• Kunstlezing over antisemitisme.
• Kunstlezing over antisemitisme. Foto: nl.123rf.com

Over antisemitisme in de kunst

neerijnen • Paul Bröker geeft donderdag 6 juni in Stroomhuis Neerijnen een lezing over antisemitisme in de christelijke kunst.

De lezing heeft als titel 'Beeld van joden'. In de oudheid, tijdens het Romeinse rijk, hadden de Joden een geprivilegieerd status, maar hun positie verslechterde toen het christendom in het Romeinse imperium staatsgodsdienst werd. Joden worden gehaat voor de moord op Christus, om hun ongeloof en woekerpraktijken.

De Britse koning Edward I verbant in 1290 alle joden uit Engeland. In de 14de eeuw worden de Joden in Frankrijk ervan beschuldigd melaatsen te hebben omgekocht om alle waterbronnen te besmetten en zo pestepidemieën te veroorzaken. Het gerucht verspreidt zich razendsnel over Europa en maakt duizenden joodse slachtoffers. De middeleeuwse katholieke (tegen)paus Benedictus XIII beveelt in 1.415 joden onder te brengen in getto's. In de christelijke kunst van de Middeleeuwen en renaissance komt dit antisemitisme ook naar voren. Joden komen naar voren als trawanten van de duivel en als halsstarrigen die vasthouden aan de oude leer. De verhalen die joden moeten zwartmaken, worden veelvuldig in beeld gebracht. In hun zucht naar geld zijn zij navolgers van Judas. Op voorstellingen van de kruisiging wordt hen niet alleen de dood van Jezus in de schoenen geschoven, gedurende de lezing van Paul Bröker zal blijken dat zij daarvoor ook voor eeuwig verdoemd zijn.

De kunstlezing 'Beeld van joden' door Bröker vangt om 14:00 uur aan. De entree is 12,50 euro. Reserveren is nodig, dit kan via de website.


q www.stroomhuisneerijnen.nl