georganiseerd in samenwerking met de evangelisatiecommissie van de gereformeerde kerk Herwijnen. De voorstelling begint om 19:30 uur, de deuren gaan om 19:00 uur open. De entree is gratis.

zondag 2 juni

Openluchtdienst
14:30, Leerdam, Dr. Reilinghplein. Leerdam Praise organiseert weer een openluchtdienst in op het Dr. Reilinghplein in Leerdam. Thema is: 'Onderweg met God'. Dit jaar spreekt Leen Koster en net als voorgaande jaren bestaat een groot deel van het programma uit muziek. Na afloop van de openluchtdienst is koffie, thee en fris.

maandag 3 juni

Handwerkcafé
10:00-12:00, Opijnen, dorpshuis Keijsershof. Het Handwerkcafé houdt weer een bijeenkomst. Belangstellenden zijn vanaf dat moment elke eerste en derde maandag van de maand tussen 10:00 en 12:00 uur 's ochtends welkom.

woensdag 5 juni

Chinees buffet
17:30, Herwijnen, dorpshuis De Poort. Vrouwen van Nu, afdeling Herwijnen, organiseert een Chinees buffet met muzikale omlijsting door Trio Sfeer. Inloop vanaf 17:30 uur, de maaltijd vangt aan om 18:00 uur. Het avondprogramma begint om 20:00 uur. Er wordt een eigen bijdrage van 10 euro per persoon gevraagd. Aanmelden kan bij één van de bestuursleden via vrouwenvannuherwijnen@gmail.com.